2024/09/22

Didelių bėdų dėl pradinukų maitinimo neturėtų būti

Šalyje nerimsta diskusijos, ar atėjus mokslo metams visos mokyklos išgalės nemokamai pavalgydinti pradinių klasių mokinius – tam reikia ne tik papildomų lėšų, bet ir didesnio pajėgumo virtuvės įrengimų, daugiau indų, padidės darbo krūvis virėjoms.

Kokia padėtis mūsų rajone?

Didžiausia problema – patirties trūkumas

Pasak rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo R. Jociaus, pradinukų maitinimui lėšos yra numatytos, todėl dėl finansavimo problemų tikrai nekils. „Labai didelio vaikų pagausėjimo taip pat nėra, nes ir seniau nemokamus pietus gaudavo daug mokinių. Tikriausiai daugės valgančių vaikų Kupos pradinėje mokykloje, o kaimo mokyklose bus tikrai nežymus jų pagausėjimas. Skirtumas tik tas, kad seniau kai kurie vaikai pietavo už savo pinigus, o dabar – nemokamai“, – sakė R. Jocius.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas kaip didžiausią problemą mato patirties trūkumą, nes reikės per trumpą laiką, nepažeidžiant higienos reikalavimų, teisingai paskirstyti valgančių vaikų srautus. „To dar prireiks mokytis. Žinoma, prasidėjus maitinimui iškils įvairių problemų, tačiau tai tikrai nėra neišsprendžiami dalykai“, – užtikrino vedėjas.

Reikia daugiau darbo rankų

Nemokamas visų pradinių klasių mokinių maitinimas daugiausiai rūpesčio atnešė Kupos pradinės mokyklos direktorei Marijonai Jančienei. Šioje mokykloje valgančių mokinių padaugės puse šimto. Nors valgykla ir nedidelė, tačiau, teisingai paskirstant valgančių vaikų srautus, sutilpti galima. Indais taip pat pasirūpinta iš anksto. „Opiausia problema – didelis virėjų darbo krūvis. Labai reikėtų dar vieno papildomo etato. Pagalbinės darbininkės turime tik pusę etato, o indai plaunami rankomis, todėl labai reikėtų indaplovės“, – sakė mokyklos direktorė.

Ar tikrai visi norės valgyti?

Rudilių J. Laužiko pagrindinės mokyklos direktorius Algirdas Venckus sakė, kad jų mokyklai visų pradinių klasių mokinių maitinimas problemų nesudarys – jau ir seniau 60-70 procentų vaikų gaudavo nemokamus pietus. Direktorius mato problemą kitur. „Ar tikrai visi vaikai norės valgyti ir suvalgys, kas yra patiekta? Nepaslaptis, kad yra tokių vaikų, kurie namuose nėra valgę mėsos kotleto, ir jiems skaniau duona su pienu ar bulvių traškučiai. Pasiims vaikas tik obuolį ar jogurto indelį, o visa kita liks – nepriversi visko suvalgyti, ir liks daug nesuvalgyto maisto“, – samprotavo A. Venckus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video