2024/09/22

Vilė Sezonienė: „Kitokio darbo dirbti negalėčiau“

Atkuriant nepriklausomos Lietuvos valstybės institucijas, 1990 m. gruodžio 11 d. priimtas Lietuvos Respublikos policijos įstatymas, sukurta ir Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje pašventinta policijos vėliava, kurioje įrašyti prasmingi žodžiai: „Įstatymas ir teisėtumas“, atkurta Policijos diena – spalio 2-oji.

Šiemet savo profesinę šventę šalies policijos pareigūnai pasitinka permainų sūkuryje. Jos palietė ir Kupiškio rajono policijos komisariatą. Nuo spalio pirmosios pasikeitė ne tik pavadinimais – Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kupiškio r. policijos komisariatas, bet nauja ir tai, kad logistikos, buhalterijos bei personalo skyrių funkcijos bus vykdomos centralizuotai – Panevėžio miesto vyriausiajame policijos komisariate. Nuo šiol Prevencijos poskyrio viršininkas vadinsis vyr. tyrėju, o pareigūnas, atsakingas už eismo priežiūrą, vyr. specialistu. „Kadangi mūsų komisariate buvo užimti ne visi etatai, tai vykstant reorganizacijai žmonės nenukentėjo“, – sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Arvydas Mėlynis.

Angelų Sargų – Policijos dienos proga – pakalbinome jau 22-jus metus nelengvą policijos pareigūnės darbą dirbančią Vilę Sezonienę.

Nekeistų į kitą

„Visada norėjau dirbti tokį darbą, todėl baigusi vidurinę mokyklą įsidarbinau milicijoje. Seniau buvo tokia nerašyta taisyklė, kad dvejus metus išdirbus milicijoje didesnė tikimybė įstoti mokytis į aukštąją mokyklą„, – pasakojo V. Sezonienė.mis – Vilniuje policijos parengiamuosiuose kursuose susipažinau su būsimuoju vyru, ištekėjau, gimė vaikai, ir aukštieji mokslai liko tik prisiminimuose“.

Pasak pareigūnės, kartais pagalvojanti, kad kitokį darbą vargu ar galėtų dirbti. „Man patinka bendrauti su žmonėmis, smagu, kai galiu kažkuo padėti“, – sakė moteris.

Per tuos dvidešimt dvejus darbo metus Vilei teko padirbėti ir Eismo priežiūros skyriuje, ir areštinėje, tačiau, pasak jos, dabartinis darbas Prevencijos poskyryje – pats mieliausias.

Darbo tikrai netrūksta, nes kartu su Prevencijos poskyrio apylinkės inspektorių veiklos grupės tyrėju Justinu Sinica prižiūri nemažą teritoriją – visą Kupiškio miestą.

Tarnybinio ginklo panaudoti neteko

Anot policijos pareigūnės, nors per tuos metus daug visko buvo – liūdnų ir linksmų akimirkų, tačiau tarnybinio ginklo panaudoti neteko. „Šaudau gana taikliai, tačiau sunku įsivaizduoti, kokia situacija turėtų būti, kad tektų griebtis ginklo, – sakė V. Sezonienė. – Čia man kiekvienas pijokėlis pažįstamas – neretai vardu pašaukia, pakalbina, todėl kartais užtenka gražiuoju pasišnekėti ar pabarti – kol kas nėra tokių žmonių, kad reikėtų ginklą panaudoti. Liaudiškai tariant, į „snukį“ neteko gauti, o kad iškoneveikia – ką darysi, juk bendraujame su įstatymui nusižengusiais žmonėmis, todėl nėra ko tikėtis mandagių pokalbių“.

Pasak pašnekovės, labiausiai gaila vaikų, kurie girtauja, vagiliauja – jiems dar tik gyvenimo pradžia, o jau turi problemų su teisėsauga.

Anot pareigūnės, kartais tenka išgirsti žmonių priekaištų, jog jie ne nusikaltėlius gaudo, o močiutes už ne vietoje parduotą prekę vaiko. Nieko nepadarysi, nes ne patys policininkai sau tokią veiklą sugalvojo – yra įstatymai, ir kažkas turi rūpintis, kad jie būtų vykdomi. Gal ir nederėtų kai kurių funkcijų atlikti policijai, bet tai turėtų spręsti valdžia.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video