2024/09/21

 

GAL TAI – INVAZINIS AUGALAS?

Į „Kupiškėnų mintis“ kreipėsi moteris, kuri domėjosi, kokie augalai veša pakelėse važiuojant nuo Kupiškio link Skapiškio.

Anot jos, gausiai pakelės šiais augalais užsisėjusios, vietomis jie net išplitę į ūkininkų pasėlius. Moteris klausė, gal šie augalai invaziniai, nuodingi, kenksmingi, ir, jeigu yra tokie, kodėl nenaikinami.

Kristina VALYTĖ

Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus vyr. specialistas Rimantas Bimbiris paaiškino, kad Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto atstovai informavo, jog tai laukinis (pievinis) pastarnokas.

Šis augalas nepripažintas invaziniu. Laukinis pastarnokas nėra nuodingas ar pavojingas.

„Šiemet Kupiškio rajone šis augalas ypač sparčiai išplito. Ir Noriūnuose, ir Keginiuose, ir kitose rajono vietose. Daugiausia – pakelėse. Matyt, palankios orų sąlygos, tai geriau auga. Ir nieko čia nepadarysi, kelininkai gi pjauna pakelių žolę. Šio augalo nereikia bijoti“, – ramino R. Bimbiris.

Kupiškio rajono pakelės pilnos laukinių pastarnokų.
Skaitytojos nuotraukos
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Laukinis PASTARNOKAS
    Kilmė:Kilęs iš Eurazijos
    Įrodyta, kad jis buvo auginamas Virdžinijoje dar 1609 m
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poveikis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ĮSIVERŽIA į pažeistas atviras buveines ir keičia jas. Sukelia stiprų, vietinį deginimą, bėrimą, stiprią pūslių susidarymą ir spalvos pasikeitimą patekus ant odos.

    SAUGOKITE SAVE, VAIKUS IR SAVO AUGINTINIUS JUOS TAIP PAT NUDEGINA!!!!
    DALINKITĖS INFORMACIJA!!!!
    Pažiūrėkite vaizdo medžiagas YouTube iš kitų Šaliu!!
    Jai sklype ar už sklypo nevaldomai auga-

    BŪKITE ATSARGUS
    NUDEGIMAI KAIP NUO SOSNOVSKIO BARŠČIO

    Nudegimai yra reakcija tarp augalų sulčių ir jūsų odos. Reakciją sukelia saulės šviesa. Tai ne imuninė ar alerginė reakcija, o saulėtai jautrios odos reakcija dėl augalinės medžiagos.
    Kas yra FITOFOTODERMATITAS?
    Fitofotodermatitas yra odos reakcija, kurią sukelia daugelyje augalų, įskaitant laukinius pastarnokus, randama medžiaga. Ši medžiaga vadinama FURANOKUMARINU arba FUROKUMARINAS
    Furanokumarinas daro odą jautresnę ultravioletiniams spinduliams. Kai šių augalų lapų ir stiebų sultys susiliečia su jūsų oda ir tada jūsų odą veikia saulės spinduliai, atsiranda uždegiminė reakcija

    KĄ DARYTI???? , jei susidūrėte su laukiniais pastarnokas ar augalais kurie daro panašia reakcija
    Jei jūsų oda susiliečia su laukinių pastarnokų sultimis, nedelsdami uždenkite pažeistą vietą.!!!
    JŪSU TIKSLAS yra APSAUGOTI ODĄ nuo SAULĖS SPINDULIŲ, kad išvengtumėte REAKCIJOS

    !!!!!!!!!!!!!!!! Patekę į saulę ir išėjus iš jos, nuplaukite kontaktinę vietą švelniu muilu ir šiltu vandeniu. Net ir po plovimo ta vieta gali būti jautri apie 8 valandas, o šiuo laikotarpiu ją reikia saugoti nuo saulės ir ultravioletinių SPINDULIŲ.!!!!!!!!!!

    Aplomai apie pastarokus
    Vaistinės savybės. Pastarnokų šakniavaisiuose yra itin gausu kalio, vitaminų C ir B grupės, mineralų. Vaistiniams preparatams ruošti naudojamos sėklos/vaisiai. Vartojamos vaisių vandeninės ištraukos sužadina apetitą, taip pat pastarnokas varo šlapimą, atpalaiduoja inkstų bei šlapimo pūslės raumenis akmenligių spazmų metu, stiprina imunitetą. Jis mažina organų audinių pabrinkimą, kurį lemia širdies, inkstų veiklos nepakankamumas

    Pastarnokas turi priešuždegiminių, spazmolitinių, kraujagysles plečiančių, priešgrybelinių, antimikrobinių ir antidepresinių savybių.

    Reikia nepamiršti ir NEIKGIAMO aspekto, kad pastarnoko vartojimas didina odos jautrumą saulės šviesai.
    Pašarai. Pastarnokų įterpiama į naminių gyvūnų (triušių, šinšilų, graužikų) pašarus, įeina į papildų šunims sudėtį.

    https://youtu.be/Ikgli1nqs0k?si=sximFIdduZzVyEj8

    https://youtu.be/ZtSBCUOVcqk?si=3qvo5cHpgBHt7tPg

    https://youtu.be/01AlIwfJvFg?si=4mWQhO723qBAbjtY

  • Vyr. Specialistas Bimbiris tokias pareigas eidamas galėtų būti ir pats pasidomėjęs, kad pastarnokų augaluose esantis furokumarinas ir kitos eterinės medžiagos gali sukelti alerginį odos uždegimą, sukelti nudegimus furokumarinui sureagavus su saule. Jei kažkas iš viršaus nuleido informacija, jog konkretus augalas nelaikomas pavojingu, tai dar nereiškia, kad jis toks visiškai nekaltas ir kad nereikia imtis jokių apsaugos priemonių.

  • Andžela

    Specialistai, nusimaukite kelnes ir papjaukite su trimeriu šias žolytes, gal tada ištirsite šiâ žolę išsamiau

  • Gal jau Lietuboje viskas invaziniai!!!medziai,geles,gal ir grybai?.neturi ko beveikt mokslo ziurkes..kiek metų auga,ne,bl invaziniai.O man nemaišo.Lai tik auga,nes liks dykviete.

  • Tikros invazinės piktžolės uzsisėjo tik LT seime.

  • Nebijoki jis nesikandzioja bet jai pjausit karsta vasaros diena su trimeriu be pilno skafandro dengencio jusu oda galima baikti ligonines priimamajame

    • Ar tikrai? Maniau, kad tik sosnovskio barščiai gali taip Žmones sužaloti

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video