2024/09/22

Konstitucijos egzaminą ignoravo ir politikai

Praėjusį šeštadienį, spalio 4 d., visos Lietuvos savivaldybės kvietė savivaldos politikus, savivaldybių darbuotojus ir gyventojus į antrą kartą organizuojamą Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzaminą, skirtą Lietuvos Respublikos Konstitucijos šešioliktosioms metinėms paminėti. Kupiškio rajono savivaldybėje taip pat buvo ruošiamasi šiam egzaminui, bet…

…norinčių pasitikrinti žinias neatsirado

Kas į turgų, kas ant suoliuko pasėdėti, gamta pasigėrėti ar tiesiog ratais sukti po miestą, o Savivaldybės durys, ant kurių puikavosi užrašas, informuojantis apie vyksiantį Konstitucijos egzaminą, deja, nebuvo varstomos. Egzamino, kuriam buvo stropiai ruoštasi, laukė tik komisija – jos pirmininkė Vida Mičiūdienė, Savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė, teisininkė, komisijos narės Rima Jokimienė, Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo padėjėja, Asta Grambienė, Notarų rūmų Kupiškio rajono notarė, Dalia Petrulienė, Valstybinės įmonės Registrų centro Panevėžio filialo Kupiškio skyriaus vyresnioji registratorė.

Neįtikėtina, bet akivaizdu – nė vieno norinčiojo pasitikrinti savo Konstitucijos žinių neatsirado. Jau praėjus penkiolikai minučių po vienuoliktos valandos (egzaminas turėjo prasidėti 11 val.), komisijai teko konstatuoti gana absurdišką faktą – Konstitucijos egzaminas Kupiškio rajono savivaldybėje neįvyko.

„Kupiškėnų mintys“ pakalbino komisijos pirmininkę ir nares, kurios neslėpė nusivylimo. „Žinių sklaida apie vyksiantį egzaminą buvo didelė, apie tai žinojo ir Savivaldybės darbuotojai, ir savivaldos politikai, informacija turėjo pasiekti ir gyventojus, – sakė komisijos pirmininkė V. Mičiūdienė. – Gaila lėšų, išleistų reklamai, kvietimams, kuriuos gavo visi Tarybos nariai, gaila komisijos narių brangaus savaitgalio laiko, o labiausiai gaila, kad visuomenė, o ypač politikai, abejingi pagrindiniam šalies įstatymui“. Pasak V. Mičiūdienės, šiemet buvo laukiama didesnio susidomėjimo šiuo egzaminu, na bent jau politikų – rinkimai juk, kaip sakoma, ant nosies. Registracijos žurnalas buvo paruoštas penkiasdešimčiai dalyvių. Realiai tikėtasi sulaukti 10-15 laikančiųjų.

Ko norėti…

Pernai Konstitucijos egzaminą laikė du visuomenės atstovai ir vienas politikas. Kas gi šiemet sutrukdė? Komisijos pirmininkė ir narės, neslėpdamos nemalonaus nustebimo, retoriškai svarstė to priežastis. „Gal per daug tų renginių, gal žmonės pavargo, gal pirmenybę suteikė sportiniam renginiui (tą pačią valandą prasidėjusioms lietuviško ritinio varžyboms mero taurei laimėti)“, – skambėjo tuščioje Savivaldybės salėje reiškiamos jų mintys.

„O gal politikai neatėjo, nes bijojo pasirodysią neišmaną Konstitucijos? Eiliniam piliečiui tai atleistina, bet politikui…“ – svarstė komisijos narė A. Grambienė. „Tikriausiai kaltas mąstymas – kodėl aš, o ne kitas. Tai ir parodo mūsų visuomenės „pilietiškumą“. Gaila, kad negalima Konstitucijos knygelių padalinti Tarybos nariams, nes tai turėjo būti prizai egzamino dalyviams. O gal nepakenktų ir priverstinis Konstitucijos egzaminas politikams?“ – analizavo susidariusią padėtį komisijos pirmininkė ir pridūrė, jog Konstitucija turi gulėti ne tik ant teisininko darbo stalo, bet ją būtina turėti ir politikams, nes nuo jos prasideda įstatymų išmanymas.

Po liūdnų apsvarstymų komisijai beliko surašyti protokolą ir pamąstyti, kur dės nepanaudotus testus. Gal juos atiduos ugdymo įstaigų vadovams, o gal kai kurioms organizacijoms.

Dovanoti paruošti nauji ir patrauklūs Konstitucijos leidimai bei rašikliai taip ir liko gulėti ant komisijos stalų… Tenka konstatuoti, kad politikai neišnaudojo savo šansų. „Ar visi politikai žino, kada priimta Lietuvos Respublikos Konstitucija? Vargu“, – priėjo bendrą išvadą komisija.

——-
Autorius: Nora NORVILAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video