2024/04/27

 

KUPIŠKIO RAJONO MERO RINKIMŲ DIENA – LŪKESČIAI, PROGNOZĖS, NUOTAIKOS

Autorės nuotrauka

Sekmadienį kupiškėnai skuba prie balsadėžių – vyksta pirmalaikiai Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimai. Savo pilietinę valią rinkėjai gali išreikšti 24 rinkimų apylinkėse. Rinkimų dieną apsilankę jose domėjomės, kokiomis nuotaikomis rajono gyventojai atėjo į rinkimus, kokie jų lūkesčiai, ar lengvai apsisprendė, už kurį kandidatą į merus balsuoti. 

Jurga BANIONIENĖ

Balsuoti neskuba

Pirmiausia pravėrėme Kupiškio miesto Senamiesčio rinkimų apylinkės, įsikūrusios Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje, duris. Apie devintą valandą ryte žmonių čia buvo nedaug.

Nuo ryto dideliu rinkėjų aktyvumu Senamiesčio rinkimų apylinkės (Nr. 9) komisija dar negalėjo pasidžiaugti.

Šios rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Snieguolė Vairienė informavo, kad 9.13 val. savo valią buvo išreiškę 20 rinkėjų.

„Pas mus rinkėjų antplūdis prasideda po šv. Mišių. Arba kartais – prieš. Bet po truputį žmonės eina. Kol kas aktyvumas menkas, turbūt, tokio kaip kovo mėnesį, nebus. Viskas vyksta sklandžiai, sistemos dirba, prisijungiame“, – sakė S. Vairienė.

Snieguolė Vairienė, Senamiesčio rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė sakė, kad viskas vyksta sklandžiai.

Pašnekinti balsuoti atėję Stasė ir Arnoldas Nareckai teigė, kad nuotaikos geros. Labai lengvai išsirinko, kam atiduoti savo balsą.

„Aš turiu savo nuomonę ir jos jau niekas nepakeis“, – kalbėjo S. Nareckienė.

Stasė ir Arnoldas Nareckai lengvai apsisprendė už ką balsuoti.

Pasak A. Narecko, ir jam svarstyti daug nereikėjo. Didelių lūkesčių tikino neturįs.

„Gyventojų jaunų beveik nėra, atlikę seni, kiekvienoj gatvėj namas parduodamas, žmonės išvažiuoja. Pajamų nėra. Bet šiuo klausimu didelių stebuklų iš naujo mero negali tikėtis. Ką čia padarysi, svarbu, kad tik blogiau nebūtų“, – sakė pašnekovas.

Stasė kalbėjo, kad visada tikimasi, jog bus geriau. Jos didžiausias noras – kad būtų išasfaltuota likusi dalis Malūnų gatvės, kurioje gyvena.

A. Nareckas prognozavo, kad prireiks antrojo rinkimų turo, o jo žmona svarstė, kad labai sunku nuspėti.

Kupiškėnė Eugenija Katauskienė kalbėjo, kad į rinkimus atėjo labai ramiai nusiteikusi, nes žino už ką balsuos.

„Išsirinkti man visiškai nebuvo sunku. Iš to žmogaus daug tikiuosi. Aš – už tvarką, reiklumą. Svarbu, kad būtų tvarka Kupiškyje, miestelis būtų patrauklus, gražus ir kad žmonės šypsotųsi vieni kitiems. Kai matys, kad jauku, patogu čia gyventi, tai ir šypsosis. Labai norėčiau, kad antro turo neprireiktų, bereikalingas virvės tempimas, bet kaip bus, taip bus“, – kalbėjo E. Katauskienė.

Pasak Eugenijos Katauskienės, iš naujojo mero tikisi daug.

Ona Markauskienė tvirtino, kad gerai žinojo, kuriam iš pretendentų atiduos savo balsą.

„Už ką balsuoti – mano sena tradicija ir jos nekeičiu. Sprendimas buvo labai lengvas. Iš naujo mero tikiuosi, kad Kupiškyje atsiras daugiau darbo vietų, kad gyvenimas pagerės, kad kuo mažiau žmonių išvyks į kitus rajonus gyventi. Ne viskas, aišku, nuo mero priklauso“, – svarstė rinkėja.

Balsuoti atėjusios Onos Markauskienės lūkestis buvo vienas – kad atsirastų daugiau darbo vietų Kupiškyje.

