2024/04/28

 

ĮTEMPTAS RINKIMŲ REZULTATŲ LAUKIMO VAKARAS

Liberalų sąjūdžio Kupiškio skyriaus atstovai rinkimų rezultatų laukė savo būstinėje. Autorės nuotrauka

Užsidarius rinkimų apylinkėms, prasidėjo pirmalaikių Kupiškio rajono savivaldybės mero rinkimų rezultatų laukimo laikas. Susibūrę įvairiose kavinėse ar kitose vietose jų su nekantrumu laukė kandidatai į rajono vadovus bei juos iškėlusios partijos. Pasidomėjome, kokios nuotaikos tvyro, kokios rinkimų rezultatų prognozės.

Jurga BANIONIENĖ

Arba labai gerai, arba labai prastai

Pirmiausia pravėrėme Liberalų sąjūdžio Kupiškio rajono skyrius būstinės duris. Čia ne itin gausiai susirinkę liberalai laukė rinkimų rezultatų.

Pakalbintas Liberalų sąjūdžio iškeltas kandidatas į rajono merus Žilvinas Aukštikalnis buvo ramiai nusiteikęs.

„Gal ne visi komandos nariai taip nusiteikę, bet aš pats tikrai ramus“, – tikino jis.

Rinkimų dieną jis sakė praleidęs nuobodžiaudamas, buvo nuvykęs balsuoti.

Liberalų sąjūdžio Kupiškio skyriaus atstovai rinkimų rezultatų laukė savo būstinėje.

Paklaustas apie rinkimų prognozes, kandidatas į rajono vadovo postą teigė, jog jo prognozė buvo tokia – arba bus labai gerai, arba labai blogai.

„Pagal rezultatus manau, kad viskas yra normalu, tai, ko reikėtų tikėtis, nes dar tik pradžia. Sakiau komandai, kad nė vienas perbėgėlis dar nelaimėjo rinkimų, aš tokiu buvau išvadintas. Manau, kad nelaimėsime, bet poslinkių į priekį yra“, – kalbėjo Ž. Aukštikalnis. 

Liberalų sąjūdžio iškeltas kandidatas į rajono merus Žilvinas Aukštikalnis rinkimų rezultatų laukė ramiai nusiteikęs

Jo manymu, antrojo rinkimų turo tikrai prireiks, tikriausiai, jame bus Valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltas kandidatas.

Paklaustas, ar nesigaili ėjęs į rinkimus Ž. Aukštikalnis teigė, jog teigiamų emocijų negavo nė vienos. „Daug apie save sužinojau, ko nežinojau“, – sakė pašnekovas.

Svarbiausias tikslas, anot jo, buvo šiek tiek paįvairinti politinę situaciją rajone, tai pavyko.

„Buvo trys partijos, tradicinės, aš manau, kad liberalai sugrįžo. Bandysime stiprinti pozicijas“, – kalbėjo Ž. Aukštikalnis.

Pasiteiravus, kaip vertina šią rinkiminę kampaniją, jis sakė, kad iš vieno kandidato ji buvo labai nekorektiška. Bet jo neįvardino. Kas stebėjo, turėjo pamatyti.

Liberalų sąjūdžio Kupiškio rajono skyriaus pirmininkas Klaidas Miciūnas sakė, kad nuotaikos – labai geros.

„Labai džiaugiamės, kad Žilvinas yra mūsų komandoje. Linkėčiau, kad kupiškėnai išsirinktų tinkamą merą. Galvoju, kad antro turo tikrai prireiks“, prognozavo K. Miciūnas. 

Liberalų sąjūdžio Kupiškio rajono skyriaus pirmininkas Klaidas Miciūnas linkėjo, kad kupiškėnai išsirinktų tinkamą merą.

Anot jo, rinkiminė kampanija buvo labai sunki, pilna negatyvo.

„Negraži politinė sistema, taip negali būti, bet šiame kare kiekvienas kariauja savo taisyklėmis“, – teigė Liberalų sąjūdžio Kupiškio rajono skyriaus pirmininkas.

