2024/04/27

 

PASAULIO LYDERIAI PAGERBĖ M. GANDŽIO ATMINIMĄ

Pasaulio lyderiai pagerbė M. Gandžio atminimą. EPA-ELTA nuotrauka

Naujajame Delyje susirinkę pasaulio lyderiai sekmadienį pagerbė Indijos nepriklausomybės didvyrio Mahatmos Gandžio atminimą – ėjo basomis į jo kremavimo vietą. Dėl musoninių liūčių jiems teko bristi per balas.

Indijos premjeras Narendra Modis pasitiko savo svečius toje vietoje, kur 1948 m. sausį buvo kremuotas nesmurtinio pasipriešinimo politinės taktikos pradininkas. M. Gandis kremuotas praėjus dienai po to, kai jį nušovė hinduistų nacionalistų ideologas.

JAV prezidentas Joe Bidenas buvo vienas iš kelių atvykusių valstybių vadovų, kurie pasirinko autis veltinio šlepetes ir basomis nėjo. Iš pagarbos šiai vietai įprasta avalynė draudžiama.

Eidami prie marmurinio postamento, kur amžinoji ugnis įamžina M. Gandžio atminimą, Didžiosios Britanijos premjeras Rishis Sunakas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas bei kiti, kartu su N. Modi, nusiavė batus ir nusimovė kojines.

Pasaulio lyderiai pagerbė M. Gandžio atminimą.
EPA-ELTA nuotrauka

Sugiedojus hinduistinę pamaldumo giesmę, buvo paskelbta tylos minutė, po kurios šalių lyderiai padėjo vainikus taikos ikonai pagerbti.

N. Modis nuolat reiškė pagarbą M. Gandžiui ir jaudinančiai kalbėjo apie jo idealus ir palikimą, tačiau N. Modi hinduistų nacionalistų valdančiosios partijos ir vienos iš gerbiamiausių 20 a. asmenybių santykiai išlieka labai dviprasmiški.

Radž Gato memorialinis kompleksas laikoma viena švenčiausių sostinės Naujojo Delio erdvių, į ją M. Gandžio kūną lydėjo daugiau nei milijonas žmonių.

Per pastaruosius dešimtmečius čia buvo laidojami aukščiausio rango Indijos valstybės veikėjai.

Atvykę lyderiai nusilenkė N. Modžiui, kai šis jiems ant kaklo dėjo šalius priešais Sabarmatės ašramo – ilgalaikės Gandhi rezidencijos premjero gimtojoje Gudžarato valstijoje – nuotrauką.

Šį ašramą dažnai lanko į Indiją atvykę pasaulio lyderiai. N. Modis jame, be kita ko, yra priėmęs savo buvusį kolegą iš Didžiosios Britanijos Borisą Johnsoną ir buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą su žmona.

Justina Vaišvilaitė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video