2024/04/27

 

NAUJAS LEIDINYS REPREZENTUOS PALĖVENĖS IR SKAPIŠKIO KRAŠTĄ

Palėvenės dominikonų vienuolyno svirne gruodžio 14 dieną vyko knygos „Dominikonų palikimas Palėvenėje ir Skapiškyje“ sutiktuvės.

Šis leidinys – Kupiškio etnografijos muziejaus sėkmingai įgyvendintas sumanymas.

Dalyvavo šios knygos sudarytoja ir autorė dr. Dalia Klajumienė, knygos recenzentai dr. Rūta Janonienė ir dr. Marius Iršėnas, Vilniaus dailės akademijos rektorė Ieva Skauronė. Kitas šios knygos autorius prof. Rimvydas Laužikas šį kartą negalėjo atvykti.

Šio leidinio sutiktuvėse taip pat buvo Savivaldybės vadovai, kitų įstaigų atstovai, rėmėjai ir Palėvenės bei Skapiškio bendruomenių žmonių.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Knygos ištakos

Renginio vedėja Giedrė Zuozienė, Kupiškio etnografijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja, projekto vadovė, papasakojo, kad muziejus turėjo tikslą parengti leidinį, pristatantį vienuolių dominikonų palikimą, kultūrą, buitį, jų gyvenimą, išlikusius artefaktus ir maitinimosi ypatumus.

Sumanymui įgyvendinti buvo pakviesti du mokslininkai, savo srities žinovai. Jie išnaršė visus galimus archyvus, peržiūrėjo galybę dokumentų ir taip gimė „Dominikonų palikimas Palėvenėje ir Skapiškyje“.

„Norėtųsi, kad ši knyga pritrauktų kuo daugiau lankytojų į Palėvenę, į šią nuostabią vietovę. Knygos leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba, Kupiškio rajono savivaldybė ir privatūs rėmėjai. Kupiškio etnografijos muziejui džiugu, kad leidinyje publikuojami ir muziejuje saugomi artefaktai“, – sakė G. Zuozienė.

Ji informavo, kad prof. R. Laužikas, vieno šios knygos skyriaus autorius, neatvyko dėl ligos. Jis yra pažadėjęs Palėvenėje apsilankyti pavasarį ir pristatyti dominikonų gastronomijos subtilybes. Gal kažką kartu pavyktų ir pasigaminti.

Lėmė trys argumentai

Apie knygos rašymą papasakojo kita jos autorė, Vilniaus dailės akademijos dailėtyrininkė D. Klajumienė. Ji prisipažino, kad G. Zuozienei reikėjo ilgai ją įkalbinėti imtis šio darbo.

„Palėvenė mane senokai yra pavergusi. Su kolege R. Janoniene 1997 metų vėlyvą rudenį čia apsilankėme pirmą kartą fotografuoti, rinkti nuotraukų leidiniui apie Lietuvos vienuolynus. Nepaisant žvarbios dienos Palėvenės bažnyčia ir vienuolynas savo grožiu ir autentiškumu tarsi užbūrė. Vėliau čia vėl teko atvažiuoti, kai Vilniaus dailės akademija kūrė dokumentinių filmų ciklą apie senuosius vienuolynus.

Filmuojant susidraugavome su Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotojais, ypač su Aušra Jonušyte. Ta draugystė tęsiasi. Apie Palėvenę ir Skapiškį esu rašiusi prieš dvejus metus.

Kai paskambino Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė ir pakvietė parengti šią knygą, turėjau didelių abejonių, nes atrodė, kad viską pasakiau šia tema. Mokslininkui sunku kartotis, grįžti prie tų pačių temų, kai yra apsčiai naujų“, – apie knygos rašymo priešistoriją kalbėjo D. Klajumienė.

Plačiau skaitykite gruodžio 30 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalia Klajumienė, knygos „Dominikonų palikimas Palėvenėje ir Skapiškyje“ sudarytoja, teksto autorė, ir šios knygos leidybos projekto vadovė, Kupiškio etnografijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Giedrė Zuozienė (dešinėje), Palėvenėje per šios knygos sutiktuves.
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video