2024/09/22

Karo nusiaubtai Gruzijai siūloma pagalba

Į naująjį Kaukazo karą iš pradžių gana pasyviai, o vėliau vis garsiau sureagavo viso pasaulio visuomenė. Kupiškio rajono savivaldybė, kuri yra užmezgusi draugiškus ryšius su Gruzijos Gurijos regiono Lančkhučio rajonu, irgi neliko nuošalyje.

Naujausias blogio imperijos karas

Beveik savaitę Gruzijoje vyko tikras karas. Dar buvusio JAV prezidento Ronaldo Reigano blogio imperija tituluotas Rytų monstras niekaip nenori nuimti savo grobuoniškos letenos nuo iš Rusijos įtakos vis labiau sprūstančios Gruzijos.

Rusų generolai visą laiką rėmė separatistinius Pietų Osetijos ir Abchazijos režimus, o praėjusios savaitės pabaigoje ėmėsi ir visiškai nebemaskuojamų karinių veiksmų.

Artilerijos iš oro ir žemės buvo apgriauti keli Gruzijos miestai. Bombarduotos ir šalies sostinės Tbilisio prieigos. Apie karo aukas tikslių skaičių kol kas nėra, tačiau pranešama, kad žūsta ne tik abiejų kovojančių pusių kariai. Yra aukų ir tarp civilių. Per bombardavimą žuvo Nyderlandų televizijos RTL operatorius Stanas Storimansas, buvo sužeistas to paties kanalo korespondentas Jeroenas Akkermansas.

Įsiveržimui į Pietų Osetiją rusai rengėsi jau seniai. Daugybė šio krašto piliečių yra seniai padaryti Rusijos piliečiais, o centrinius postus valdžios aparate užima buvę aukšti Rusijos kariškiai ar kitokių specialiųjų tarnybų žmonės. Žinoma, iškilus konfliktui, Rusija motinėlė privalėjo ginti savo piliečių užsienyje interesus. Šios savaitės pradžioje valstybinė Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad „visiškai išvaduota“ Pietų Osetijos sostinė Cchinvalis, o gruzinai priversti bėgti.

To Cchinvalio „išvadavimo“ pasirodė per maža. Į Gruzijos teritoriją iš Abchazijos įsiveržę rusai užėmė Zugdidžio ir Senakio miestus, o savaitės pradžioje pranešta, kad gruzinai iš esmės prarado ir dar vieno savo miesto Gorio kontrolę.

Rusams okupavus dalį Gruzijos, šalies prezidentas Michailas Saakašvilis pranešė, kad nesulaukus tarptautinių bendruomenių pagalbos, pasaulio žemėlapiuose Gruzijos gali nebelikti.

Antradienio vidurdienį Gruzijos ambasadorius Lietuvoje pranešė, kad Rusija okupavo didelę valstybės teritorijos dalį ir bombarduoja Tbilisį.

Netrukus į Gruziją įsiveržusios Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas paskelbė sustabdąs karinius veiksmus, nes „agresorius nubaustas“. Didesnio cinizmo net ir iš ruso kažin ar buvo galima susilaukti.

Nepaisant tokio pareiškimo, vėliau Rusijos pareigūnai ėmė aiškinti, kad iš užimtų teritorijų jų kariuomenė nežada trauktis. Rusijos užsienio reikalų ministras vienareikšmiai pareiškė, kad apie rimtas derybas su Gruzija negali būti net kalbos, kol jai vadovaus prezidentas M. Saakašvilis. Taigi iki visiškos taikos šiame neramiame regione dar tikrai toli.

Priimtas pareiškimas

Rajono meras Jonas Jarutis informavo „Kupiškėnų mintis“, kad su kolegomis Gruzijoje iki antradienio popietės (kai oficialiai buvo nutraukti karo veiksmai) telefonu susisiekti nepavyko. Nors nebuvo girdėti, kad tame rajone, su kuriuo neseniai pradėjo bendradarbiauti Kupiškis, vyko stambios karinės operacijos, bet telefono ryšys neveikė. Tuo tarpu netoli esantis Počio miestas, kuriame gyvena apie 46,6 tūkstančių gyventojų, karo skonį pajuto savo kailiu.

Meras pasakojo, kad buvo priimtas ir į Gruziją išsiųstas pareiškimas, kuriame išreiškiamas moralinis palaikymas kovojančiai valstybei ir siūloma humanitarinė pagalba, jeigu jos nelaimės ištiktiems žmonėms reikėtų.

Pasak J. Jaručio, esant poreikiui mūsų rajone būtų galima suorganizuoti stovyklą nuo kovos veiksmų nukentėjusių gruzinų vaikams. Būtų galima aptarti ir kitokias pagalbos formas, jei to pageidautų nukentėjusieji.

Pagalbą Gruzijai pasiūlė ir kai kurios kitos Lietuvos savivaldybės, ministerijos ir žinybos. Štai krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pareiškė, kad Lietuvos karių reabilitacijos centras Druskininkuose yra pasirengęs priimti ginkluoto konflikto metu nukentėjusius Gruzijos piliečius ir suteikti jiems reabilitacijos paslaugas.

Lietuvos kariniai transporto lėktuvai gabena ir toliau į Gruziją gabens humanitarinės pagalbos siuntas.

Kai kurie politikai ėmė kalbėti, kad į sudėtingą regioną reikėtų pasiųsti ir Lietuvos karių. Gal- būt iš pradžių tai galėtų būti karo gydytojai.

Ypač aktyviai į karinės problemos sprendimo paieškas įsitraukė Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, kuris kartu su kelių kitų valstybių vadovais lankėsi Gruzijoje.

Taikos planas

Trečiadienį pranešta, kad Gruzija pritarė pasiūlytam taikos planui, apie kurį bendru pareiškimu antradienį pranešė Rusijos ir Prancūzijos prezidentai D. Medvedevas ir Nikolas Sarkozy, tačiau prancūzų prezidentas dar kartą pakartojo, jog susitarimas dėl atakų nutraukimo „neišspręs didesnių problemų“.

Taikos plane kalbama apie ugnies nutraukimą ir pajėgų grįžimą į iki konflikto buvusias pozicijas, tačiau politikos apžvalgininkai atkreipia dėmesį į tai, kad šis planas neišsprendžia, ar separatistiniai Gruzijos regionai Pietų Osetija ir Abchazija liks integralia Gruzijos dalimi, ar ne.

Vadinasi, abu įtampos šaltiniai lieka, ir taika regione, jeigu ir bus atkurta, liks labai trapi.

——-
Autorius: Gintaras Jurgėlas

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video