2024/09/22

Svečiavosi draugai iš Latvijos

Rėzeknės rajono (Latvija) Gaigalavos miestelio kultūros namų vadovė Valentina Deksnė, vakar atsisveikindama su Lietuvos pensininkų sąjungos (LPS) „Bočiai“ Kupiškio skyriaus pirmininke Irena Majauskiene, dėkojo už tai, kad ji ir bendrakeleiviai turėjo galimybę dar labiau pažinti mūsų miestą ir pamatyti rajono gražiausius kraštovaizdžius bei kultūrinės veiklos atspirtis.

Svečiai buvo kupini šilčiausių įspūdžių iš apsilankymų Palėvenės vienuolyne, Adomo Petrausko etnografijos muziejuje, dailininkės Veronikos Šleivytės paveikslų galerijoje, Kupiškio bažnyčioje.O sekmadienį kupiškiečiai „Bočiai“ turėjo ir dar daugiau svečių, panorusių ne tik pasižvalgyti po mūsų apylinkes, bet ir susitikti su senais pažįstamais, dalyvauti draugystės šventės meninėje programoje. Tai buvo keliolika bičiulių taip pat iš Latvijos, bet iš jos kitos vietovės – Bauskės.

Su jais, Latvijoje gyvenančių lietuvių draugijos šio krašto nariais, kupiškiečių „Bočiai“ jau kelintus metus palaiko ryšius ir vieni pas kitus anksčiau yra svečiavęsi, o šį kartą bauskiečiams buvo proga susitikti ir su kupiškiečių senimo draugais iš Latvijos kitos vietovės – Gaigalavos.

Bauskiečių grupės vadovė, taip pat kultūros darbuotoja, Danutė Slavinska korespondentei sakė, jog jie, be kupiškiečių, turi bičiulių Joniškio, Pasvalio, Biržų rajonuose, o Latvijoje palaiko ryšius ne tik su joje veikiančiais kitais lietuvių susibūrimais, bet ir su ten esančiomis vokiečių, estų bendruomenėmis.

Svečiai, sekmadienio priešpietę praleidusieji žvalgydamiesi po Kupiškio miestą, jo poilsiavietes, vasariškai šiltą dieną norėjusieji kuo ilgiau pabūti ant Kupiškio piliakalnio, išvykos vadovėms Alfredai Žiūkienei ir I. Majauskienei vis kartojo, jog tai įspūdinga. O vienas iš rėzekniečių miškininkas Lucianas Vugulis ir korespondentės prašė perduoti jo atsiliepimą apie Kupiškio miesto parko su medžio skulptūromis kūrimą, jog tai nuostabu.

Beje, ponas Lucianas paaiškino, kas jiems, gaigalaviečiams, padėjo išmokti lietuviškai tiek, kad galėtų mums suprantamai suvaidinti scenos paveikslėlius, o Vilis Jaudzemas supažindintų su savo kūrybos jumoreskomis. Toji lietuvių kalbos mokytoja ten esanti Zigfrida Baluodė, jaunystėje studijavusi tuometiniame Kauno politechnikos institute ir pramokusi lietuviškai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video