2024/04/28

 

DIREKTORĖ LAIMĖJO BYLĄ IR GAUS KOMPENSACIJĄ IŠ SAVIVALDYBĖS

Teismas nusprendė ieškovės Jolitos Janušonienės ieškinį patenkinti visiškai. Jurgos Banionienės nuotrauka

Jau pusmetis, kai buvęs rajono meras Dainius Bardauskas nebeina savo pareigų, bet kai kurių jo sprendimų nemalonias pasekmes Savivaldybė tebejaučia iki šiol ir priversta mokėti neteisėtai atleistiems darbuotojams pinigines kompensacijas.

Žmonės kelia klausimą, kodėl niekas neįpareigoja nuostolių padengti tų, dėl kurių kaltės taip tuštinama rajono Savivaldybės piniginė.

Šį kartą bylą teisme laimėjo buvusi Kupiškio kultūros centro direktorė Jolita Janušonienė, kurią buvęs meras, būdamas nuteistas kartu su ja korupcinio pobūdžio byloje, įsigaliojus teismo sprendimui, dar sugebėjo atleisti iš pareigų.

Paaiškėjo daugiau niuansų, kodėl buvęs rajono vadovas šiuo atveju buvo neteisus.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Lapkričio 14 dieną Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmuose teismo posėdžio metu (teisėja Loreta Kukelkienė) išnagrinėta civilinė byla pagal ieškovės Jolitos Janušonienės ieškinį dėl neteisėto darbo sutarties nutraukimo. Atsakovas šioje byloje buvo Kupiškio kultūros centras, trečias asmuo Kupiškio rajono savivaldybė.

Ieškovo argumentai ir prašymai

J. Janušonienė pagal darbo sutartį Kupiškio kultūros centro direktore dirbo nuo 2014 metų spalio 31 dienos. Nuo 2023 metų gegužės 12 dienos buvo nedarbinga dėl ligos. Kupiškio kultūros centras gegužės 15 dieną iš Savivaldybės gavo raštą, kad ji nuo gegužės 11 dienos mero potvarkiu atleista iš pareigų.

J. Janušonienė teigė, kad jos atleidimas, įformintas tuo potvarkiu, laikytinas neteisėtu.

Ji paaiškino, kad Lietuvos apeliacinio teismo 2023 metų gegužės 11 dienos nuosprendžiu baudžiamojoje byloje rajono merui D. Bardauskui buvo atimta teisė dirbti vadovaujamą darbą valstybiniame, viešajame ar privačiame sektoriuje ketveriems metams. Šis nuosprendis įsiteisėjo 2023 metų gegužės 11 dieną. Tai reiškia, kad 2023 metų gegužės 11 dieną pasirašydamas potvarkį ją atleisti iš pareigų, D. Bardauskas žinojo, kad pagal teismo nuosprendį yra netekęs teisės dirbti vadovaujamą darbą ir kartu negali vykdyti mero pareigų. Taigi tas mero potvarkis dėl jos atleidimo iš pareigų priimtas nekompetentingo subjekto ir negali sukelti teisinių padarinių.

Be to, iš ieškovės turimų duomenų paaiškėjo, kad Kupiškio rajono savivaldybės dokumentų valdymo sistemoje mero potvarkis apie jos atleidimą iš darbo registruotas ne gegužės 11 dieną, bet gegužės 15 dieną. Tai reiškia, kad jis tą dieną ir įsigaliojo. Vadinasi, darbo sutartis su J. Janušoniene nutraukta atgaline data, t. y. nuo gegužės 11 dienos, o įsigaliojo gegužės 15 dieną, kai ji dėl ligos buvo laikinai nedarbinga. Tokiu atveju tektų pripažinti, kad toks atleidimas yra neteisėtas.

Plačiau skaitykite gruodžio 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Būdas pasipinigauti. ,,Verslininkė“ atsiprašant… Gėdos, sąžinės neturi.

  • bus gera pamoka išrinkusiems katalikų- kriščionių kokteilį , toliau tratins biudžeto pinigus savo prietelių pra …. skylėm lopyt .o jūs – graužkit , prabalsavot , nu gal ačiū , mes jau prie lovio .

  • Vages šmotas

  • Jei tokios nesąmonės dedasi savivaldybėje, tai visą teisės skyrių lauk ,ir priimkit normalius teisininkus kad nereiktų srėbti privirtos košės ir eikvoti biudžeto pinigų kompensacijoms mokėti

  • Reikia teisybės ieškoti aukščiau. Kažkas čia nenormalu.

  • Negi savivaldybė nebeturi normalaus teisininko, kuris suprastų šias vingrybes. Abu nuo tos pačios datos abu neteko galimybės dirbti vadovaujančio darbo. Štai ir keblumas, o dar ligonlspis paslaptingai nuo sekančios dienos atsirado. Taigi viską turėjo spręsti teisininko balsas, o jų net visas skyrius.

    • Savivaldybėj net ne viena teisininkė , bet matomai “ kieno vežime sėdi, to ir giesmelę giedi“. Pabandyk negiedoti !

    • „Negi savivaldybė nebeturi normalaus teisininko, kuris suprastų šias vingrybes“

      Deja, bet ne.
      Jei nuoširdžiai – Kupiškio r. savivaldybės teisininkų užduotis žymiai geriau, grečiau ir efektyviau atliktų teisę studijuojantys studentai 🙂

  • Dabar naujam merui tik teks ieškot pinigų kompensacijoms, taip ir tirpsta pinigėliai už kuriuos galėtume keisti šaligatvius ir tvarkyti kelius. Taigi pasekmes jausis ilgai.

  • Gaila, kad taip sunku atsikratyt tokių užnugary turinčių, beverčių vadovų

    • Jūs teisi. Tokiems kaip Dainiukas valdžioje ne vieta.

      • Ne Dainiuky esmė, o metai iš metų tuose pačiuose partiju statytiniuose. Skirtingi jų logo, bet visi vienodi, kai išrenka

        • Labai teisingas komentaras 🙂

          Pridursiu tik tai, kad reikėtų patikrinti šių statytinių kompetenciją ir atitikimą pozicijos keliamiems reikalavimams 🙂 ypač atkreipti dėmesį reikėtų į užsienio kalbų mokėjimą.

          • Tikrintų tie patys, kurie pastatė ;D

  • Tokių vadoviūkščių Kupiškyje pilna. Visus juos ten reikia gerai pakratyti…

  • Buvo labai panašus į Baltušio aprašytą božę, kuris samdiniams tik sukirmijusį maistą duodavo….

  • Kažkokia ekvilibristika. Taigi nuo tos pačios dienos kaip Bardauskui ir jai uždrausta eiti vadovaujančias pareigas. Čia nebent pažeistos atleidimo procedūros.

  • Blogais darbuotojais sunku nusikratyt..

  • Nu tokio mero tikrai neturėjom. Tooookio buko ir bjauraus ir godaus. Gal pinigėlius rajono biudžetui sumes jo subinlaižiai? Jei ne, gal būtų galima teismo keliu išieškoti?

    • Esi begalinai kvailas zmogelis! Manyk toliau!

    • Pritariu.

      • Aišku, pritari rajono biudžeto švaistūnui ir ekonominiam nusikaltėliui? Įstatymas valdininkui turi būti kaip siena. Už jos nė žingsnio. Nebent sukčiai ir bendrininkai galvoja kitaip.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video