2024/09/22

Metas, kai vieni neparduoda, o kiti neperka

Šiuo metu Lietuvoje nekilnojamojo turto rinka apmirusi. Namų, butų kainos, rodos, labai nekrinta, bet juos perkančiųjų beveik nėra. Lėtėjant ekonomikai potencialūs būsto pardavėjai ir jo pirkėjai tebelaukia geresnių laikų – vieni, kad nekilnojamojo turto kainos vėl pakiltų į svaiginantį aukštį, o kiti, kad jos dar žemiau kristų.

Pasidomėjome, kaip šių dienų tendencijos nekilnojamojo turto rinkoje veikia kupiškėnus.

Stabdys – sunkiai prieinamos paskolos

„Kupiškyje nekilnojamojo turto kainos nukrito apie 30 proc. Daugių daugiausia jos dar gali smukti iki maždaug 35 proc.“, – prognozavo UAB „Lituka ir Ko“ Kupiškio skyriaus turto vertintojas Osvaldas Inčiūra. Savo nuomonę jis grindė tuo, jog provincijoje nėra statoma naujų daugiabučių gyvenamųjų namų, merdi ir individuali statyba. Tačiau būsto poreikis visgi jaučiamas. Žinoma, jei nesivystys pramonė, nebus sėslumo, nesivystys ir nekilnojamojo turto rinka. Šiuo metu pirkimus labiausiai stabdo tai, jog sunku paimti būsto paskolas bankuose. Jauni žmonės dažniausiai už kreditą perka stogą virš galvos. Turto vertintojo paslaugų (įvertinti turtą būtina norint gauti iš banko paskolą jam pirkti) šiuo metu kupiškėnams prireikia kur kas rečiau. „Jei Vyriausybė padės bankams, vėl prasidės pirkimai“, – buvo įsitikinęs pašnekovas.

O. Inčiūra sakė, kad šių metų vasarą sodybos mūsų rajone pardavinėtos aktyviai. Be 60-70 tūkst. litų, jų nebuvo galima įpirkti. Pastaruoju metu dėl sodybų vertinimo nesikreipta. Matyt, ta prekyba priblėso. Būsto pardavėjai gal tebeprašo tiek pat, o jo pirkėjai norėtų mokėti kone per pusę mažiau. Žinąs tokį atvejį, kai neseniai žmogus sodybą norėjo parduoti už 50 tūkst. litų, o pirkėjas atsakęs, jog pirks, jei pardavėjas nusileisiąs iki 30 tūkst. litų. Taigi realiai dabar sodybą galima būtų nusipirkti už 60-65 tūkst. litų, o ne per seniausiai už ją reikėjo pakloti 85-90 tūkst. litų. Kaina netenkina abiejų pusių. Taigi ryškėja tendencija – vieni neparduoda, kiti – neperka.

Turto vertintojas pridūrė, jog Kupiškyje praktiškai nebėra parduodamų pramoninės paskirties objektų. Tiesa, pastaruoju metu kelios įmonės pirko sandėlius. Įsigiję gamybai tinkamas patalpas, verslininkai į jas nemažai investuoja, todėl parduoda nebent būtinybės verčiami.

Patrauklios vietos nesikeičia

Peržvelgus antrojo šių metų pusmečio butų pardavimo skelbimus laikraštyje, matyti, jog, kaip ir anksčiau, Kupiškyje bene brangiausi butai yra Krantinės g. mikrorajone, o pigesni – Kraštiečiuose, ypač blokiniuose namuose. Miesto centre, Jaunimo g., jie taip pat turi gerą kainą, bet norintiems čia įsikurti pasiūlos beveik nėra. Antai Krantinės g. už 2 kambarių suremontuotą butą prašoma 69 tūkst. – 75 tūkst. litų. Arčiau miesto centro 1 kambario butą, kuriame galimas autonominis šildymas, šeimininkai norėtų parduoti už 67 tūkst. litų, o tokio pat dydžio butas Kraštiečiuose, mūrinuke, jau buvo vertinamas – apie 50 tūkst. litų. Jaunimo g. 4 kambarių butas buvo pardavinėjamas net už 175 tūkst. litų. Subačiuje už 3 kambarių butą prašyta 28 tūkst. litų, o Noriūnuose už tokį pat – 34 tūkst. litų, Uoginiuose 2 kambarių butą pardavinėjo tik už 8 tūkst. litų.

