2024/04/27

 

PAGARBA ARKLIUI

Alizavos pagrindinės mokyklos mokiniai nupynė vainiką vienai iš penkių Alizavos seniūnijos arklių – kumelei Orbitai. Nuotrauka iš Alizavos pagrindinės mokyklos archyvo

Kas galėjo pagalvoti, kad arkliai, anksčiau buvę didžiausi žmogaus pagalbininkai, bus išstumti technikos ir taps retenybe, o padargai – muziejine vertybe?

Antai Alizavos pagrindinės mokyklos mokiniai arkliui pagerbti paskyrė visą savaitę. Rugpjūčio 7–12 dienomis vyko etninė vaikų ir jaunimo stovykla „Pažinkime žirgą“, kur pagrindinis dėmesys skirtas šiam gyvūnui.

Kristina VALYTĖ

Žirgo metams atminti

Pasak stovyklos idėjos sumanytojos, organizatorės, alizavietės bibliotekininkės Danutės Miknevičienės, stovykla, kurią dalinai finansavo Kupiškio rajono savivaldybė, buvo etninio, kraštotyrinio pobūdžio.

Liūdna, bet dažnas šių laikų vaikas, jaunuolis arklį yra matęs nebent zoologijos sode ar išmaniuosiuose ekranuose.

Norėta parodyti, papasakoti jaunajai kartai, koks arklys buvo reikalingas jų senelių, prosenelių laikais, kai dauguma ūkio darbus su arkliu nudirbdavo.

Arklys atstodavo ir transporto priemonę, nes tais laikais ne kiekvienam namų ūkiui automobilis buvo įperkamas.

Iškalbingi ir statistiniai faktai. Archyviniai duomenys liudija, kad jei 1990 metais Alizavos apylinkėje (seniūnijoje) buvo 150 arklių, dabar belikę tik 5.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 17 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video