2024/04/27

 

RAJONUI SEKASI PRITRAUKTI LĖŠŲ PAVELDOSAUGAI

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Valstybinės kultūros paveldo komisijos atstovai visuomenei pristato 2022 metų paveldosauginį savivaldybių indeksą. Šis indeksas įvertina kultūros paveldo apsaugos situaciją visose Lietuvos savivaldybėse iš kelių perspektyvų: savivaldybių skiriamo ir pritraukiamo finansavimo, savivaldybių administracijų ir privačių asmenų vykdomų veiklų ir iniciatyvų.

Siekiama, kad šis reitingas būtų aktualus savivaldybėms ir galėtų nurodyti skirtumus, lyginant savivaldybes tarpusavyje, identifikuoti stipriąsias ir silpnąsias paveldosaugos sritis savivaldybėse.

Kaip šiame kontekste atrodo Kupiškio rajono savivaldybė?

Reitingų sūpuoklės

Tarp 60 šalies savivaldybių pagal paveldosauginį indeksą kupiškėnai užima 18 vietą (37,98 balo). Tai išties neprastas rezultatas.
Panevėžio apskrityje geriausiai įvertinta Panevėžio miesto savivaldybė – 4 vieta šalyje ir 55,42 balo.

Biržų rajono savivaldybė yra 13-a (40,37 balo), Rokiškio rajono savivaldybė 14-a (40,02 balo), Pasvalio rajono savivaldybė 45-a (26,47 balo), Panevėžio rajono savivaldybė 52-a (21,97 balo).

Susumavus visų rodiklių reikšmes nustatyta, kad daugiausia balų surinko trys didžiųjų miestų savivaldybės: Klaipėdos, Vilniaus ir Kauno.
Visgi daugiau nei pusė savivaldybių gavo vos trečdalį ar mažiau galimų balų, o tai rodo reikšmingus atotrūkius tarp kelių lyderiaujančių savivaldybių ir kitos Lietuvos.

Kiek iš viso skyrė ir pritraukė lėšų

Finansavimu kultūros paveldui ypatingai išsiskiria didžiosios savivaldybės (Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir Panevėžio miestų), skyrusios šešiaženkles sumas.

Tuo tarpu iš mažųjų savivaldybių paminėtinos Joniškio, Utenos, Rokiškio, Pakruojo ir Šalčininkų rajonų savivaldybės – čia vyksta dideli tvarkybos darbai ir sakraliniuose objektuose, ir dvaruose, ir atskiruose pastatuose, sutvarkant juos ir pritaikant šiandieninėms aktualioms reikmėms.

Panevėžio apskrityje daugiausia lėšų paveldosaugai skyrė jau minėta Panevėžio miesto savivaldybė – 3 185 543,81 euro, taip pat ir Rokiškio rajono savivaldybė – 606 870 eurų.

Plačiau skaitykite vasario 9 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video