2024/04/27

 

JUODPĖNUOSE NEBELIKS LENTOS REVOLIUCIONIERIAMS, BUS SPRENDŽIAMAS LIUDO GIROS GATVĖS KLAUSIMAS

Liudos Giros gatvės pavadinimas pagal komisijos išvadą pažeidžia įstatymo nustatytą draudimą propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas ir turi būti pakeistas. Autorės nuotrauka

Sausį posėdžiavo Viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinė komisija, vadovaujama Vito Karčiausko, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro deleguoto atstovo.
Vienas šios komisijos sprendimas liečia ir Kupiškio rajoną.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Komisijos išvada

Kupiškio rajono savivaldybė prašė Viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinės komisijos įvertinti 5 objektus.

Tai memorialinė lenta Juodpėnų kaime, memorialinė lenta Šimonių miestelyje, memorialinė lenta Antrojo pasaulinio karo sovietų karių palaidojimo vietoje ir du obeliskai – Padembio ir Drūlėnų kaimuose.

Komisija pripažino, kad memorialinė lenta Juodpėnų kaime, Kupiškio rajono savivaldybėje, pažeidžia Lietuvos Respublikos draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymo 3 straipsnyje nustatytą draudimą propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas viešuose objektuose, todėl turi būti pašalinta.

Išvadą pagrindžiantys motyvai: paminklinis akmuo su memorialine lenta, skirta 1918–1919 metais žuvusiems revoliucionieriams, stovi centrinėje kaimo dalyje ir propaguoja totalitarinį sovietinį režimą.

Pristigo informacijos

Kaip Savivaldybė turėtų apsispręsti dėl kitų čia paminėtų objektų? Kodėl komisija dėl jų nepriėmė sprendimo?

Komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas atsakė, kad svarstant Kupiškio rajono savivaldybės pateiktus objektus, nepakako informacijos, ar nebus pažeista Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymo 4 straipsnio 7 dalis: „Komisija, spręsdama dėl viešųjų objektų, įrengtų kapinių ar kitų laidojimo vietų teritorijoje, atitikties šio įstatymo 3 straipsnio nuostatoms, turi gauti Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos (KAM), Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos (URM) ir Kultūros departamento (KPD) nuomonę, o kai šioje dalyje nurodyti viešieji objektai naudojami vykdant religinių bendruomenių ir bendrijų veiklą, – Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos nuomonę.“

Komisija nusprendė iš Savivaldybės paprašyti dėl obeliskų papildomos informacijos, ar nėra šalia palaidojimų, nes nuotraukose matyti prie obeliskų aptverta nemaža teritorija. Dėl kitų dviejų objektų komisija nusprendė kreiptis nuomonės į KAM, URM ir KPD.

Plačiau skaitykite vasario 23 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Gyvenu jau beveik 20metų Juodpėnuose, nežinau net kur ta lenta yra. Netrukdo man, netrukdo ir kitiems gyventojams. Tai istorija, ir to su lenta neišmesi. Kita vertus, dabar taip dievinamus partizanus ir jų atminimą aš vertinu labai dviprasmiškai.

  • Stalinistai griovė lietuviškus paminklus, bažnyčias pavertinėjo sandėliais ir „paveikslų galerijomis“, bet ar jiems pavyko pakeisti istoriją. Nė velnio. Kas nenorėjo užmiršti, tas ir neužmiršo. Tai kuo gi skiriasi Lietuvos valdžia nuo visų nekenčiamo Putino, kuris taip stengiasi perrašyti Ukrainos istoriją Nedaug. Beje,tik dabar prisiminiau Juodpėnų akmenį ir tikrai nustebau, kad jis tebestovi. Griaukite. Tikrai negaila. O komentaras, tai tik šiaip pamąstymas…

  • Sugalvos greitai. Greitu laiku atsiras užrašai :lanzbergis su šunauja, lanzbergis sėdi su kegebinu, lanzbergis kapstosi ir kasosi skruzdėlė ir daug, daug apie jį ir tik ji

    • Gaila nepagydomų ligonių

  • Nuiminėkit lentas, paminklus… greičiau priversite užmiršti ką tie bolševikai darė. Sugalvokit ką nors protingesnio. Bet galvojimui reikalingos smegenys.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video