2024/09/22

Naujovė priimama atsargiai

Mūsų rajono ūkininkų pasėlių draudimo pirmojo etapo duomenys jau perduoti Vokietijos draudimo kompanijos “Vereinigde Hagel„ atstovybei Kaune. Tokių sutarčių sudaryta dešimt.

Rajono Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Valentas Mankūnas sakė, jog pirmasis draudimo terminas baigėsi sausio 15-ąją. Iš viso rajone apdrausta 1270 hektarų žieminių javų ir rapsų.

Sudaryti ar ne draudimo sutartį, kurios viena iš sąlygų – 50 litų įmoka už hektarą, yra savanoriškas ūkininko sprendimas. Nors kai kuriems iš jų –ir privalomas. Žemės naudotojai, dalyvaujantieji Kaimo plėtros 2007-2013 metų programoje finansinei paramai gauti, privalo drausti pasėlius.

Nuo kovo 1-osios prasidės antras pasėlių draudimo laikotarpis. Žemės ūkio skyriaus vedėjas pabrėžė, jog draudžiamų pasėlių plotas didės, nes apdraudusieji žieminius pasėlius privalės drausti ir vasarinius. Tikėtina, jog apskritai bus daugiau iš mūsų rajono klientų, nes kupiškiečiai ūkininkai dar nėra pamiršę nuostolių, patirtų ankstesniais metais nuo sausros ir krušos. Pasėlių draudimas šalies ūkininkams vis dėlto yra naujovė ir todėl priimama su paskaičiavimais už ir prieš. Draudėjai mano, jog sutartyje ne viskas jiems priimtina, pavyzdžiui, pasėliai draudžiami tik jų vegetacijos laikotarpiu, nors kruša ar liūtis labai didelių nuostolių gali padaryti ir kai kuliamas derlius.

Pasėliams apdrausti reikia įvairių duomenų, o derliaus patirtiems nuostoliams apskaičiuoti ir tomis dienomis buvusių vietovės meteorologinių sąlygų įvertinimo. Tad ir automatinė agrometeorologijos stotis rajone steigiama pirmiausia dėl pasėlių draudimo. Vieta jai, labiausiai atitinkanti bendruosius rajono kriterijus, parinkta Kupiškio seniūnijoje, tarp Paketurių ir Keršuliškių kaimų. Stotis turėtų būti įsteigta iki šių metų gegužės mėnesio vidurio, tuo rūpinasi Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Automatinės stotys, fiksuojančios meteorologinius elementus ir atmosferos reiškinius, steigiamos visuose rajonuose, kuriuose iki šiol jų nebuvo.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video