2024/09/22

Yra iš ko rinktis

Banali tiesa – rinkėjai yra nusivylę Lietuvos politika ir politikais, kurie pasidarė ne tik nepopuliarūs, bet tiesiog juokingi. Ne vieno politiko pavardė jau tapo bendriniu daiktavardžiu, simbolizuojančiu kokią nors negalią.

Nors Seimas tapo viena pačių nepopuliariausių institucijų Lietuvoje, bet norinčių pabūti jo nariais niekada nestinga. Įdomu tai, kad Seiman braunasi ir tie, kurie garsiai piktinasi šia institucija ir skelbia, kad jie, atėję į Seimą, pakeis ir jį patį, ir žmonėms atneš apčiuopiamos naudos.

Kupiškėnai ateinančiuose rinkimuose balsuos Biržų-Kupiškio ir Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardose. Jose balotiruojasi net dvidešimt du kandidatai. Absoliuti narsių politikų dauguma eiliniams kupiškėnams yra visiškai nežinoma, todėl „Kupiškėnų mintys“ nutarė padėti rinkėjams susipažinti su kandidatais, kad būtų galima nors šiek tiek sužinoti, kokios yra politikų nuostatos. Taip bus sumažinta tikimybė, kad pirksime katę maiše.

Puoselėdama dar pernai užsimezgusią tradiciją redakcija vėl pradėjo organizuoti viešus kandidatų disputus. Pirmajame politikų susitikime su rinkėjais dalyvavo ir Piliečių santalkos tarybos narys politologas Liutauras Ulevičius, kuris galėjo be išankstinės nuostatos įvertinti kandidatų galimybes būti išrinktiems į Seimą.

Po praėjusią savaitę vykusių disputų, kuriuose dalyvavo septyni politikai, L. Ulevičiui pateikėme keletą klausimų.

Ar Kupiškio rinkėjai turi iš ko rinktis?

Šiame diskusijų vakare dar nedalyvavo visi kandidatai į Seimą, bet jau dabar aišku, kad yra iš ko rinktis. Atrodo, kad kandidatai yra neblogi savo profesijų žinovai. Iš jiems puikiai pažįstamos srities jie gali priimti sprendimus. Kitas klausimas, ar jie yra efektyvūs.

Tačiau, kai pokalbis pakrypsta į kitas gyvenimo puses, matyti, kad trūksta sugebėjimų gaudytis bendroje politinėje erdvėje. Jaučiasi, kad tie, kurie dalyvauja bent jau rajoninėje politikoje, turi daugiau sugebėjimų bendrauti ir diskutuoti apie Lietuvos politines ar ekonomines problemas.

Vienas iš kandidatų sakė, kad jis yra tiesiog geras žmogus ir nesugadintas eina į Seimą. Suprantu, kad tai yra gražūs žmogaus norai, bet jeigu jis patektų į Seimą, smarkiai nusiviltų. Vienas Seime jokių realių pertvarkų nepadarysi ir būsi sumaltas į miltus.

Mes puikiai atsimename, kad po praėjusių rinkimų tarsi buvo vieni lyderiai, bet po kelių mėnesių juos suvalgė patyrę politikos vilkai. Politikoje reikia komandos.

Šioje diskusijoje dalyvavo tik vienas esamas Seimo narys Rimantas Bašys. Ar jis išsiskyrė iš kitų kandidatų?

Buvo akivaizdus skirtumas. Seimo narys parodė visai kitokį nacionalinio masto klausimų suvokimą. Tai yra visiškai suprantama. Jis yra betarpiškai susidūręs su problemomis, todėl gali apie tai samprotauti žymiai kokybiškiau ir konkrečiau bei siūlyti sprendimus. Apie jų naudą aš nenoriu kalbėti, bet matyti, kad žmogus suvokia, apie ką eina kalba.

Tuo tarpu kiti kandidatai nacionalines problemas suvokia buitiniu lygmeniu. Tačiau tai yra išmokstama politiniame gyvenime. Visgi jiems gali prireikti kelių mėnesių ar net metų, kol sugebės įsivažiuoti naujojoje rutinoje.

Matėte ir dalį Kupiškio rinkėjų. Kokį įspūdį jie padarė?

Politikų diskusijos nėra kažkoks šou, todėl susirinko tie žmonės, kurie domisi ja. Jie man visai patiko. Buvo ir emocijų, to, žinoma, neišvengsi, nes esame gyvi žmonės. Tačiau diskusija pakankamai dalykiška ir salėje susirinkę rinkėjai jai tik padėjo.

Kupiškio rinkėjais likau maloniai nustebintas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video