2024/04/27

 

REVERANSAS GELBĖJUSIEMS ŽYDUS

Palėvenės kapinėse pagerbtas Pasaulio tautų teisuolių Elenos ir Juozapo Markevičių atminimas. Iš dešinės: Kupiškio rajono meras Algirdas Raslanas, Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė istorikė Aušra Jonušytė, Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas, nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio valstybės ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein, Pasaulio tautų teisuolių Elenos ir Juozapo Markevičių anūkas Vidmantas Markevičius, Lietuvos katalikių moterų sąjungos Palėvenės katalikių moterų draugijos pirmininkė Aldona Ramanauskienė, Kupiškio rajono vicemeras Valdas Šateika.

Antri metai, kai Lietuvoje kovo 15 dieną minima Žydų gelbėtojų diena. Ši iniciatyva gimė Lietuvos Respublikos vyriausybėje, o 2022 metais Seimas ją paskelbė Lietuvos žydų gelbėtojų atmintina diena.

Suvokiant šios datos svarbą, šiemet ji paminėta daugiau nei dvidešimtyje savivaldybių, tarp kurių – ir Kupiškio rajono savivaldybė.

Nomeda SIMĖNIENĖ

Kodėl reikia prisiminti ir kodėl kovo 15 diena

Neramių pasaulyje dienų kontekste svarbu suvokti ir naujai pažvelgti į netolimą praeitį, į sunkiai suvokiamus kraupius įvykius, kai šimtmečius draugiškai su lietuviais gyvenusius žydus imta masiškai naikinti. Toks buvo Trečiojo reicho planas, prie kurio, deja, buvo prisidėję ir kolaboravę ar užverbuoti tautiečiai. Tačiau buvo ir tokių žmonių, kurie nepabūgę grėsmės, elgėsi visai priešingai ir gelbėjo žydus nuo mirties.

Tad kovo 15 diena ir skirta apmąstymui ir įsivertinimui, kaip būtume pasielgę toje situacijoje mes patys. Ar būtume rizikavę savo ir savo šeimos, artimųjų, vaikų gyvybėmis?

O gal nebūtume įsileidę vargšo ujamo žydų vaiko, nes bijotume dėl savų. Tais negailestingais laikais buvo visko. Tačiau turime deramai prisiminti ir pagerbti tuos, kurie nieko neverčiami, o tik savo paties sąžinės balso ir padorumo vedami, nepaisydami visų tykančių pavojų, gelbėjo žydus nuo baisios lemties. Remiantis Yad Vashem, Tautos atminimo instituto Izraelyje, duomenimis, Lietuva yra antra šalis pasaulyje pagal asmenis, kuriems suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas (pirmoje vietoje – Nyderlandai).

Tad prasminga ir teisinga pagerbti ir prisiminti šiuos žmones, jų žygdarbius ir indėlį į žmoniškumo istoriją. Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu turime 1636 Lietuvos piliečius, gelbėjusius žydus nacių okupuotoje Lietuvoje, apdovanotus Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. Tautų teisuolio statusą šiandien turi 924 žmonės. Jį skiria Yad Vashem – Tautos atminimo institutas Izraelyje.

Plačiau skaitykite kovo 19 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Laisvamanių kapinėse pagerbtas ir holokausto aukų atminimas. Antra iš dešinės – nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio valstybės ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein.
Miglės Zakarauskaitės nuotraukos
Į renginį, kuriam nuoširdžiai rengėsi ir svetingai visus pasitiko Kupiškio etnografijos muziejaus kolektyvas, susirinko gausus būrys įvairaus amžiaus kupiškėnų.
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video