Kupiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras lapkričio 12 d. pakvietė į paskaitą „Mityba ir žarnyno sveikata“.
Šia tema kalbėjo biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė.
Viešnia plačiai papasakojo, kokį maistą rinktis, kaip jį derinti, kad savijauta būtų gera, pažėrė daug praktinių patarimų, kas kasdien turėtų būti lėkštėse.
Jurga BANIONIENĖ
Didysis žudikas – stresas
Pasak lektorės, Hipokratas yra pasakęs, kad visos žmogaus ligos slepiasi žarnyne. Iš tiesų, čia vyksta daug procesų, visa dvasinė, emocinė ir fizinė žmogaus sveikata priklauso nuo mikrobiotos žarnyne, gerųjų ir blogųjų bakterijų santykio.
Gerųjų ir blogųjų bakterijų kiekis keičiasi pagal tai, kaip gyvename, koks fizinis aktyvumas, ką valgome ir pan.
„Mus labai naikina stresas. Vadinamoji disbiozė, kada pasikeičia gerųjų ir blogųjų bakterijų santykis, dažnai įvyksta dėl žarnyno pralaidumo. Mes turime kelis barjerus, tai odos, smegenų ir žarnyno sienelė. Jeigu ji ištisinė, turėtų praeiti maksimaliai 10 proc. toksinių ar netinkamų medžiagų, jos patenka į kraują, jas pasiima kepenys, apdoroja, įvyksta detoksikacija ir jos pašalinamos iš organizmo.
Jei žarnynas korėtas, tai gali būti dėl antibiotikų vartojimo, dažno sirgimo, fizinio neaktyvumo, streso, jis tampa pralaidus“, – teigė S. Čapkauskienė.
Kai žarnyno sienelė pažeista, tai gali lemti daugybę ligų – širdies ir kraujagyslių, aterosklerozę, kraujospūdį, nutukimą, diabetą, netgi onkologines ligas.
Plačiau skaitykite lapkričio 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF



Autorės nuotraukos
Barmalėjus iš Limpopo | 2025-11-26
|
Atrodo sublogusi ta ekspertė. Nežinau ar vadovaučiausi jos patarimais.
Malachovas | 2025-11-25
|
O analizus reikėjo atsinešt?