2024/04/27

 

SUSKAIČIAVUS ŽELDYNUS PAJUDĖJO PARKŲ ĮTEISINIMO PROCESAS

Tik nedidelis gėlynas prie paminklo generolui Jonui Černiui paįvarina parko-skvero Kupiškyje Gedimino gatvėje augmeniją. Specialistų nuomone šiai vietai stinga patrauklumo,kad ji būtų žmonių lankoma. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Kupiškio rajone atlikta svarbiausių parkų ir skverų želdynų inventorizacija. Tik dar nė vienam tokiam objektui nesuformuoti ir neįteisinti žemės sklypai.

Kupiškio rajono savivaldybėje pasiteiravome, ar želdynų inventorizacija bus tęsiama, ar rengiamasi suformuoti ir įteisinti parkų ar skverų sklypus. Kiek šis procesas gali kainuoti Savivaldybei?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Formuojami sklypai

Savivaldybės interneto tinklalapyje skelbiama, kad formuojami Salamiesčio parko, Kupiškyje Gedimino g. (J. Černiaus skvero), Antašavoje Vabalninko g., Palėvenėje Vienuolyno g., Subačiaus miestelyje Vilties g. želdynų sklypai.

Mažvydas Šalkauskas, Savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjas, patvirtino, kad šiais metais, jeigu bus skiriamas reikiamas finansavimas, rengiamasi skelbti konkursą ir suformuoti 5 parkų ar skverų sklypus. Atlikus sklypų suformavimo darbus bus atliekami kadastriniai matavimai ir sklypai įregistruojami VĮ „Registrų centras“.

Skaičiuojama, kad tų sklypų formavimo paslaugos Savivaldybei galėtų kainuoti apie 5 000 eurų.

Paklausus, kodėl būtent tose vietose formuojami parkų ar skverų sklypai, M. Šalkauskas atsakė, kad pagal Želdynų įstatymą ir kitus teisės aktus mieste, miestelyje ar kitoje gyvenamojoje vietovėje turi būti oficialiai suformuotas neprivatizuotinas sklypas želdynams (parkams, skverams).

Savivaldybės interneto tinklalapyje pavyko detaliau sužinoti, kad Salamiesčio parke yra 129 pušys, daugiausia kalninės. Taip pat 33 paprastosios eglės, 13 karpotųjų beržų, keli šermukšniai, jazminai, alyva, keturi ąžuolai.

Apie generolo Jono Černiaus skverą Kupiškyje, Gedimino g., daugiau informacijos pateikta miesto želdinių inventorizacijos aiškinamajame rašte. Ten konstatuojama, kad ši vieta pasižymi bene didžiausia senųjų medžių santalka Kupiškio mieste, todėl nenuostabu, kad dalies jų būklė nedžiugina. Kelis medžius reikia skubiai šalinti dėl ypač blogos būklės. Prie paminklo J. Černiui pasodintas gėlynėlis, pjaunama žolė.

Aikštė yra miesto širdyje, netrūksta lankytojų, tačiau, specialistų nuomone, čia nėra objektų, kurie ne tiktai patrauktų per aikštę pereiti karštą vasaros dieną, bet ir suviliotų čia ilgiau pasilikti.

Kokie medžiai, krūmai ir gėlynai, kita infrastruktūra yra kitose vietovėse, kur formuojami sklypai parkams ar skverams, detaliai sužinoti nepavyko, bet reikia manyti, kad ten želdiniai verti dėmesio, išsaugojimo ir atkūrimo.

Žaliasis Kupiškio drabužis

Statistika ne visiems įdomus dalykas, bet vis dėlto verta pasmalsauti, ką rado specialistai, atlikę Kupiškio miesto želdynų inventorizaciją, ar jų išvados nesikerta su čia gyvenančių žmonių požiūriu ir nuomone.

Plačiau skaitykite sausio 12 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Kupiškyje, generolo Jono Černiaus parke-skvere, auga nemažai senų medžių.
Autorės nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video