2024/09/22

Po mirties – vienišas. Nors galėjo būti kitaip

Greitai bus mėnuo, kai Alfonso M. palaikai jau po žeme Kupiškio miesto naujosiose kapinėse. Kiek atskiriau nuo kitų kapaviečių. Baltuoja ant jo keli gėlių krepšeliai. Nuo Irenos Gasiūnienės ir kaimynų iš Didžprūdžių kaimo.

Teko ieškoti laidotojų

Ne vienas iš keliolikos žmonių, dalyvavusių Alfonso M. laidotuvėse, dabar susimąsto, jog galėjo būti ir kitaip. Taip pat ir I. Gasiūnienė, su šiuo žmogumi kartu gyvenusi pastaruosius septynerius metus. Ji užėjo į redakciją pasidalyti mintimis, net kai kam ir papriekaištauti. Pamatuotai ar ne – irgi bandysime pasverti.

VšĮ Kupiškio ligoninės Slaugymo skyriaus pacientas Alfonas M. mirė šių metų rugsėjo 3 dienos vėlyvą vakarą. Apie jo netektį I. Gasiūnienei, kurios, kaip artimiausio jam žmogaus, telefonas šiam ligoninės skyriui buvo žinomas, pranešta kitą rytą ir tuo pačiu pasiteirauta, kas atvyks atsiimti mirties liudijimo ir rūpinsis velionio laidotuvėmis.

I. Gasiūnienė atsakiusi (ji ir redakcijai to neneigė), jog neturi galimybių rūpintis laidotuvėmis, bet dar pasitarsianti su velionio seserimi, gyvenančia Marijampolėje. Tačiau, pasak ligoninės šio skyriaus socialinės darbuotojos Jolantos Petraitienės, po keliolikos minučių buvo gautas atsakymas ir iš velionio sesers, jog ji pati gyvena kitų slaugoma ir net į brolio laidotuves neturės galimybės atvykti.

Pasak ligoninės socialinės darbuotojos, ligonis Alfonsas M. buvo prasitaręs, jog kažkur gyvenanti ir jo dukra, bet tai jau giminės, o ne jos, reikalas vieniems su kitais susisiekti ir pranešti apie artimo žmogaus mirtį.

Neliko kitos išeities, kaip velionio, atsidūrusio vienišiaus situacijoje, laidotuvėmis rūpintis jai, socialinei darbuotojai – kreiptis į Kupiškio laidojimo namų savininkus.

Tartasi ir su I. Gasiūniene, bet gal ne iki galo

Pasak Laidojimo namų savininkų Daivos Dyrienės ir Ričardo Dyros, perimdami iš ligoninės socialinės darbuotojos Jolantos Petraitienės Alfonso M. mirties liudijimą, apsiėmė ir visas laidojimo priedermes, kurios jų trijų, dar vis susisiekiant su I. Gasiūniene, ir buvo aptartos. Antai telefonu buvusios velionio gyvenimo draugės buvo pasitikslinta, ar ji pageidaujanti, kad velionis būtų pašarvotas, bet tuo atveju kas nors iš saviškių toje salėje turėtų budėti. Pašnekovės buvo patikinti, kad šermenų nereikia. „Tačiau karstas su velionio A. M. palaikais Laidojimo namų šaldytuve laikytas pusantros paros, kad, artimiesiems sumanius pakeisti savo sprendimą, neatsidurtume keistoje situacijoje“, – patikslino buvusią situaciją laidojimo namų administratorius R. Dyra.

Patarė pranešti ir kaimynams

Ligoninės socialinės darbuotojos J. Petraitienės Didžprūdžiuose gyvenanti I. Gasiūnienė buvo informuota, jog A. M. palaikai bus laidojami rugsėjo 5 dieną, 14 val., Kupiškio naujosiose kapinėse, tad norintieji su šiuo velioniu atsisveikinti, ten ir laukiami.

Socialinė darbuotoja dar patarusi šiai moteriai apie laidojimo laiką pranešti ir velionio kaimynams.

Tad velionis Alfonsas M. ir nebuvo palaidotas taip, kaip būna visiškai vienišo žmogaus atveju. Tada prie kapo duobės, be laidojimo namų darbuotojų, daugiau žmonių ir nebūna.

Ar neužteko pinigų gėlėms?

Apsilankiusi redakcijoje I. Gasiūnienė sakė, kad neturinti priekaištų, jog jai buvęs artimas žmogus būtų į paskutinę kelionę paruoštas nerūpestingai – ir įkapės tinkamos, ir karstas gražus. Tačiau kodėl laidotojai nepadėję ant kapo nė vieno gėlių krepšelio. Be to… ir dėl nepašarvojimo buvęs nesusipratimas.

Irena G. maniusi, kad Alfonso M. laidotuvės, kurias organizavo ligoninės socialinė darbuotoja ir Kupiškio laidojimo namų savininkai, bus panašios į įprastas, kai į kapines velionis vežamas ne tiesiai iš šaldytuvo, o dar bent kelioms valandoms būna ir pašarvojamas salėje. Todėl ji ir velionio buvę kaimynai rugsėjo 5-ąją pirmiausiai ir atvykę į laidojimo namus, o ne tiesiai į kapines nurodytą valandą. Sužinojusi, kad salėje karsto su velioniu nebus, moteris sakė prašiusi leisti pažiūrėti į amžinatilsis karste, kuris buvo laikomas šaldytuve. Iš pradžių laidojimo namų administratorius R. Dyra paaiškinęs jai, kad tai nėra toji vieta, kurioje leidžiama lankytis bet kam, tačiau skaudžiai raudančiajai ketinęs padaryti išimtį. Tačiau ši, sužinojusi, kad šaldytuve yra ne vienas mirusysis, tokio pageidavimo atsisakė ir sutiko su tuo, jog karstas su velionio Alfonso M. palaikais bus atidengtas prie kapo duobės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video