2024/09/22

Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai nepritaria Tarybos sprendimui

Rugsėjo mėnesį vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje rajono politikai balsavo dėl centralizuotos Greitosios medicinos pagalbos (GMP) dispečerinės kūrimo apskrities centre.

Tame posėdyje dalyvavusi gydytoja iš Panevėžio kalbėjo apie tai, kad, sukūrus centrinę dispečerinę, visos apskrities Greitųjų medicinos pagalbų tarnybos operatyviau atvyktų į iškvietimų vietas, nes ten važiuotų tuo metu arčiausiai esantys ekipažai.

Sprendimą inspiravo mirtys

Jau senokai kalbama, kad Kupiškyje yra per mažai greitosios medicinos pagalbos ekipažų. Jeigu dieną dirba trys brigados, tai naktį lieka tik dvi.

Dvi brigados kartais nespėja susidoroti su staiga užgriūvančiais darbais. Patys šios tarnybos darbuotojai stipriai išgyvena, kad nespėjo į pagalbą jaunuoliui, patyrusiam avariją prie Skapiškio, nepadėjo vyriškiui iš Kupiškio. Sunku pasakyti, ar laiku atvykę medikai būtų pagelbėję žmonėms, bet jie vėlavo (ekipažai su kitais ligoniais buvo išvykę į Panevėžį), ir įvykiai baigėsi tragiškai.

Matyt, tos mirtys ir inspiravo politikų norus, kaip galima operatyviau spręsti susidariusią problemą.

Reikia visai nedaug

Po tokio Tarybos sprendimo Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai atsiuntė redakcijai laišką, kuriame išreiškė nepritarimą centralizuotos dispečerinės įkūrimui.

Medikai dėstė, kad po tokios pertvarkos ligoniams bus kur kas sudėtingiau laiku sulaukti pagalbos. Niekas taip gerai nežino rajono kelių ir sodybų išsidėstymo, kaip vietiniai dispečeriai ir ekipažai. Greitosios medicinos pagalbos tada neprisikvies lėtiniai ligoniai, kuriems ligos paūmėjimo atveju skuba padėti Kupiškio GMP darbuotojai.

Šiuo metu rajono GMP ekipažai aprūpinti būtina įranga, medikamentais, darbuotojai nuolat gilina savo žinias Kauno krizių centre, įvairiuose kursuose, todėl yra pasirengę teikti kokybiškas paslaugas. Beje, ir dabar rajono Greitosios medicinos pagalbos ekipažai esant reikalui ligonius veža į arčiausiai esančias ligonines – Biržų, Anykščių ar Panevėžio.

GMP darbuotojų nuomone, centralizuotos dispečerinės sukūrimas rajono gyventojams keltų daugiau nepatogumų nei pagelbėtų nelaimės atveju. Be to, esant būtinybei, su kitų rajonų kolegomis Kupiškio medikai bendrauja ir dabar.

Tai kam reikia to apskrities GMP pajėgų sujungimo?

Kita vertus, medikai stebėjosi, kodėl avarijos prie Skapiškio metu į pagalbą neatvyko kolegos iš Rokiškio. Gal reikėtų papildomai susitarti dėl bendradarbiavimo, bet naujos institucijos kūrimas problemą vargu ar išspręs.

Medikų nuomone, jai išspręsti reikia visai nedaug. Pakaktų rasti pinigų pusei papildomos brigados finansuoti, ir ištisą parą galėtų dirbti trys ekipažai. Statistika rodo, kad tada Greitosios medicinos pagalbos ekipažai spėtų į visus iškvietimus.

Su „Kupiškėnų mintimis“ kalbėję GMP darbuotojai sakė, kad centralizuotos dispečerinės kūrimo klausimas buvo svarstomas ir Pasvalio, Biržų bei Rokiškio rajonuose. Tačiau ten tokiai dispečerinei nebuvo pritarta.

GMP darbuotojai retoriškai klausė, ar pasiteisino ligoninės minimalizacijos eksperimentas. To eksperimento kitoms Lietuvos rajonų ligoninėms pavyko išvengti, o kupiškėnai liko kvailių vietoje.

Beje, pasak medikų, tų tragiškai pasibaigusių įvykių, į kuriuos nespėta laiku atvykti, irgi būtų buvę galima išvengti, jei ligonių nereikėtų vežioti į Panevėžį, o pagalba jiems būtų suteikta Kupiškio ligoninėje.

Deja, kas jau padaryta, vargu ar bepataisysi. Tačiau medikai prašė, kad Taryba dar kartą apsvarstytų centrinės dispečerinės idėją ir nebedarytų naujų klaidų, kurias ištaisyti vėl būtų praktiškai neįmanoma.

Greitosios savivaldybėms gali nebepriklausyti

Pirminio asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė naujos institucijos atžvilgiu nebuvo taip kategoriškai nusistačiusi.

Ji pasakojo, kad kol kas centralizuotos dispečerinės jokioje Lietuvos apskrityje dar nėra sukurta. Manoma, kad tai bus padaryta iki 2013 metų. Šiuo metu privaloma tvarka tokios įstaigos kurti dar nėra reikalo.

Pasak direktorės, šiai idėjai vienos savivaldybės pritaria, kitos ne. D. Kulbokienės nuomone, darbuotojai naujovės galbūt nenori todėl, kad bijo, jog gali padaugėti darbo.

Jau dabar Seimui yra pateiktas Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pakeitimas, kuriame numatoma, kad Greitosios medicinos pagalbos nebepriklausys savivaldybėms. Tada vietos valdžios pozicija nieko nebelems.

Vadinasi, netrukus savivaldai gali būti atimtas dar vienas svertas reguliuoti rajono problemas.

D. Kulbokienės nuomone, nuo ateinančių metų sausio pirmosios įkurti tokią dispečerinę yra praktiškai neįmanoma jau vien todėl, kad dar nesukurta navigacinė sistema, kuri padėtų Greitosios medicinos pagalbos ekipažams nuvykti į bet kurio apskrities rajono kiemą. Kol tos sistemos nėra, gretimų rajonų ekipažai svečiuose gali ilgai klaidžioti kaimo keliukais. Tos sistemos sukūrimas pakankamai brangiai kainuoja, o iki šiol nėra visiškai aišku, kas galėtų būti finansavimo šaltiniu.

Paklausta, kodėl nesiseka iki galo suformuoti taip reikalingos trečiosios brigados, D. Kulbokienė sakė, kad rajone yra nedaug iškvietimų, gyventojų mažai. Todėl atsakingos institucijos remiasi įvairiomis skaičiavimo metodikomis ir bando aiškinti, kad rajone trijų brigadų nereikia. Pasak D. Kulbokienės, pagal iškvietimų skaičių rajonui priklausytų tik 1,8 ekipažo, o yra 2,5. Dėl to niekas ir neskuba skirti pusės papildomos brigados finansavimo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video