2024/04/28

 

KIEK IŠDUOTA APSAUGOS NUO SMURTO ARTIMOJE APLINKOJE ORDERIŲ PER PIRMĄ MĖNESĮ

Unsplash nuotrauka

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kad nuo liepos 1 d. įsigaliojo įstatyme įtvirtinta nauja prevencinė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonė – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Jį 15 dienų laikotarpiui skiria policijos pareigūnas, kai, gavus pranešimą apie galimą smurtą artimoje aplinkoje ir atlikus pavojaus rizikos vertinimą, nustatoma smurto artimoje aplinkoje pavojaus rizika.
Kiek tokių orderių per pirmą įstatymo galiojimo mėnesį išdavė Kupiškio rajono policijos komisariatas?

Kupiškio rajono policijos komisariate per liepą gauti 26 pranešimai dėl smurto artimoje aplinkoje. Pradėti septyni ikiteisminiai tyrimai, vieno įvykio aplinkybės tikslinamos. Policijos pareigūnai atliko vertinimą ir išdavė devynis orderius. Penkiais atvejais po smurto artimoje aplinkoje vertinimo nuspręsta orderių neišduoti.

Orderis – tai priemonė, suteikianti teisę policijos pareigūnams nedelsiant atskirti galimą auką ir potencialų smurtautoją. Orderis išduodamas, kai nusikaltimo fakto nenustatoma, bet pagal policijos algoritmus, tikėtina, kad toje šeimoje gal kilti smurto grėsmė ateityje. Sprendimas skirti ar neskirti apsaugos nuo smurto orderį gali būti priimamas nedelsiant, ne vėliau kaip per 12 valandų nuo pranešimo apie galimą smurtą artimoje aplinkoje gavimo.

Skyrus apsaugos nuo smurto orderį, smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantis asmuo 15 dienų laikotarpiui įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena su smurto artimoje aplinkoje pavojų patyrusiu asmeniu, nesvarbu, kam nuosavybės teise priklauso būstas. Toks asmuo gali būti įpareigotas nesilankyti smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančio asmens gyvenamojoje vietoje, nesvarbu, ar pavojų keliantis asmuo gyvena ar negyvena joje kartu su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu, taip pat nesiartinti orderyje nustatytu atstumu prie smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančio asmens ir kartu su juo gyvenančių pilnamečių asmenų ir vaikų.

Įstatymas leidžia įpareigoti tokį asmenį nebendrauti, neieškoti ryšių su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu ir kartu su juo gyvenančiais pilnamečiais asmenimis ir vaikais.

Liepos 1 d. įsigaliojo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisos, kuriomis nustatyta administracinė atsakomybė už apsaugos nuo smurto orderio nustatytų įpareigojimų nesilaikymą. Už tai baudžiama nuo 80 iki 320 eurų, pakartotinai nusižengus – nuo 300 iki 780 eurų. Už šiuos nusižengimus taip pat gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Kupiškio rajono policijos komisariate per liepą pradėtos penkios teisenos ir surašyti administracinių nusižengimų protokolai dėl orderio sąlygų nesilaikymo.

Smurtą artimoje aplinkoje keliantiems asmenims, neturintiems laikinos gyvenamosios vietos orderio galiojimo laikotarpiu, Kupiškio rajono savivaldybė siūlo laikinai apsigyventi Kupiškio socialinių paslaugų centro padalinyje, Krizių centre, teikiant laikino apnakvinimo paslaugą. Per liepą iš devynių orderį gavusių asmenų tokios paslaugos prireikė vienam asmeniui.

„Kupiškėnų minčių“ inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video