2024/09/22

Ar visada prekės svoris tikslus?

Šiais visuotinio prekių brangimo laikais perkant svarbu kiekvienas gramas. Juk niekas nenori būti apgautas. Kažkodėl labai retai svarstyklės ar kita matavimo priemonė rodo pirkėjo naudai.

Pasidomėjome, kokia padėtis mūsų mieste, ar pirkdami maisto prekes, degalinėse pildami kurą nesame apgaudinėjami.

Matavimo priemonės – tik patikrintos

Įmonės savo veikloje negali apsieiti be įvairių matavimo priemonių: svarstyklių, liniuočių, skaitiklių, degalų įpylimo kolonėlių. Jų sąrašas ilgas, o kokios naudojamos, priklauso nuo įmonės veiklos. Audiniai, cukrus, benzinas perkami pagal išmatuotą ilgį, masę ar tūrį.

Pasak Lietuvos metrologijos inspekcijos Panevėžio apskrities skyriaus viršininkės Vitalijos Rukavičienės, daug emocijų matavimo priemonių naudotojams kelia reikalavimas naudoti patikrintas matavimo ruletes ir metrus. Kažkodėl manoma, jei šios matavimo priemonės yra pagamintos, tai ir galima naudoti, kol matomi žymenys. O juk pagal jų rodmenis atsiskaitoma už parduodamus audinius, įvairias plėveles, klijuotes, sandarinimo juostas, gumines žarnas ir kitas prekes. Matavimo rulečių ir metrų patikra turi būti atliekama nustatytu laiku tarp patikrų – ne rečiau kaip vieneri metai (medinių), ne rečiau kaip dveji metai (metalinių), o naudojamų medienos ir žemės naudmenų matavimams – ne rečiau kaip treji metai.

„Dabar prekybininkai siūlo platų asortimentą pigių minėtų matavimo priemonių. Dauguma jų Lietuvoje neįteisintos. Asmeniniams tikslams galima naudoti, tačiau prekybos operacijoms rekomenduojame pirkti jau Lietuvoje patikrintas, turinčias patikros žymenį ar patikros liudijimą, matavimo priemones arba tokias, kurių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių įstaigose atlikta pirminė patikra, – komentavo situaciją V. Rukavičienė. – Pastaruoju metu prekyba užsiimančios įmonės Lenkijoje perka elektronines SOEHNLE ar kito tipo svarstykles, kurios gali būti naudojamos tik asmeniniams tikslams – jų patikra Lietuvoje nebus atliekama“.

Didelių nusižengimų nerasta

Šiais metais Kupiškio mieste ir rajone Lietuvos metrologijos inspekcijos Panevėžio apskrities skyriaus darbuotojai atliko 35 patikrinimus. Jie lankėsi viešojo maitinimo įmonėse, parduotuvėse, grūdų supirkimo punktuose, vaistinėse ir veterinarijos vaistinėse, metalo laužo supirkimo įmonėse, degalinėse.

Šią savaitę pareigūnai lankėsi paviljone „Kupiškėnų turgus“, ir tikrino, ar vykdoma matavimo priemonių periodinė patikra, ar teisingai nustatomos svarstyklės.

Patikrinimo metu didelių pažeidimų nenustatyta. Turgavietės administracijai rekomenduota pirkėjams prieinamoje ir matomoje vietoje pastatyti kontrolines svarstykles, kad kiekvienas perkantis prekę galėtų pasitikrinti jų svorį.

Dviem pardavėjoms skirtos administracinės nuobaudos po 100 litų, nes nebuvo atlikta svarsčių patikra.

„Manau, kad praėjo tie laikai, kai buvo masiškai sukčiaujama pirkėjų nenaudai. Dabar įmonės stengiasi pateisinti savo gerą vardą, ir didelių pažeidimų neužfiksuojame“, – sakė V. Rukavičienė.

Anot pašnekovės, patikrinimų metu nustatyta, kad kai kuriose viešojo maitinimo įmonėse ar parduotuvėse yra neatlikta termometrų patikra, grūdų supirkimo įmonėse – superkamų grūdų ir rapsų drėgmei bei priemaišoms nustatyti buvo naudojamos nustatyta tvarka nepateiktos patikrai laboratorinės svarstyklės ar matavimo sietai.

Degalinėse atlikus naudojamų degalų įpylimo kolonėlių (naftos produktų ir suskystintų dujų, skirtų autotransportui) būklės ir naudojimo kontrolę (dozavimo patikrinimas) nustatyta, kad faktinės tūrio įpylimo santykinės paklaidos neviršijo leistinų paklaidų, tačiau dalis matavimo priemonių buvo naudojamos nepatikrintos (rezervuarai, monometrai).

„Patarčiau vartotojams, nusipirkus fasuotą prekę, atkreipti dėmesį, ar jos kiekis atitinka etiketėje nurodytą kiekį. Kilus neaiškumams dėl prekės svorio, jį galima pasitikrinti kontrolinėmis svarstyklėmis, kurios yra įrengtos parduotuvėse. Tikimės, kad jos greitai bus ir „Kupiškėnų turguje“. Visi suinteresuoti asmenys su prašymais ir skundais gali kreiptis į Lietuvos metrologijos inspekcijos Panevėžio apskrities skyrių“, – sakė V. Rukavičienė.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video