2024/06/26

 

GRASINIMAI – IR KITOMS ĮSTAIGOMS

Asociatyvi nuotrauka iš redakcijos archyvo

Penktadienį priešpiet buvo sujaukti daugelio ramiai į Kupiškio Povilo Matulionio progimnaziją savo vaikus išleidusių tėvų planai. Jiems teko skubėti pasiimti atžalas, nes mokykla evakuota.

Sujudimas vyko ir Kupiškio r. kūno kultūros ir sporto centre bei Subačiaus gimnazijoje. Šias visas ugdymo įstaigas pasiekė grasinantys elektroniniai laiškai, esą mokyklos – užminuotos.

Jurga BANIONIENĖ

Kiek vėliau susisiekus su Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos vadovu Rimvydu Latviu, jis informavo, kad visos mokyklos patalpos su policija patikrintos, nieko įtartino nerasta.

„Tačiau kadangi laiške parašyta, kad 11.25 val. bomba sprogs, pasitarus su Savivaldybės administracija, Kultūros, švietimo ir sporto skyriumi, nuo 11 valandos ugdymo procesą nutraukėme, vykdėme evakuaciją. Visi tėvai pasiėmė vaikus ar mes parvežėme namo, mokykla dabar tuščia“, – prieš pusiaudienį teigė R. Latvys.

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Valintėlis žodžiu plačiau šios neeilinės situacijos nekomentavo ir pasiūlė kreiptis raštu. Informacijos žodžiu neteikė ir Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė.

Redakcijos žiniomis, toks pat laiškas pasiekė ir Kupiškio r. kūno kultūros ir sporto centrą.

„Pas mus į elektroninį paštą, prie šlamšto, atėjo laiškas rusų kalba, jį pamatėme gerokai vėliau, apie 11 valandą, nes tą elektroninio pašto dalį ne kasdien naršome. Aptikę šią informaciją, paskambinome telefonu 112. Atvažiavo policijos ekipažas, atliko patikrą. Policija pasiteiravo, kaip mes jaučiamės, esame šiek tiek sutrikę, kadangi nesame pripratę prie tokių situacijų ir tokių laiškų. Kadangi nieko neaptikta, administracija tęsia savo darbą.

Mes savo salės neturime, naudojamės P. Matulionio progimnazijos ir Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos salėmis, pasiskambinome, susirinkome informaciją, kurios mokyklos gavo grasinančius laiškus. Savo ruožtu informuoti visi mokytojai, kad perspėtų vaikus, kad šiandien nesirinktų į užsiėmimus, treniruotes, jiems skiriamos namų užduotys, kad pasportuotų savarankiškai“, – sakė Kūno kultūros ir sporto centro direktorė Ingrida Tuskienė.

Subačiaus gimnazijos direktorė Vida Šeškuvienė taip pat teigė, kad jų įstaigą pasiekė grasinimas.

„Laišką pamatėme apie 10 valandą ryte, jis – rusų kalba, adresatų labai daug. Nurodyta, kad 11.25 val. mokykloje įvyks sprogimas. Darbuotojai apėjo patalpas. Budėtojai nuolat budi prie durų, mokykla nedidelė, pažįstame visus darbuotojus, net tėvus, bet nieko įtartino nematė.

Mes evakavomės saugiu atstumu į mokyklos stadioną, pralaukėme tą laiką ir toliau tęsėme ugdymo procesą. Siekdami nekelti panikos, pasakėme, kad vyksta pratybos ir prašoma išeiti. Skubiai, organizuotai palikome mokyklą. Policijai buvo neįmanoma prisiskambinti, todėl nusprendėme evakuotis patys.

Kai matai, kad tas laiškas nusiųstas šimtams įstaigų, tai neatrodo realus dalykas, be to, pašaliniai žmonės nepatenka į mokyklą, pavojaus nematėme, bet vis tiek nutarėme evakuotis“, – kalbėjo Vida Šeškuvienė.

Ragina nepanikuoti

Nacionalinis krizių valdymo centras atidžiai stebi situaciją, susijusią su platinamais grasinančias pranešimais ugdymo įstaigoms ir kartu su Policijos departamentu bei Valstybės saugumo departamentu teikia turimą informaciją apie situaciją.

Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva. Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai.

Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas. Raginama piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms. Ugdymo įstaigoms, gavusioms tokio pobūdžio grasinimus rekomenduojama:

1. Išlikti budriais ir ramiais, nuraminti aplinkinius, nepasiduoti provokacijoms;
2. Informuoti Policiją bendruoju pagalbos numeriu 112;
3. Esant galimybei apžiūrėti patalpas, vaizdo kamerų įrašus ir, neradus įtartinų objektų, tęsti ugdymo procesą;
4. Laukti atvykstančių pareigūnų kurie apžiūrės patalpas. Visos institucijos bendradarbiauja valdant situaciją, ugdymo ir kitas įstaigas raginame išlikti ramiems bei stebėti oficialių institucijų skelbiamą informaciją.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video