Nusiteikusi ramiai

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai buvo susirinkę miesto centre, kavinėje „Provinsalis“. Pirmieji rezultatai buvo palankūs jų iškeltai kandidatei į rajono merus Eglei Blaževičienei, tad nuotaika vyravo pakili.

Gausi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos komanda vakarojo „Provinsalio“ kavinėje.

Pašnekinta E. Blaževičienė teigė, jog laukiant rezultatų, kolegos partiečiai jaudinasi, o pati jaučiasi ramiai.

„Žinau, kad padariau viską, ką galiu. Esu tokia, kokia esu. Tokia ir išliksiu, niekas nepasikeis. Aišku, atmosfera, gandai, rinkėjų nuotaikos rodė, kad turėčiau būti viena iš lyderių. Kaip matome pagal rezultatus, lyderiauju aš ir Algirdas Raslanas, bet labai nedaug atsilieka ir Vytautas Mockus bei Žilvinas Aukštikalnis, įdomu, kokie bus miesto apylinkių balsai. Manau, tendencijos tokios ir turėtų išlikti, kad į antrą turą išeisime A. Raslanas ir aš, tik neaišku, kuris būsime pirmoje vietoje“, – kalbėjo E. Blaževičienė.

Rinkimų rezultatus bendrapartiečiams pranešdavo pati kandidatė į rajono merus Eglė Blaževičienė. Jie buvo palankūs, tad kandidatės veidą dažnai nušviesdavo šypsena.

Paklausta, kuo užsiėmė rinkimų dieną kandidatė į rajono merus teigė, kad diena buvo eilinė – namų ruoša, laikas su šeima, kai nereikia niekur skubėti. Jokios įtampos ir streso nejutusi.

„Man nėra svarbus rezultatas, aš turiu didžiulį žmonių palaikymą, esu Tarybos narė, ja ir liksiu, stengsiuosi dėl kupiškėnų dirbdama ir rajono taryboje. Žinoma, kaip merė, su savo komanda galėčiau nuveikti daug daugiau, matau, ką galėčiau padaryti“, – pabrėžė kandidatė.

Į klausimą, ar nesigaili ėjusi į šiuos rinkimus E. Blaževičienė atsakė, jog ne. Nors nesitikėjo, kad bus taip sunku. Tačiau rinkimai, anot pašnekovės, parodė tikruosius žmonių veidus, ką reiškia kolegų išdavystės, tai ją, kaip žmogų, dar labiau užgrūdino.

„Tikiu, kad man dabar būtų dar lengviau būti mere, nes visokių žmonių rinkiminėje kovoje pamačiau“, – teigė ji.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė į rajono merus Eglė Blaževičienė prognozavo, kad antrajame rinkimų ture jai teks kovoti su Algirdu Raslanu.

Pasiteiravus, kaip vertina šią rinkimų kampaniją, pašnekovė teigė, kad ji buvo purvina, jutusi norą pakenkti jai, kaip kandidatei.

„Kalbu apie tam tikrų kandidatų iškėlimą, norą nutraukti nuo manęs balsų, pagalbą kažkam laimėti. Atgarsių girdėjome net iš Seimo, kad tokie dalykai dėjosi. Aš sąžiningai ėjau į rinkimus, mano pačios rinkiminė kampanija buvo tikrai skaidri ir graži, šiek tiek moteriška. Stengiausi iš oponentų nematyti to negatyvo, bet jo buvo daug“, – kalbėjo E. Blaževičienė.

Rinkimai – ne gyvybės ar mirties klausimas

Socialdemokratai rinkimų rezultatus stebėjo kavinėje „Pasimatymas“. Jų iškeltas kandidatas į merus Algirdas Raslanas sakė, kad nuotaikos laukiant rinkimų rezultatų – geresnės nei prieš tai vykusiuose rinkimuose. „Ramiau dėl to, kad nieko neprarandu, nėra tos įtampos, čia juk ne gyvybės ar mirties klausimas“, sakė A. Raslanas.

Rinkimų dieną jis sakė praleidęs namuose, taip pat dalyvavo šv. Mišiose, paskui vyko balsuoti. Padėjo žmonai gaminti sumuštinius.

