2024/04/27

 

TVARKYDAMI ŽELDINIUS RŪPINASI IR BIOLOGINE ĮVAIROVE

Šiame Kupos upės šlaite gyventojų prašymu iškirsti invaziniai medžiai.

Pavasarėja. Išėję pavaikštinėti Kupos pakrante miestelėnai pastebi, kad viename upės šlaite beveik plynai iškirsti medžiai. Į tai žvelgiant kyla klausimas, ar nenuslinks šis šlaitas kartu su čia pat stovinčiu daugiabučiu namu. Taip pat Kupos pakrantėje matyti ir išvirtusių medžių su šaknimis. Kai kurie net užtvėrę upės vagą.

Ar planuojama tvarkyti šiuos medžius Kupos pakrantėje? Gal bus pasodinta naujų?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pakomentuoti visus tuos klausimus paprašėme Lauryno Knizikevičiaus, Kupiškio rajono savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vyresniojo specialisto, atsakingo už miesto aplinkos tvarkymo reikalus.

Pasak jo, Kupiškio rajono savivaldybė 2024 metais Kupos upės pakrantėje nėra suplanavusi konkrečių želdinių priežiūros ir tvarkymo darbų. Čia situacija nuolat stebima. Pavojų keliantys medžiai nedelsiant šalinami. Taip pat stengiamasi pagal galimybes reaguoti į argumentuotus gyventojų prašymus ir pastabas.

„Įvertinus konkrečią situaciją, kai nekelia pavojaus gyventojams ir nesukelia vizualinės taršos, nuvirtę medžiai gali būti palikti suirti natūraliai. Taip taupome lėšas ir prisidedame prie biologinės įvairovės didinimo mieste.

Konkrečiu minimu atveju greta daugiabučio namo Vytauto g. 54A, Kupiškyje, želdinių priežiūros darbai, iškertant invazinių rūšių, išretinant ir išgenint kitus nesaugotinus želdinius, atlikti šio namo gyventojų prašymu.

Gyventojai skundėsi šviesos stygiumi butuose, invazinių medžių gausa.

Atlikus želdinių priežiūros darbus dėl ekonominių ir ekologinių priežasčių, pasitarus su arboristais, buvo priimtas sprendimas šakas ir smulkią medieną palikti natūraliai suirti šlaite.

Taip tikimasi prisidėti prie biologinės įvairovės didinimo ir išvengti šlaito nuslinkimo“, – situaciją pakomentavo L. Knizikevičius.

Jis pridūrė, kad iš specialiosios aplinkos rėmimo programos pavojų keliančių medžių šalinimo, pjovimo ir genėjimo darbams Kupiškio rajono savivaldybėje atlikti 2024 metais skirti 14 393 eurai.

Kai kurie medžiai gali būti palikti natūraliai suirti siekiant prisidėti prie biologinės įvairovės.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai liūdna, kad Kupos pakrantė ir pati Kupa užversta griūvančiais medžiais. Ir baikit, valdininkai, atsišnekėt, neva tai liuks, biologinė įvairovė! Nesuplanuotos lėšos tvarkymui visiems 2024 metams…. Nebesuprantu, kaip taip niekam neberūpi miesto vaizdas, ne visi gi į kaimus nulėkėm gyvent. Ir mieste gyvena žmonės, ir mums, ten gyvenantiems, reikia mieste tvarkos ir grožio.

  • Galėtų ir prie Vilniaus g. 81 namo medžius apretint, labai šviesą užstoja.

  • Pjauna ir išveža sveikus,gražius medžius,prie kurių privažiuoti patogu, o savaime nuvirtę kokių pilna Kupos parke miesto tvarkytojų visai nedomina.

  • Miesto vidury, šalia pasivaikščioti skirtų plotų, gyvenamųjų namų- pūvantys medžiai?! Kas taip sugalvojo?

  • Baisu. Greit visas Kupos upės slėnio parkas pavirs biologinės įvairovės parku…

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video