2024/09/22

Naujieji vandentvarkos įrenginiai vieniems kelia džiugesį, kitiems – pavydą

Pastaruoju metu dalis Palėvenėlės ir Adomynės gyventojų gali mėgautis švariu vandeniu ir kanalizacija. Tokia galimybė jiems atsirado Savivaldybei šiemet įgyvendinus Europos Sąjungos (ES) remiamą vandentvarkos sistemų įrengimo šiuose kaimuose projektą. Užvakar rajono Savivaldybėje atliktus darbus aptarė rajono meras Jonas Jarutis, Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyr. specialistas Arūnas Valintėlis, Alizavos seniūnijos seniūnas Antanas Alkauskas, generalinio rangovo UAB „Panevėžio ryšių statyba“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Balčėtis, UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas. Po aptarimo visi jo dalyviai vyko į vietą apžiūrėti naujųjų įrenginių.

Pasak rajono mero Jono Jaručio, šiuo metu rajone jau penkios gyvenvietės (Rudiliai, Juodpėnai, Šepeta, Palėvenėlė ir Adomynė) turi visas sąlygas gauti kokybišką geriamąjį vandenį ir tinkamai tvarkyti nuotekas. Pastarieji du projektai įgyvendinti per trejus metus. Generalinis darbų rangovas buvo UAB „Panevėžio ryšių statyba“. Priekaištų darbus atlikusiai organizacijai, kuri su užduotimi susidorojo ir dirbdama nelengvomis praėjusios žiemos sąlygomis, nėra.

Palėvenėlės vandentvarkos sistemų įrengimui buvo skirta 1 mln. 358 tūkst. 872 litų parama (74,9 proc. projekto išlaidų) iš Specialiosios Europos regioninės plėtros fondo programos ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Rajono Savivaldybė prisidėjo 455 tūkst. 376 litais (25,1 proc. projekto išlaidų). Buvo paklota 1,923 km vandentiekio tinklo, įrengtas 10 kub. m/h našumo vandens gerinimo įrenginys, įrengtas 10 kub. m/h našumo artezinis vandens gręžinys, paklota 1,717 km savotiekinės kanalizacijos tinklo, lietaus nuotekų – 92 m, pastatytos dvi nuotekų siurblinės, 60 kub. m/p nuotekų valykla. Ši vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistema pajėgi patenkinti iki 300 gyventojų poreikius.

Pasak UAB „Kupiškio vandenys“ direktoriaus Alberto Audicko, ES lėšos buvo skirtos tik magistralinėms skirstomosioms linijoms sumontuoti. Tolėliau nuo šių linijų įsikūrę gyventojai prie magistralinių tinklų turi prisijungti patys. Žinoma, čia galima įžvelgti ir šiokią tokią socialinę nelygybę – vieniems pasisekė be papildomų savo lėšų pasigerinti buitį, o kiti už tai turi primokėti. Ateityje bus ieškoma įvairių galimybių, kad tai išgalėtų padaryti kuo daugiau žmonių. Šiuo metu Palėvenėlėje prie vandentiekio ir kanalizacijos tinklų yra prisijungę 112 gyventojų. Vandens tiekimo sistema aprūpinti visi šio kaimo gyventojai, kurie buvo prisijungę vandentiekį ankstesniais metais.

Vandenvalos įrenginiai Palėvenėlėje sumontuoti kaimo gale, prie kelio į Alizavą. Jų atidarymo proga čia atvyko ne tik projekto kūrėjai, jo įgyvendintojai ir naujųjų įrenginių eksploatuotojai, bet ir šio kaimo bendruomenės pirmininkas Rimgaudas Muntrimas bei kiti jos atstovai. Palėvenėlietės Danguolė Šedienė ir Raminta Ribokaitė džiaugėsi kokybišku vandeniu ir apgailestavo, kad dar ne visi jų kaimo gyventojai gali naudotis kanalizacija. Prisijungti prie magistralinių tinklų yra brangu. Tolėliau gyvenantiems, jų skaičiavimu, reikėtų ir apie 10 tūkst. litų pakloti. Neturinčių šio patogumo žmonių vardu moterys klausė, ar nebūtų galima naujosios nuotekų surinkimo bei tvarkymo sistemos papildyti įrengus dar vieną nuotekų valymo šulinį, į kurį būtų atvežamos nuotekos, surinktos iš individualių talpų. Taip žmonėms būtų pigiau nei samdyti specialų transportą joms gabenti į Kupiškio valymo įrenginius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video