Gyvenamųjų namų mieste pasiūlos beveik nebuvo. Antai Kupiškyje už pusę namo su 6,5 arų žemės sklypu pardavėjai norėjo gauti 85 tūkst. litų. Vienkiemis su 16 ha žemės, esantis 20 km nuo Kupiškio, buvo įkainotas 120 tūkst. litų. Už sodybas kitose kaimo vietovėse prašyta nuo 95 tūkst litų iki 45-55-60 tūkst. litų nelygu žemės kiekis. Medinuką Subačiuje buvo galima nusipirkti sumokėjus tik 28 tūkst. litų.

Didelį garažą su rūsiu ir trifaziu prie buvusios RSO pardavinėjo už 12 tūkst. litų. Toje pačioje vietoje mažesnį, be privalumų, siūlė už 7-8 tūkst. litų. Garažą Sodų g. galima buvo nusipirkti ir už 12 tūkst. litų ir už 5 tūkst. litų.

Tarpininkų akimis

UAB NT ZONA direktorė Vida Slizapienė „Kupiškėnų mintims“ taip pat sakė, jog pastaruoju metu Kupiškis nėra išimtis – čia, kaip ir visoje Lietuvoje, jaučiamas nekilnojamojo turto rinkos sąstingis. Sodybomis pirkėjai labiausiai domisi pavasarį. Tvarkingos sodybos, kurioms atnaujinti nereikia didelių investicijų, šį sezoną buvo pardavinėjamos po 60-70 tūkst. litų. Už visiškai sutvarkytas sodybas pardavėjai prašė ir arti 100 tūkst. litų. Jų kaina priklauso ne tik nuo statinio būklės, bet ir nuo vietovės, žemės paskirties, nuo to, ar yra geras susisiekimas, privesta elektra, ar ten gyventi saugu, kiek atsieis tos sodybos išlaikymas. Pavyzdžiui, labai atokiose vietose esančias sodybas yra brangiau išlaikyti. Vien už jų draudimą paprastai reikia daugiau mokėti.

Mūrinį sodo namelį, maždaug su 8 a žemės, tinkamą gyventi nedidelei šeimai, buvo galima įsigyti sumokant apie 60 tūkst. litų. Seni sodų sklypai su mediniais namukais pardavinėti maždaug už 10 tūkst. litų.

Pašnekovė teigė, jog Kupiškyje per jų agentūrą parduodamų namų nebuvo. Paprastai tokio būsto savininkai stengiasi jį išlaikyti.

V. Slizapienė patvirtino, jog butai Kupiškyje, Krantinės g. rajone, yra apie 20-30 tūkst. brangesni nei Kraštiečių mikrorajone. Kol kas butus žmonės nori parduoti senomis kainomis, išlikusiomis po jų šuolio. Antai už 3 kambarių sutvarkytą butą Krantinės g., prašoma iki 90-95 tūkst. litų. Butai šiuo metu pardavinėjami ne vieną mėnesį. Pardavėjai nėra linkę kainos nuleisti, o pirkėjai kantriai laukia jos kritimo.

Pašnekovės teigimu, ūkininkai domėjosi ir domisi žemės ūkio paskirties sklypais nuo 5 ha ir didesniais. Na, o sklypas namo statybai su visomis komunikacijomis ir leidimais statyti gali kainuoti šimtus tūkstančių litų. Tačiau per jų agentūrą tokių sandorių nebuvo.

V. Slizapienė sakė, jog Kupiškyje yra keletas komercinės paskirties objektų nuomoti ir parduoti. Pavyzdžiui, tuštėja miesto centras. Norisi pritraukti verslininkus, kad čia vystytų savo veiklą. Kol kas tai nelabai sekasi. Visi skaičiuoja sąnaudas, svarsto, ar verta čia tas patalpas nuomoti, ar investicijos atsipirks. Belieka viltis, jog stagnacija nekilnojamojo turto rinkoje tęsis ne amžinai.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video