Aktyvumas – mažas, bet tikimasi didesnio

Didelio žmonių antplūdžio nebuvo ir Kupos rinkimų apylinkėje, įsikūrusioje Kupiškio kultūros centro vitražų salėje.

Čia sutiktas Kupiškio rajono apygardos Nr. 23 rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis sakė, kad važinėja po visas apylinkes, stebi, kaip vyksta darbas.

„Kol kas viskas gerai, jokių skundų negauta. Tik rinkėjai vangiai eina balsuoti, kiek mačiau, aktyviau balsuojama Račiupėnų apylinkėje, Noriūnuose. Po bažnyčios gal pasipils daugiau rinkėjų. Bet labai daug balsavo iš anksto – per tris išankstinio balsavo dienas ir namuose – apie 12 proc.“ – kalbėjo pašnekovas.

Kupiškio rajono apygardos Nr. 23 rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis lankė rinkimų apylinkes ir stebėjo, kaip vyksta darbas.

Pasak R. Aukštikalnio, Kupiškyje rinkimų dieną planavo apsilankyti Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovai.

Vitalija Šabrinskienė, Kupos rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė, sakė, kad iki dešimtos valandos buvo balsavę 70 turinčių rinkimo teisę asmenų.

„Kol kas – tikrai nedaug. Bet tikimės, kad rinkėjų bus daugiau, tikriausiai, po šv. Mišių, būna ir vakare, kai žmonės grįžta į namus. Eilių nėra, rinkimai vyksta ramiai, jokių nesklandumų, patirties jau turime. Iš viso komisijoje dirba šeši nariai“, – kalbėjo V. Šabrinskienė.

Egidijus ir Jūratė Bevainiai sakė atėję atlikti savo pilietinės pareigos, visada tai daro. Pasak Egidijaus, abu su žmona namuose pasitarė, apsvarstė, kam skris savo balsą.

Balsuoti atėjo Jūratė ir Egidijus Bevainiai su sūnumi Ainiumi.

„Debatų paklausėme, bet šiaip viską lėmė, koks žmogus, jo išsilavinimas, kad turėtų politinės patirties. Aš nemanau, kad Kupiškis labai nuskriaustas, jis gražinamas. Kiek buvo merų, viskas tenkino. Didelių skundų neturiu“, – sakė E. Bevainis.

Jūratė tvirtino, kad jai svarbiausia, jog naujasis meras tęstų pradėtus darbus, taip pat reikalautų tvarkos. Asmeniškai norėtų, kad atsirastų daugiau vaikų žaidimo aikštelių. Prie jų namo tokios visai nėra.

Dėl antro turo ji sakė dvejojanti, sunku nuspėti, ar teks vėl eiti prie balsadėžių, tikriausiai – taip. „Aš nemanau, turbūt užteks vieno“, – prognozavo E. Bevainis.

Lengvai apsisprendusi ir gerai nusiteikusi į pirmalaikius mero rinkimus atėjo Zita Masiulionienė.

Zita Masiulionienė sakė norinti, kad naujasis meras daugiau dėmesio skirtų jaunimui.

„Po debatų apsisprendžiau galutinai. Aš labiausiai norėčiau, kad naujas meras pasistengtų dėl jaunimo, kad miestas gražėtų. Visai smagu čia gyventi, o darbų merui bus visokių, turės ką veikti. Antras turas, galvoju, bus“, – svarstė Z. Masiulionienė.

Angelė Čiurlienė kalbėjo, jog turėjo savo favoritą šiuose rinkimuose. Rinkosi pagal asmenybes, debatų nežiūrėjo.

„Žmogų kažkiek žinau, tai už jį ir balsuoju. Tikiuosi, kad nebus daugiau problemų su teismais, kad meras daugiau žiūrės ne kaip partija liepia, bet kad žmonėms būtų geriau. Turi būti reiklus, atsižvelgti į žmonių norus. Kandidatų yra, bet aš tikiuosi, merą šiandien išrinksime“, – teigė A. Čiurlienė.

Angelė ir Egidijus Čiurliai vylėsi, kad antrojo rinkimų turo neprireiks.

Juozas Vasilenko sakė, kad ne kiekvienuose rinkimuose dalyvauja, bet šįkart atėjo. Žinojo, kam skirs savo balsą. Apsisprendimą lėmė kandidato iki tol atlikti darbai.

