2024/04/28

 

PER ELEKTRONINES CIGARETES SKLINDA BAISŪS NUODAI

Apie psichoaktyvių medžiagų poveikį sveikatai, apie elektroninių cigarečių žalą papasakojo toksilologas Robertas Badaras. Autorės nuotrauka

Psichoaktyvių medžiagų vartojimas tarp paauglių ir jaunų suaugusių žmonių yra pasaulinė problema. Ji neaplenkė ir Lietuvos. Pastaraisiais metais šiomis medžiagomis svaiginasi vis daugiau vaikų ir paauglių. Populiariausia priemonė, per kurią pavojingos medžiagos patenka į žmogaus organizmą, yra elektroninės cigaretės.

Kupiškio rajono savivaldybės Narkotikų kontrolės komisija ir Kupiškio rajono policijos komisariato pareigūnai gruodžio 14 dieną pakvietė rajono socialinius darbuotojus, seniūnijų atstovus, asmenis, dirbančius su jaunimu, į konferenciją „Psichoaktyvių medžiagų prevencija“.

Per šią konferenciją apie elektroninių cigarečių garinimo žalą jaunam organizmui, apie psichoaktyvias medžiagas ir jų poveikį papasakojo toksikologas Robertas Badaras.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pasivijo ir mergaitės

Toksikologas R. Badaras sakė, kad 2019 metais Europos šalyse apklausti 15–16 metų jaunuoliai, ar jie garina el. cigaretes. Lietuvoje apklausta apie 3 tūkst. jaunuolių. Paaiškėjo, kad pagal tai esame pirmi (65 proc.) iš 35 Europos šalių. Europos Sąjungos vidurkis yra 44 proc. rūkančių el. cigaretes.
Tais metais berniukai garino el. cigaretes dažniau nei mergaitės, o šiuo metu jos jau prisivijo berniukus.

Kitas tyrimas, kur buvo apklausti 5–9 klasių mokiniai, atskleidė, kad Lietuva yra maždaug viduryje tarp kitų Europos šalių pagal el. cigarečių su sintetiniais kanapinoidais garinimo rodiklį.

Toksikologas konstatavo, kad mums kažkas negerai, jei esame Europoje tarp pirmaujančių šioje srityje.

Jis papasakojo, kad ši mada po pasaulį paplito iš Amerikos. Elektroninių cigarečių gamintojų taikinys jaunimas iki 20 metų. Vaikai prie jų taip limpa todėl, kad jas garinant galima rinktis įvairius skonius, kurių yra net 15,5 tūkstančių. Vaikai tuos skonius kolekcionuoja, nori paragauti vis kito skonio. Yra absurdiškiausių skonių, net alkoholio.

Atsirado ir supakuotų į panašias pakuotes kaip guminukai psichoaktyvių medžiagų. Tėvai, su jaunimu dirbantys asmenys turi būti labai akylūs.

Iš 2,5 mln. studentų, vartojančių tabako produktus, el. cigaretes vartoja 80 proc. Jungtinių Amerikos Valstijų 2019 metų statistika bylojo, kad 14–17 metų amžiaus grupėje el. cigarečių garinimas augo. Šiuo metu ten šis augimas gerokai pažabotas. Mes tik vejamės juos šioje srityje.

„Atrodo, lyg ir gerai. Mažiau smirda. Neberūko cigarečių jaunimas. Bet ar mažiau gauna nuodingų medžiagų“, – retoriškai klausė toksikologas auditorijos.

Jis priminė, kad Lietuvoje įstatymu uždraustos el. cigaretės su skoniais. Bet tas įstatymas, anot jo, tikra nacionalinė gėda. Niekas nedraudžia į jų skystį be skonio įsilašinti visokių priedų su skoniais patiems. Užpildų skonių reklama neuždrausta.

Apskritai elektroninių cigarečių gamyba auga nelegalių vartotojų, vaikų, sąskaita. Verslas taip organizuotas žinant, kad suvartos paaugliai.

Plačiau skaitykite gruodžio 19 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video