2024/04/27

 

SPRENDIMUS SKATINA INVESTICINIAI PROJEKTAI

Elona Brinkaitė, Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė, ir Julius Panka, Kupiškio ligoninės direktorius, per rajono Tarybos posėdį pristatė Sveikatos centro steigimo sutartį. Autorės nuotrauka

Rajono Taryba per lapkričio 30 dienos posėdį nusprendė įsteigti biudžetinę įstaigą – Kupiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurą ir Sveikatos centrą. Šie klausimai jau buvo aptarti ankstesniuose posėdžiuose.

Dėl Kupiškio rajono sveikatos biuro steigimo abejota, ar reikia jo rajonui, ar neužtektų kaip iki šiol perkamų paslaugų iš Rokiškio rajono visuomenės sveikatos biuro.

Kodėl šį kartą tam sprendimui pritarta ir kaip šis sveikatos biuras susijęs su steigiamu Sveikatos centru?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tikisi didesnės pridėtinės vertės

Dėl visuomenės sveikatos biuro steigimo Kupiškio rajone diskusijų beveik nekilo.

Pasak šį sprendimo projektą pristačiusios Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėjos Laimos Bartulienės, po diskusijų prieita nuomonės, kad rajone tikslinga turėti ne tik teisės aktuose tokiems biurams nustatytas veiklas, bet ir dėl to, kad galėtų dalyvauti įvairiuose projektuose, iš kurių rajonas gautų didesnę pridėtinę vertę. Be to, rajone reikia visuomenės sveikatos biuro ir dėl steigiamo Sveikatos centro.

Rokiškio rajono sveikatos biuras irgi dalyvauja įvairiuose projektuose, bet didžioji jų dalis vykdoma savame rajone, o ne Kupiškyje.

Abejonių turėjo tik liberalų atstovas Taryboje Žilvinas Aukštikalnis. Pasak jo, pirmiausia nekorektiška šį klausimą spręsti nepakvietus Rokiškio rajono visuomenės sveikatos biuro direktorės, viskas sprendžiama tarsi už nugaros.

„Rokiškio visuomenės sveikatos biuras gal per dešimt metų savo paslaugas teikia ir Kupiškio rajone. Jokių nusiskundimų, kritikos iki šiol nebuvo jų atžvilgiu.

Išgirdau tik vieną argumentą, kad papildomai iš biudžeto jo veiklai reikės skirti 35 tūkst. eurų, kad ne visi pinigai atitenka Kupiškio rajonui.

Jei taip buvo, reikėjo aiškintis. Juk Savivaldybės administracija tvirtindavo sąmatas ir tos lėšos buvo skiriamos rajono gyventojų sveikatinimui“, – kalbėjo per posėdį Ž. Aukštikalnis.

Visgi buvo dauguma Tarybos narių, kurie palaikė Kupiškio visuomenės sveikatos biuro steigimą.

Kupiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras veiks Šimtmečio g. 2, Kupiškyje.

Tirpsta terminas

Dėl sprendimo įsteigti Kupiškio rajono visuomenės sveikatos biurą vos neįstrigo rajono Sveikatos centro funkcinio bendradarbiavimo būdu steigimas, kurio veikloje dalyvauja sveikatos priežiūros įstaigos, teiksiančios Sveikatos centrui priskiriamas sveikatos priežiūros paslaugas.

Mat sprendimo projekte buvo numatyta, kad šio centro veikloje dalyvaus ne tik Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras, Kupiškio ligoninė, UAB „Medicinos namai šeimai“, bet ir Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, kurio paslaugų bus atsisakyta įkūrus tokią Kupiškio rajono savivaldybės įstaigą.

Visgi po diskusijos nutarta nebelaukti, kol oficialiai bus įregistruotas ir pradės teisėtai veikti Kupiškio rajono visuomenės sveikatos biuras ir pritarti pateiktam sprendimo projektui šiuo klausimu. Juolab kad į šio centro steigimo sutartį įtrauktas punktas, kad Rokiškio rajono visuomenės sveikatos biuras jo veikloje dalyvauja tol, kol savo veiklos nepradės analogiška Kupiškio rajono įstaiga.

Nebedelsti ir steigti Sveikatos centrą rajone buvo gyvybiškai svarbu ir dėl to, kad iki kovo 1 dienos reikia parengti investicinį projektą europinėms lėšoms gauti. (Tas terminas turėjo baigtis gruodžio 27 dieną, bet laimė, kad buvo atidėtas.)

Nustatyta, kad Kupiškio rajono savivaldybėje Sveikatos centro paslaugos bus teikiamos pagal tarp minėtų sveikatos priežiūros įstaigų penkeriems metams sudarytą bendradarbiavimo sutartį.

