2024/07/27

 

IŠKLAUSĖ SENIŪNAIČIUS IR APTARĖ DARBUS

Seniūnaičiai su rajono meru Algirdu Raslanu aptarė savo veiklą. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Gruodžio 1 dieną seniūnaičiai buvo pakviesti susitikti su Kupiškio rajono savivaldybės meru Algirdu Raslanu. Susitikime dalyvavo ir laikinai Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Arūnas Valintėlis, rajono Tarybos atstovė Lina Kaušakienė.

Čia apžvelgtos seniūnaičiams priskirtos atlikti funkcijos ir kaip jas atliekant gali prisidėti ir pagelbėti rajono valdžia.

Seniūnaičiai išsakė opiausias seniūnaitijų gyventojų problemas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Lūkesčiai ir organizaciniai reikalai

Kupiškio rajone yra šešios seniūnijos ir 22 seniūnaitijos.

Seniūnaitija – mažiausias administracinis vienetas Lietuvoje. Kiekvienoje rajono seniūnijoje yra po tris ar keturias seniūnaitijas, į kurių sudėtį įeina po kelis seniūnijos kaimus.

Šiuo metu rajone yra dar kelios seniūnaitijos, kur seniūnaičiai naujai kadencijai neišrinkti. Tose seniūnaitijose šį mėnesį turi vykti pakartotiniai seniūnaičių rinkimai.

Susitikimo pradžioje rajono meras Algirdas Raslanas informavo, kad bus kviečiama išplėstinė seniūnaičių sueiga. Bet prieš tai reikia parengti ir rajono Taryboje patvirtinti jos nuostatus. Tai galima spėti padaryti ir iki paskutinio šių metų Tarybos posėdžio, kuris numatytas gruodžio 21 dieną.

„Norime geriau žinoti, kaip gyvena vietiniai žmonės, kas jiems rūpi, su kokiomis problemomis susiduria, kokių turi idėjų gyvenamajai aplinkai gerinti. Jūs esate arčiausiai žmonių, galite jų paklausti, ko reikia, kokia padėtis, ar galima pagelbėti. Jūs turite būti vienas atspirties taškų, kad vyktų pozityvios permainos. Norime, kad bendruomenės, seniūnaičiai, kai kur ir religinės bendruomenės kartu su seniūnais sudarytų gerai veikiantį vienetą, kad geriau būtų vietose susikalbėti su žmonėmis ir kartu kuo greičiau spręsti visus klausimus, racionaliai skirti finansinius išteklius. Vienas Savivaldybės administracijos direktorius viską greitai aprėpti ir pamatyti negali“, – kalbėjo meras.

Jis teigė, kad į jį jau kreipiasi nemažai žmonių. Būtų labai negražu, jei paaiškėtų, kad šio interesanto bėdos vietoje, kur jis gyvena, nesulaukė jokios reakcijos. Žmonės turi žinoti, kaip susisiekti su seniūnija, seniūnaičiais.

Vėliau aptarti ir seniūnaičių tarpusavio komunikavimo reikalai. Ne visi žino kolegų kontaktus. Tad ne veltui jiems reikia vienytis, sušaukti sueigą, išsirinkti savo vadovybę.

A. Valintėlis sakė, kad Savivaldybės interneto puslapyje yra informacija apie seniūnaitijas, ji bus dar papildyta seniūnaičių kontaktiniais duomenimis. Gyventojai bus informuoti, kaip galima susisiekti su seniūnaičiu, kad pirmiausia reikėtų rūpimais klausimais kreiptis į juos. Savo ruožtu seniūnaičiai toliau spręsti problemą pasitelkia seniūnus. Kartais tik tiek pakanka, kad visi klausimai išsispręstų. Jei ne, tuomet seniūnas apie šiuos reikalus informuoja Savivaldybę.

Savivaldybė turi užtikrinti, kad seniūnaičiai turėtų susirinkimų vietą. Pasak mero, seniūnaičiai visuomet gali pasinaudoti Savivaldybės sale. Gal neblogas, anot jo, variantas būtų kaskart rinktis vis kitoje seniūnaitijoje.

Plačiau skaitykite gruodžio 9 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video