2024/04/27

 

DAUGIABUČIŲ NAMŲ PRIEŽIŪROS AKTUALIJOS

Autorės nuotrauka

Po baisaus atsitikimo Vilniuje, Viršuliškių mikrorajone, kai kol kas dėl neaiškių priežasčių po sprogimo buvo pažeistos ir viso blokinio daugiabučio namo konstrukcijos, sprendžiama, ar tą namą griauti, ar dar galima remontuoti. Taip pat pradėta plačiau aptarinėti kitų sovietiniais metais Lietuvoje statytų daugiabučių namų būklę, ar jie saugūs gyventi, ką reikėtų padaryti dėl jų saugumo.

Kupiškyje didžioji dalis daugiabučių namų irgi pastatyti sovietiniais metais. Kaip jie eksploatuojami? Kokia jų būklė? Apie tai pasiteiravome UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus Vingaudo Šarmaičio.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Ar reguliariai tikrinama daugiabučių namų techninė būklė, apskritai, kaip vykdoma jų priežiūra?

Daugiabučiai namai tikrinami 2 kartus per metus, pasibaigus šildymo sezonui (maždaug pavasarį ir vasarą) ir prieš prasidedant šildymo sezonui (rudenį). Statiniai apeinami, apžiūrimi, įvertinama jų būklė ir sudaromas apžiūros aktas, kuriame surašoma individualių statinio konstrukcijų ir inžinerinių sistemų būklė. Taip pat kiekvienas namas turi statinių priežiūros žurnalą, kur surašoma, kokie darbai atlikti statinyje. Šiuos darbus atlieka pastatų priežiūros vadybininkas, kuris turi įgijęs tam reikiamą kvalifikaciją.

Plačiau skaitykite sausio 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Daugelis gyventoju, gyvenančių gelžbetonio plokščių ar blokų daugiabučiuose pastatuose, butuose yra prasigriovę sienas, manydami kad LAIKINOSIOS sienos, galima griauti. Jokiu sienu tokios konstrukcijos pastatuose griauti negalimos. Ir ne tik tokiems atvejams yra pavojinga ir baisios pasekmės, bet ir menkiausiam kitam fiziniam poveikiui gali nutikti katastrofa. Įsiteisinimas tokiu butu perplanavimus galima, bet turi buti sumontuotos sijos, reikalingi projektai, derinimai ir kt. Po truputi jau prasideda tokiu butu savininkų baudimas ir privalomas įteisinimas su projektais, suderinimais ir būtinomis sijomis. Tai pradėkim kiekvienas nuo savęs, įvertindami savo veikslus atlikdami butų kapitalinius remontus be leidimu.

  • Reikia savo turėt ,o ne po socialinius būstus visą gyvenimą taškytis. Spaudoj rašė ,kad šis namas bus renovuojamas.

  • DEVINTI METAI GYVENU MATULIONIO 53 NAME,TAI VASAROS IR ŽIEMOS SIAUBO LAIKAS,VASARĄ KAMBARYJE DŪSTAM NUO KARŠČIO,O ŽIEMĄ PER ŠALČIUS RYTAIS BŪNA +5,PAKŪRUS PEČIŲ PAKYLA IKI +15. NAMO LENTOS IŠPUVĘ,PRO STOGĄ PER LIETŲ BĖGA VANDUO,KOMUNALININKAI BIJODAMI LIPTI ANT STOGO KAD NEĮLŪŽTŲ PALĖPĖJE IŠTIESĖ PLĖVELĘ. TAI TAIP TURI PRIŽIŪTĖTI 60 METŲ SENUMO NAMĄ???

    • renavoti namai yrgi su stebuklais pradeda pelyti sienos sildymas ka ten ant stogo padare tualete 15 silumos pries renovacija buvo silta virtuveje visada 17 temperatura o buvo 22

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video