2024/04/27

 

KOREPETITORIŲ PASLAUGOS RAJONE – IŠ TĖVŲ KIŠENĖS

Mokyklinio amžiaus vaikų tėvai teigia, kad Kupiškio rajone korepetitorių paslaugos reikalingos, tik jų rasti sudėtinga. Unsplash nuotrauka

Kai kurios Lietuvos savivaldybės iš dalies kompensuoja korepetitorių paslaugas mokiniams. Tikimasi taip gerinti jų mokymosi rezultatus, esą – ir spręsti mokytojų trūkumo problemą.

Pasidomėjome, kokia situacija Kupiškio rajone, ar yra mokinių, kurie naudojasi korepetitorių pagalba, ar tokios kompensacijos iš Savivaldybės biudžeto būtų reikalingos.

Jurga BANIONIENĖ

Kaimynų pavyzdžiu neseka

Ši praktika taikoma 8 Lietuvos savivaldybėse, tarp jų – ir kaimyninio Rokiškio.

Ši savivaldybė, atsižvelgdama į tai, kad ne visi gali susimokėti už korepetitorių paslaugas, dalį išlaidų nutarė kompensuoti.

Rokiškio rajono švietimo įstaigų vadovai pritarė idėjai, kad savivaldybė kompensuotų dalį individualių pamokų individualaus ugdymo platformoje Mokosi.lt. gimnazijos klasių mokiniams.

Kompensacija už vieną pamoką bus dešimt eurų, kitą sumą turės mokėti tėvai. Socialiai remtiniems žadama penkiolikos eurų kompensacija.

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Jurgitos Trifeldienės pasiteiravome, ar nesvarstoma galimybė iš dalies kompensuoti korepetitorių paslaugas mokiniams, ar kada nors tirta, ar mokiniai naudojasi korepetitorių paslaugomis rajone, ar užtenka valstybės skiriamų lėšų, kad mokinių poreikiai kokybiškų švietimo programų vykdymui būtų užtikrinti mokykloje, ar reikalingas tiek tėvų, tiek Savivaldybės papildomas finansavimas.

Gavome tokį vedėjos komentarą raštu: „Dėl korepetitorių paslaugų pirkimo ar jų paslaugų kainų kompensavimo nėra svarstoma. Savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyrius ar mokyklos nevertino mokinių naudojimosi korepetitorių paslaugomis aprėpties.

Galimybę gauti konsultacijas kaip mokymosi pagalbą numato ugdymo planai. Kadangi mokiniai skirtingi, jų poreikiai individualūs, pavyzdžiui, vieniems reikia ilgesnio laiko suprasti mokomąją medžiagą, kiti tai gali padaryti greičiau; vieniems tinkamas mokymas grupėje, kitiems paveikiausias individualus mokymas ir pan., mokyklų teikiamos mokymosi pagalbos formos mokiniams gali būti nevienodai veiksmingos.

Siekdama padėti mokiniams gerinti mokymosi situaciją, Savivaldybė vykdo aktyvią projektinę veiklą.“

Plačiau skaitykite vasario 15 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • O Kupiškyje yra gabių mokinių?Vien pasižiūrėjus į mokytojų kontingentą, galima reikšti užuojautą Kupiškio mokiniams…Dar tebedirba didžioji dalis tų, kuriems jau netoli 70….Tai vat tokia ir kokybė…

  • Yra viena pensininkė korepetitorė.Anglų kalbos,bet mokina lietuviškai.

  • Teko girdėti kaip save labai inteligentiška laikanti mama įkalbinėjo sūnų nueiti pas korepetitorių. Gaila abiejų. Kupiškyje korepetitorius pradėjo nebepriimti, nes mokinys tiesiog apeliuoja. Lauki paskirtu laiku, o jis neateina. Tai mamytė surado Panevėžyje ir tuo labai didžiavosi. Vaikas linko į techniką, o mama norėjo gydytojo…. Ar norėtumėte būti tokio gydytojo pacientu?

    • Nelabai supratau,ką.,tamsta, norėjote pasakyti? Ar kad netekote mokinio? Yra tėvų ,kurie ir į Vilnių veža ir nieko nuostabaus. Kupiškyje gerų korepetitorių nėra. Normalu,kad tėvai į vaikus investuoja.

  • Tam ir yra mokyklos,mokytojai, kad ismokytu mokinius savo mokomu pamoku.Jei mokytojai neismoko mokiniu tai toks mokytojas negali juo dirbti,tada eina uzdarbiauti korepetitoriais,apmokamais is tevu kisenes. Ar mokytojai tik sugeba streikuoti ir reikalauti didesniu atlyginimu???? Pirmiausia reikia ismokyti mokinius pamoku metu tada nereikes korepetitoriu.

    • Pirmiausia mpkinys turi NORĖTImokytis, o ne cirkų iš mokytojo laukti, kad būtų smagu žiopsoti.

    • Esat tipiškas tėvų pavyzdys, kai manot, jog jūsų vienintelis darbas, kurį jau atlikot, buvo išperėt savo jauniklį. Kratotės atsakomybės formuojant vaiko asmenybę ir jei jūsų vaikas yra nevykėlis, kaltinat visus iš eilės tik ne save.

  • Labai ttesingai išsakyta nuomonė,pritariu.

  • Jeigu mokiniai į mokyklą eina tam, kad mokytis, jeigu pamokose klauso, dirba, o namie atlieka uźduotis, niekada nereikės jokių korepetitorių. Nesąmonių nesąmonė, jeigu vaikai taip išauklėti ir nežinia kuo užsiima mokykloje , tai tegu moka tėvai korepetitoriams . O jeigu neįkerta programos, tai darbininkų irgi reikia, juk ne visi pasieks aukštojo mokslo.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video