„Sunku pasakyti, ko tikiuosi, gal daugiau tvarkos, nors šiaip tas mūsų miestelis tvarkingas, vis tiek gal kažką gero padarys, naujovių kokių atneš“, teigė Juozas.

Juozas Vasilenko gerai žinojo, kam atiduos savo balsą.

Lūkesčiai – įvairūs

Užsukus ir į Račiupėnų rinkimų apylinkę, kuri įsikūrusi Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje, apie pusę vienuoliktos, čia jau buvo nusidriekusi eilutė rinkėjų, atvykusių atlikti savo pilietinės pareigos.

Tokiu metu jau buvo balsavę 150 rinkėjų.

Pakalbintas šios rinkimų apylinkės komisijos pirmininkas Vytautas Knizikevičius sakė, kad kol kas didelio aktyvumo nėra.

Račiupėnų rinkimų apylinkėje apie 10.30 val. buvo nusidriekusi rinkėjų eilutė.

„Tokio aktyvumo, koks būdavo anksčiau iš ryto, nebuvo, bet žmonės eina ir manome, kad per visą dieną, aktyvumas turėtų perkopti 50 proc. Kadangi apylinkė didelė, judėjimas pas mus vyksta visą dieną. Viskas vyksta sklandžiai. Komisijos nariai visi jau turi patirties. 15 proc. rinkėjų jau yra pabalsavusių iš anksto arba namuose. Esu senbuvis rinkimuose, anksčiau žmonės būdavo piktesni, tekdavo girdėti apie kandidatus negražių atsiliepimų, dabar visi tolerantiškesni“, – mintis dėstė V. Knizikevičius.

Račiupėnų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkas Vytautas Knizikevičius.

Pakalbinti Vanda ir Edvardas Kareivos tikino, kad apsispręsti už ką balsuoti buvo lengva. Lėmė asmeninės kandidato savybės.

„Mums nieko netrūksta, savame darželyje kapstomės ir tiek, bet kalbant rajono mastu, labai svarbios kelių problemos“, – sakė V. Kareivienė. Anot E. Kareivos, problemų tikrai rajone esama – švietimo, sveikatos srityse, yra spręstinų socialinių klausimų.

„Visa tai rajono gyventojams – aktualiausios problemos, reikia manyti, kad naujas vadovas jas spręs energingai ir sąžiningai“, – vylėsi jis.

Vanda ir Edvardas Kareivos prognozavo, kad prireiks antrojo rinkimų turo.

Balsuoti atėjusi Dovilė Kvedaravičiūtė sakė, kad tai – kiekvieno piliečio pareiga.

„Gal šiek tiek liūdna, kad renkame merą antrą kartą šiais metais, bet skatinau visus artimuosius ateiti balsuoti. Aš iki šiol nesu apsisprendusi, kam atiduosiu balsą, dvejoju tarp dviejų kandidatų, juos pasilikau atmetimo būdu. Debatus žiūrėjau, net ne vieną kartą, kad būtų lengviau priimti sprendimą, skaičiau ir rinkiminius pažadus. Man, kaip jaunam žmogui svarbu, kad būtų atsižvelgiama į jaunus asmenis, kad pritrauktų jaunimą grįžti, kad jiems būtų gera čia gyventi. Kiek žinau, iš mano kartos, jauni žmonės nori grįžti į Kupiškį, aš ir pati tai padariau. Reikia jiems didesnio užimtumo“, – pabrėžė Dovilė.

Dovilė Kvedaravičiūtė į rinkimus atėjo dvejodama, kuriam iš dviejų kandidatų atiduoti savo balsą

Dar viena jaunosios kartos atstovė, Danielė Einorytė, balsuoti atėjo pirmą kartą.

„Jaučiuosi gerai, norėjosi atlikti šią pareigą, anksčiau to nebūdavo, matyt todėl, kad žinau už ką balsuoti. Mane apsisprendžiant labiausiai įtakojo socialinė medija. Iki šiol nenorėjau grįžti gyventi į Kupiškį, o dabar labai noriu kažkada tai padaryti, tad meras turėtų atsižvelgti ne tik į šiuo metu čia gyvenančių poreikius“, – sakė Danielė.

Pirmą kartą balsuoti atėjusi Danielė Einorytė vylėsi, kad naujasis meras atneš daug pokyčių Kupiškiui.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Dovile yra saunuole, linkiu sekmes tau

Rekomenduojami video