2024/09/22

Prisiminimai subūrė sąjūdiečius

Spalio 10 d. buvo atidengta lenta ant buvusios Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Kupiškio skyriaus būstinės (Neįgaliųjų draugijos pastatas, B. Žekonio g. 2) ir Kupiškio viešojoje bibliotekoje pristatyta paroda „Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžiui – 20“.

Į atminimo lentos atidengimo ceremoniją rinkosi buvę sąjūdiečiai, valdžios ir visuomenės atstovai. Renginio vedėjas istorikas Andrius Kleniauskas priminė, kad Kupiškyje, senajame Vanago malūne, vyko pirmieji Sąjūdžio susirinkimai. Kupiškėnai įsiliejo į trokštančių permainų šalies gyventojų gretas. Tuo metu reikėjo didelės drąsos ir įžūlumo stoti prieš autoritarinę sistemą. Tarp pirmųjų laisvės šauklių rajone buvo jau mirę Juozas Alekna, Gaudentas Šilinis, Povilas Zulonas (jų atminimą susirinkusieji pagerbė tylos minute), Algimantas Baniulis, Algirdas Graužinis, Povilas Gurklys, Algimantas Seibutis, Eugenija Sokienė, Kazys Stančikas, Rimantas Urbonas, Vidas Zulonas.

Pirmieji sąjūdiečiai buvo pakviesti atidengti atminimo lentos prie buvusios jų būstinės. Prisimindamas tas dienas K. Stančikas sakė, kad pradžia buvusi sunki, stigo inteligentų, kitų autoritetingų rajono žmonių palaikymo. Kalbėtojas padėkojo visiems paprastiems žmonėms, kurie kartu buvo ir Sausio 13-ąją, ir Baltijos kelyje, kurie yra čia ir dabar.

Meras Jonas Jarutis sakė, kad jis nebuvo tarp pirmųjų sąjūdiečių. Tačiau šie žmonės jam buvę pavyzdžiu įsijungti į šalies pertvarkymą, paskatino fotografijose įamžinti to laikmečio aktualijas. Meras atsiprašė, kad daugelis pirmųjų sąjūdiečių šiuo metu yra nepelnytai užmiršti, bet to, jog nuo jų viskas prasidėjo, niekas užbraukti negali. „Vienybės, sąjūdžio dvasios pasigendu šiuo metu mūsų kasdienybėje, bet tikiu, jog taip bus ne visąlaik“, – kalbėjo J. Jarutis.

Iškilmingą ceremoniją užbaigė „Bočių“ choras, vadovaujamas Vandos Dičkienės, užtraukęs visiems gerai žinomą dainą „č„žuolai žaliuos“.

Po to ceremonijos dalyviai patraukė į Kupiškio viešąją biblioteką pasižiūrėti Sąjūdžio 20-mečiui skirtos fotografijų parodos ir palangiškio Donato Ramanausko filmuotų dokumentinių kadrų, menančių kupiškėnų mitingą prie Pyragių ežero 1988 m. spalio 9 d.

Viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Lina Matiukaitė pristatydama parodą informavo, kad čia eksponuojamos nuotraukos žmonių dovanotos bibliotekos archyvui, taip pat gautos iš kitų šaltinių. Ji taip pat perdavė susirinkusiesiems Algirdo Graužinio linkėjimus. Buvęs mūsų rajono sąjūdiečių lyderis šiuo metu gyvena ir dirba Alytuje ir į minėjimą negalėjo atvykti.

Pirmuosius permainų žingsnius, prasidėjusius nuo nedidelės trispalvės vėliavėlės viešo iškėlimo, prisiminė Algimantas Baniulis, anuomet su tokia vėliavėle išdrįsęs pirmą kartą pervažiuoti per Kupiškį. Prisiminimais pasidalijo P. Gurklys, K. Stančiaks, A. Seibutis ir kiti to meto liudininkai.

Po oficialių pasisakymų renginio dalyviai dar nesiskirstė. Visi buvo pakviesti pratęsti bendravimą prie užkandžių stalo.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video