2024/09/22

Už pagalbą kitiems – trauma

Esant permainingiems orams – sniegą keičiant lietui, greitai kelio danga ar privatūs kiemai tampa slidūs. Daugelis keliaujančių keiksnoja slidžius kelius, pyksta, kad juos turinčios prižiūrėti įmonės prastai valo ar barsto. Deja, ne geresnė padėtis ir privačiose valdose.

Skubėjo padėti kitiems

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro gydytoja pediatrė Vida Pranckūnienė gruodžio 29-ąją prisimins ilgai. Aplankiusi sergantį vaiką privačiame gyvenamajame name, lipant laiptais paslydo ir krisdama patyrė sunkią traumą – skilo dubens kaulai. „Griūdama tik spėjau šūktelėti, bet namo šeimininkai, matyt, neišgirdo ir nematė, kas atsitiko. Atsikėliau ir pati šiaip taip nuėjau iki mašinos. Toliau jau vairuotojas vežė mane pas chirurgus“, – pasakojo apie nelemtą įvykį gydytoja. Pasak medikės, tokia skaudi trauma jos praktikoje pirma. Dabar laukia ilgas gydymas.

Pasitinka ne tik ligoniai

Paklausta gydytoja apie kitus tykančius pavojus vykstant pas ligonius, sakė, kad visko pasitaiko. „Kad užpultų šunys, dar nebuvo tokio atvejo, nors ne viename kieme teko sutikti lakstančių palaidų. Aš labai myliu šunis, tai gal gyvuliukai jausdami, kad nieko blogo nedarysiu, manęs nepuola. Jeigu matau, kad gali būti agresyvus šuo, sėdžiu automobilyje ir laukiu, kada ateis pasitikti šeimininkai. Aišku, gyventojai, išsikvietę gydytoją į namus, galėtų pasirūpinti, kad saugiai jaustumėmės jų teritorijoje. Kiekvieną kartą, vykstant pas ligonį, nežinai, kas laukia ir kas pirmas pasitiks – tamsa, šuo ar šeimininkas. Žinoma, ne visur taip būna, bet pasitaiko ir nemalonių įvykių“, – kalbėjo gydytoja.

Pamąstymas visiems

Skaudus įvykis parodė, jog kviesdami pagalbą į namus, ne visi sugeba tinkamai pasirūpinti, kad nenukentėtų atvykęs padėti gydytojas ar kitos tarnybos darbuotojas. Tampame daug uždaresni – atvyko gydytojas, suteikė pagalbą, o duris ir kelią atgal tegul susiranda pats. Tikriausiai nyksta sena, graži lietuviška tradicija sutikti ir palydėti svečią iš savo kiemo.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video