2024/04/27

 

PRIEDANGŲ SKAIČIŲ RAJONE REIKIA DIDINTI

Priedangos ženklu (geltonos spalvos kvadrato formos, su juodais namo ir žmogaus figūros kontūrais) pažymėtas Savivaldybės pastatas Lauryno Stuokos-Gucevičiaus a.14. Čia žmonės galėtų pasislėpti oro atakos metu. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Lietuvoje šiuo metu yra 3 310 priedangų. Čia nuo netiesioginio apšaudymo oro pavojaus metu galėtų apsisaugoti 912 tūkst., arba 31 proc., šalies gyventojų.

Vyriausybė siekia, kad minimalus skaičius gyventojų, kuriems turi užtekti vietos priedangose, yra 60 proc. gyventojų miestų savivaldybėse ir 40 proc. gyventojų rajonų savivaldybėse (vertinant bendrai šalies mastu – apie 50 proc.).
Kupiškio rajono savivaldybė dar nepasiekė šio tikslo.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žymėjimas ir paskirtis

Priedanga žymima specialiu geltonos spalvos kvadrato formos ženklu, kurį sudaro namo simbolis, kurio viduryje žmogaus figūros simbolis ir žodis „PRIEDANGA“, kuris rašomas ženklo viršuje didžiosiomis raidėmis, raidžių aukštis ne mažesnis kaip 50 mm.

Kupiškio rajono savivaldybėje šiandien patvirtintos ir specialiuoju ženklu pažymėtos 5 priedangos. Priedangų sąrašą 2022 metais patvirtino Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius. Priedangos statusą turi Kupiškio Povilo Matulionio progimnazija, Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija, Savivaldybės administracinis pastatas (L. Stuokos-Gucevičiaus a. 14), Kupiškio kultūros centras ir Kupiškio mokykla „Varpelis“.

Priedanga – statinys, patalpa, inžinerinis įrenginys ar kitas objektas, galintis sudaryti sąlygas gyventojams trumpą laiko tarpą išvengti gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių oro pavojaus atveju, taip pat apsaugoti nuo netiesioginio apšaudymo ir (ar) kitų kinetinių grėsmių karinės agresijos metu (atakų iš orlaivių, raketų, artilerijos ugnies sukeltų sprogimo smūgio bangų, skeveldrų, nuolaužų ar atsitiktinių kulkų).

Kupiškio r. savivaldybė dar nepasiekė Vyriausybės numatyto tikslo, kad 50 proc. gyventojų gautų apsaugą laikinoje priedangoje. Priedangų žemėlapyje Kupiškio rajonas pažymėtas raudonai.

Savivaldybės komentaras

Pasak Valdo Šateikos, vicemero, Kupiškio rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovo, sudarytas potencialių, pagal nustatytus teisės aktų reikalavimus atitinkančių priedangų sąrašas, leisiantis plėsti priedangų skaičių Kupiškio rajono savivaldybėje iki 15.

Kupiškio rajono savivaldybė neturi tikslo kuo greičiau keisti rajono spalvą priedangų žemėlapyje. Esminis tikslas kruopščiai parinkti tinkamas vietas priedangoms ir kad pastarosios, esant poreikiui, realiai apsaugotų ir netaptų dėl savo netinkamų konstrukcijų grėsmę keliančiomis patiems gyventojams.

Savivaldybės kolektyvinės apsaugos statinių ir priedangų sąrašas ir žemėlapis nuolat gyventojams skelbiami Savivaldybės interneto svetainėje www.kupiskis.lt ir Lietuvos pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms interneto svetainėje www.lt72.lt

Anot V. Šateikos, priedangos parenkamos atsižvelgiant į valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų, kitų įstaigų, ūkio subjektų ir veiklos vykdytojų Savivaldybės administracijos direktoriui pateiktą informaciją apie jų valdomas ir savivaldybėje esančias priedangas, patalpas ir statinius, kurie gali būti parenkami priedangoms įrengti. Priedangų poreikį ir parinkimą nustato Savivaldybės administracija. Pirminiai pagalbininkai parenkant patalpas priedangoms yra seniūnai, seniūnaičiai, įstaigų vadovai.

„Kviečiame aktyviai į patalpų parinkimo procesą jungtis ir gyventojų bendruomenes ir neabejojame, kad jos nebus nuošalyje. Jau vyko pirminiai civilinės parengties mokymai rajonų bendruomenių pirmininkams, bendruomenių aktyvui. Mokymus vedė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus darbuotojai.

Savivaldybės administracijos iniciatyva suderintas ir kovą startuos mokymų ciklas, kurį ves Mobilizacijos ir pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vadovai. Mokymuose dalyvaus Savivaldybės administracijos atsakingi darbuotojai, seniūnai ir bus kviečiamas rajono bendruomenių aktyvas“, – pasakojo V. Šateika.

Plačiau skaitykite vasario 27 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Daugiabučių namų rūsiai taip pat gali tapti trumpalaikiu prieglobsčių gyventojams oro pavojaus metu.
Autorės nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video