Prognozuoti, kokie bus rinkimų rezultatai, A. Raslanas neskubėjo. Anot jo, nežinia, kaip pasiskirstys miesto rinkėjų balsai, nes jie paprastai nulemia situaciją.

Socialdemokratai laukti rinkimų rezultatų „Pasimatymo“ kavinėje susirinko nelabai gausiai.

Paklaustas, ar nesigaili dalyvavęs rinkimuose pašnekovas teigė, jog nieko nesigaili.

„Visada tai būna nauji išbandymai, naujos mintys, idėjos. Aš matau, kad rajonui būtų naujos galimybės, dėliojam brėžinį keturiems metams į priekį, būtų labai stipru, jei pavyktų, jei ne, vis tiek dirbsime taryboje ir bandysime būti konstruktyvūs“, kalbėjo A. Raslanas.

Pagrindinis kandidato tikslas einant į rinkimus buvo pakeisti požiūrį, bendrą situaciją, pažadinti jaunimą ir pabandyti sutelkti aktyvesnius žmones, kurie galėtų įnešti savo indėlį.

„Man atrodo, kad pats Kupiškis turėtų būti gražesnis, ne tik miestas, bet ir rajonas, jis turi išsiskirti regione ir tokia galimybė yra“, teigė kandidatas į rajono merus.

Apie šią rinkimų kampaniją A. Raslanas sakė, jog jo atžvilgiu ji buvo korektiška, pats mano, jog neįžeidė nė vieno, tai yra bendros politinės kultūros lygis.

„Manau, kad Kupiškis nusipelnė garbingai kovoti tokiuose rinkimuose, nes nėra ką dalintis. Jeigu mes vienas kitą smerksime ar ieškosime kažkokių kabliukų, rytoj susitiksime gatvėje, reikia kiekvienam pažiūrėti į akis ir padėkoti, kad balsavo, buvo korektiški“, sakė pašnekovas.  

Socialdemokratų iškeltas kandidatas į rajono vadovus Algirdas Raslanas buvo rimtai nusiteikęs, bet tikino įtampos nejaučiantis.

Lietuvos socialdemokratų partijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Augenijus Cesevičius buvo gerai nusiteikęs, jis kolegoms pranešinėjo rezultatus.

„Rezultatų laukiu ramiai, nes padarėme viską, ką galėjome. Rezultatai iš 18 rinkiminių apylinkių rodo, kad antras rinkimų turas bus, nė vienas kandidatas negaus daugumos“, prognozavo A. Cesevičius. Anot pašnekovo, rinkiminės kampanijos metu neturėjo laiko stebėti, kaip dirba konkurentai. Daugiau buvo užsiėmę savo rinkiminės kampanijos organizavimu.

„Vyko daug susitikimų, mes rinkomės kitokią taktiką – neiti į kiemus, nedrumsti žmonės ramybės. Teikėme dalinamąją medžiagą ir matėme, kad didesnis yra tiesioginis reflektavimas kolektyvuose aiškinantis problemas rajone, vizijas, kaip mūsų kandidatas jei būtų išrinktas meru, galėtų jas įgyvendinti. Tai yra mūsų politinė kryptis – daugiau viešinti savo darbus, o ne kritikuoti“, – sakė A. Cesevičius.

Rezultatus sekė Lietuvos socialdemokratų partijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Augenijus Cesevičius.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Ką ir kaip dirbti taryboje, išdavus bendražygius?

    • Kai partija dirba tik sau ir nustoja dirbti žmonėm, padorūs asmenys ją palieka. Bet ne tau suprast..

  • Žilvino komandoj gražiausios merginos…

    • O Eglės komandoj gražiausios kelnaitės

  • Vaje, vaje. Nepatiko Eglutej rinkimų kompanija, visas purvas, o kad pati su savo gauja visaip bandė žemint Žilviną, ir kitus kandidatus, tai jai nekliūna.

    • O ką jis geras žmogus? Nepažįstat…

  • Duos jum Pažemienė! Kavine…ten gi Restoranas!

    • Po valsčiaus apsilankimo, bet kokiam restoranui sunku vadintis restoranu …

Rekomenduojami video