2024/04/27

 

KURIAMAS PSICHIATRIJOS DIENOS STACIONARAS

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Elona Brinkaitė. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Didinant psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, Lietuvoje plečiamas psichiatrijos dienos stacionaro tinklas.

Toks stacionaras atsiras ir Kupiškyje. Plačiau apie šį projektą papasakojo Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Elona Brinkaitė.

Jurga BANIONIENĖ

Poreikis – didelis

„Pagrindinė priežastis, sąlygojusi psichiatrijos dienos stacionaro kūrimą Kupiškyje – visuomenė. Pagal šiandienį gyvenimo būdą, įpročius ar nusistovėjusią tvarką, daugėja psichinės sveikatos būklių, kurias lemia žmogaus emocijos ir psichologinė būsena.

Visuomenė išgyvena stresą, turi įvairių priklausomybių, vartoja nevisavertį maistą, kankina nemiga ir pan. Tai turi įtakos žmogaus emocinei gerovei, daugėja diagnozuojamo psichinio emocinio išsekimo ir ligų.

Sveikatos apsaugos ministerija, įvertinusi regiono rodiklius ir tendencijas, skiriamą finansavimą ir prognozuojamas išlaidas šiai didėjančiai problemai, kreipėsi į Kupiškio rajono savivaldybę, pristatydama projektą, skaičiavimus ir rekomendacijas.

Paaiškėjo, kad Kupiškio rajone psichologinių problemų ar psichinėmis ligomis sergančių žmonių yra daugiau nei regione teikiamų paslaugų, vadinasi, yra šių paslaugų poreikis, nes dalis pacientų arba visai negauna pagalbos, arba išvažiuoja į kitas įstaigas. Tada rajonas netenka finansavimo, tai turi įtakos gyvenančių ir dirbančių Kupiškyje žmonių gerovei“, – tvirtino E. Brinkaitė.

Nutarta pradėti įgyvendinti šį projektą ir steigti 8 vietų psichiatrijos dienos stacionarą Kupiškio rajono savivaldybėje.

„Atlikome savo analizę rengdami investicinį projekto planą, kokias intervencijas pasirinkti. Turėjome diskusijų, konsultacijų su kitų rajonų psichiatrijos dienos stacionarų darbuotojais, važiavome į svečius pasižiūrėti, kaip įkurti ir kaip veikia kiti centrai.“

Plačiau skaitykite vasario 13 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Reikėtų ir gero endokrinologo. Labai daug Kupiškyje nutukusių žmonių, kurie vėliau suserga II tipo diabetu.

  • Jei kam labai reikia psichiatrijos paslaugu yra tam skirtos ligonines.Ar pagydys dienos psichatrijos centru darbuotojai?????Nemanau ,kad bus suteiktos reikalingos paslaugos,tik uzdetas pauksciukas apie suteiktas paslaugas.

    • Psichu aš būnu tik dieną.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video