2024/04/28

 

PATVIRTINO SUBAČIAUS MIESTO HERBĄ

Dalės Virbickienės nuotrauka

Lietuvos Respublikos Prezidento liepos 21 dienos dekretu patvirtintas Subačiaus miesto herbas.

Tuo klausimu Subačiaus seniūnija šių metų pradžioje kreipėsi į Kupiškio rajono savivaldybę. Vasario 2 dieną per rajono Tarybos posėdį nuspręsta kreiptis dėl Subačiaus miesto herbo etalono ir heraldinio projekto kūrimo į Lietuvos heraldikos komisiją.

Subačiaus mietui šiemet sukanka 150 metų. Sulaukęs garbingos sukakties miestas turės skiriamąjį savo ženklą.

Kupiškio rajono savivaldybė iki šiol buvo vienintelė Lietuvoje, kurioje nė viena seniūnija neturėjo atskiro oficialaus savo herbo.

„Herbas – teisės aktų nustatyta tvarka sukurtas ir Lietuvos Respublikos Prezidento patvirtintas skiriamasis ženklas, skirtas simbolizuoti ir išskirti subjektą, kuriam jis sukurtas, – valstybei, miestui ar miesteliui. Kuriant herbus reikia laikytis aiškiai nustatytų heraldikos taisyklių, kurios specifinius skiriamuosius ženklus padaro herbais, o ne paprastais spalvotais paveikslėliais. Kaip žmogus turi oficialų savo vardą, pavardę ir pasą, taip ir miestelis turi turėti savo identiteto ženklus, simbolius.

Heraldiniai simboliai atspindi ne tik valstybės, bet ir miesto ar miestelio istoriją, bendruomeniškumą, išskirtinumą.

Jie tampa jungiamaisiais pilietinės bendruomenės simboliais, savo krašto pasididžiavimo ženklais. Herbai, herbinės vėliavos taip pat yra puiki savo miesto, miestelio reprezentavimo priemonė, kuri gali būti naudojama ir turizmo tikslais, taip viešinant ir garsinant savo kraštą“, – „Kupiškėnų mintims“ yra sakęs Savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vytis Zavackas.

„Kupiškėnų minčių“ inf.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai sveikintina! Smagu, kad Subačius tiek susitvarkęs ir vis tvarkosi. Tikėkimės bus sprendžiamos ir miestelio problemos.

  • 150 metų!!! Miestas turi herbą!!! O žmonės liko užmiršti…. Ankščiau kokios šventės būdavo, susirenka subatėnai, suvažiuoja svečiai, sugrįšta į gimtus namus vaikai… Klega visas miestas… O sako laikai gerėja, ech… Liūdna, labai liūdna…

    • Tai imkitės iniciatyvos ir organizuokit šventes, jūs galvojate, kad jos pasidaro pačios? Jas žmonės daro, paprasti Subačiaus gyventojai, tai nemalkit liežuviu, o imkit ir darykit, labai lengva pasakyti, o pabandykit ir padarykit. Subačiuje gyvena 800 žmonių, pasidomėkit kiek bendruomenės narių yra, kurie moka mokestį, patys prisidėti nenorit, svarbu kad kažkas padarytų ir dar nemokamai, nemokamai seniai nieko nėra, bet net prisidėti simbolišku mokesčiu nenorit. Gėda

    • Žmonės užmiršti? Kurie? Juk viskas daroma dėl žmonių – skalbykla, suoliukai parke, vaikų žaidimo aikštelė, treniruokliai, sporto klubas, pakabintos gėlės ir t.t. Pažiūrėkit kiek švenčių, renginių, spektaklių, koncertų organizuoja Kultūros centras! O kad žmonės nesusirenka, tai reikia kaltinti tik juos pačius, gėda žiūrėt kai salėj dalyvių sėdi daugiau nei žiūrovų. Kitą kartą geriau pasiimkit kaimynę į spektaklį ar šiaip pasėdėt parke ant suoliuko, pasikvieskit vaikus, anūkus praleisti vasarą pas jus, o ne kokioj Turkijoj ir klegės miestas. Lengviausia yra kaltinti kitus, pačiam nieko nedarant.

Rekomenduojami video