2024/04/27

 

ŠIAURĖS KORĖJOS VADOVAS ŽADA RUSIJAI PARAMĄ JOS KOVOJE SU VAKARAIS

EPA-ELTA nuotrauka

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį susitiko pokalbių Vostočnyj kosmodrome Rusijos Rytuose. Kremliaus paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip jie spaudžia vienas kitam rankas. V. Putinas, anot rusų naujienų agentūrų, pareiškė, kad Maskva padės Pchenjanui kurti palydovus.

Tai yra ir priežastis, kodėl susitikimo vieta pasirinktas kosmodromas, rašė naujienų agentūra „RIA Novosti“. „Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos lyderis rodo didelį susidomėjimą raketų technologijomis ir mėgina plėsti savo buvimą kosmose“, – sakė V. Putinas. Žurnalistų paklaustas, ar susitikime bus kalbama ir apie karinį bendradarbiavimą, Rusijos prezidentas teigė: „Kalbėsime visomis temomis, neskubėdami. Turime užtektinai laiko“.

Prieš tai naujienų agentūros pranešė, kad abiejų šalių vadovai kalbės apie „prekybinius santykius“ ir „tarptautinius reikalus“. Pasak Vašingtono, per Kim Jong Uno ir V. Putino pokalbius gali būti susitarta dėl ginklų tiekimo iš Šiaurės Korėjos Rusijos karui Ukrainoje.

Rusijai karui prieš Ukrainą skubiai reikalinga amunicija. Šiaurės Korėja vėlgi gali tikėtis rusiškų technologijų, pavyzdžiui, palydovų ir branduolinių povandeninių laivų gamybai. Rusija skurdžiai šaliai gali tiekti ir maisto produktų. Tai jau antrasis Kim Jong Uno vizitas Rusijoje. Jis su V. Putinu buvo susitikęs Vladivostoke 2019 m. balandį.

„Džiaugiuosi, jus matydamas“, – sakė V. Putinas trečiadienį susitikęs su Kim Jong Unu ir ilgai spausdamas jam ranką. Šiaurės Korėjos lyderis padėkojo prezidentui už kvietimą ir šiltą priėmimą. Šalių vadovai kosmodrome apžiūrėjo raketų paleidimo rampą ir susipažino su „Angara“ tipo nešančiosios raketos montavimu, pranešė agentūra „Interfax“. Anot pranešimų, Kim Jong Unas daug klausinėjo apie Rusijos raketų programą.

Šiaurės Korėjos lyderis susitikime pažadėjo Rusijai paramą jos kovoje su Vakarais. Abi šalys kartu kovos su imperializmu, sakė jis.

„Rusija pakilo į šventą kovą, kad nuo hegemoninių jėgų apgintų savo suverenumą ir saugumą, – kalbėjo Kim Jong Unas. – Mes visad remsime prezidento V. Putino ir Rusijos vadovybės sprendimus. Ir mes eisime išvien kovoje su imperializmu“. Jis esąs tikras, kad šis susitikimas yra dar vienas žingsnis į naują lygį pakeliant abiejų šalių santykius.

Kim Jong Unas antradienį šarvuotu traukinius atvyko į Rusiją. Vostočnyj kosmodromas yra už daugiau kaip 1 500 km į šiaurę nuo Vladivostoko, kuris savo ruožtu yra per 130 km nutolęs nuo Šiaurės Korėjos sienos. V. Putinas, Rusijos duomenimis, pirmadienį atvyko į Vladivostoką, kur dalyvavo ekonomikos forume.

Anot analitikų, tai, kad V. Putino ir Kim Čen Uno susitikime gali būti kalbama apie ginklų tiekimą Rusijai, byloja Šiaurės Korėjos vadovą lydinti delegacija. Jai priklauso aukšti kariuomenės ir ginklų pramonės atstovai. Manoma kad Pchenjanas prieš Ukrainą kovojančiai Rusijai gali tiekti artilerijos amunicijos ir prieštankinių raketų.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video