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Elona Brinkaitė sakė, kad ši bendradarbiavimo sutartis parengta. Po teigiamo rajono Tarybos sprendimo dėl Sveikatos centro steigimo ji bus pasirašyta ir nuo tos akimirkos šis centras bus įsteigtas.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Pritariu absoliučiai Šv eikui reikia ne tik gydytojų bet reikia irį nesužvėrėjusių kaip slaugos skyriuje dviejų slaugytojų gulėjo šeimos narys ir kentė pragarą nuo pagarsėjusių netikančių tam darbui darbuotojų-tai vieša paslaptis

  • Mano galva, savivaldybės tapo valdančių įkaitais – arba priimi šias žaidimo taisykles (niekinę deformą) ir įsisavini piginus, arba ne. Matyt, rizika paskaičiuota. Nesitiki, kad vietiniai valdžios atstovai būtų tokie naivūs. Rožinės kalbos apie sutrumpėsiančias eiles pas gydytojus ir geresnį med. paslaugų prieinamumą viso kabo tėra burbulas. Be žmogiškųjų resursų viskas niekai – nei naujos patalpos, nei nauja aparatūra, nei eurų injekcijos žmogaus nepagydys. Pamatysit. Man baisiau, kas žmonių laukia po šių reformų. Sugriausta šeimos medicinos institucija? O va valdančių atstovai šypsosi sau į ekraną, ir ką tu jiems?

  • Sveiki , pritariu Šveikui , kam reikia dar vienos biudžetinės įstaigos mūsų mažam rajonui , tai kaip dar viena girnapusė po kaklu… Ar nesustabdysime numatytų projektų įgyvendinimo dėl lėšų stygiaus ? Tai jau vyksta , ar stipriai vėluojama , taip pat neramina naujos valdžios požiūris ir prioritetų peržiūrėjimas. Dar nesmagiau , kad koalicijos partneriai mano galva yra ne lygiavertėje pozicijoje , daugiau apie tai mano Facebook paskyroje artimiausiu metu
    Naują įstaigą reikės dotuoti , ir tikrai ženkliau negu viešai kalbama , labai teisingai apie tai kalbėjo tarybos narys Aukštikalnis prieš priimant sprendimą rajono taryboje. Galimai tiek valstiečių , tiek socdemų pagrindinis tikslas , yra darbo vieta(vietos) , kuriant naują biudžetinė įstaigą ir ES lėšos , o ne rūpestis rajono žmonių sveikata. Na , o didžiąją koalicijos partnerių frakciją ir jų pozicija galima palyginti su uodega , kuri nors ir didelė , bet ją vizgina uodegos savininkas , kad ir būdamas menkesnis. Nenorėjau nieko įžeisti ir tikrai nieko asmeniško , tiesiog taip atrodo situacija šiai dienai , pagyvensim – pamatysim. Dainius

    • Pritariu.

  • Šveikui neįdomu. Šveikas įžeidus, egocentriškas, pašiepiantis, neįsiklausantis. Mane labiau stebima tarybos narių-medikų pozicija (abejingumas) šiuo klausimų. Ypač Šveiko partijoj esančių. Pacientas nebesvarbu?

    • Aš – pacientas. Ir tikrai įžeidus, pašiepiantis, neįsiklausantis į nesąmonių (šūmalos) sakymą. Todėl, kad aš niekm nebesvarbus, nes kur daug pinigų, mažai žmogiškumo.

  • Svarbiausias visuomenės sveikatos biuro įkūrimo argumentas- Europos lėšų gavimas. Antras ,pagal svarbumą- lėšų įsisavinimas- įdarbinant į tą biurą savus darbuotojus. Šaunusis kareivis Šveikas, tikrai drįstų priminti, kad toks, rajone vos begyvuojančios medicinos reanimavimas, primena šildymąsi šlapinantis į kelnes- šilta būna tik tol, kol vyksta procesas. Ir be jokios pagarbos, pasakytų dar : „Tik visiški idiotai , net Sacharos dykumoje gali pjauti miškus“. Nes, šio centro pagrindinės funkcijos yra: organizuoti, koordinuoti, teikti pasiūlymus, inicijuoti, stebėti, prognozuoti, skleisti, propoguoti, formuoti, rinkti, analizuoti ,interpretuoti, stiprinti ir t.t. Ir tai vyksta, kai ligoninėje neliko daktarų….Gal protingiau būtų už tuos pinigus, rajono ligoninėje įdarbinti, nors kelis gydytojus?

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video