2024/04/29

 

TARYBOS NARIŲ IŠMOKŲ DŽIAZAS

Keliose šalies savivaldybėse atskleista, kad rajonų tarybų nariai galimai neskaidriai naudoja lėšas, skirtas padengti jų išlaidoms, susijusiomis su tarybos nario veikla. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) raštas pasiekė ir Kupiškio savivaldybės kontrolės ir audito tarnybą. Dalės Virbickienės nuotrauka

Seimas antradienį pritarė, kad savivaldybių tarybų nariams būtų mokamas darbo užmokestis. Pagal Vietos savivaldos įstatymo pataisas, tarybos nariams bus mokamas penktadalį mero algos siekiantis atlyginimas. Opozicijos lyderiui, komitetų ir komisijų pirmininkams būtų nustatomas 20 proc. didesnis, pavaduotojams – 10 proc. didesnis atlyginimas nei eiliniams tarybos nariams. Jeigu prezidentas pasirašys, nauja tvarka įsigalios nuo šių metų liepos 1 dienos.

Nepaisant to, žurnalistai toliau tęsia tyrimą, kaip šalies savivaldybių tarybų nariai naudojo jiems skirtas išmokas už tarybos nario veiklą. Kai kuriose savivaldybėse jau buvo ir pinigų grąžinimo į biudžetą atvejų.

„Kupiškėnų mintys“ ne vienerius metus viešina, kiek ir kam išleidžia rajono Tarybos nariai išmokų, skirtų padengti tam tikroms Tarybos nario veiklos išlaidoms.

Tokia buhalterinė ataskaita su Savivaldybės kontrolierės komentarais buvo pateikta ir šių metų balandžio 15 dienos laikraščio numeryje. Tą kartą komentuotas ankstesnių metų auditas, nes Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba dar nebuvo atlikusi 2022 metais naudotų lėšų audito.

Susipažinome su 2022 metų audito rezultatais.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ,

Nomeda SIMĖNIENĖ

Stinga atvirumo visuomenei

Kilus Lietuvoje vadinamajam čekiukų skandalui, kai po žurnalistinio Andriaus Tapino tyrimo keliose šalies savivaldybėse atskleista, kad rajonų tarybų nariai galimai neskaidriai naudoja lėšas, skirtas padengti jų išlaidoms, susijusiomis su tarybos nario veikla, savivaldybių kontrolieriams išsiuntinėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) raštai dėl tarybos narių veiklai skirtų lėšų audito.

Tokį raštą gavo ir Kupiškio rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba.

„Gavome STT raštą dėl 2019–2022 metų rajono Tarybos narių išlaidų audito. Šiuo metu ruošiamės rajono Tarybai pristatyti konsoliduotų ataskaitų rinkinio auditą. Tai privaloma padaryti iki liepos 15 dienos. Po to imsimės minėto Tarybos narių išlaidų audito ir visas išvadas pateiksime STT. Į A. Tapino tyrimą Kupiškis pateks penktame etape.“

Plačiau skaitykite birželio 17 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai jau pikti kai kurie komentarai. Reikia žinoti, kad Tarybos nario veikla – tai ne tik renginių lankymas…. Tai ir Tarybos posėdžiai, Komitetų, darbo grupių ir įvairių komisijų posėdžiai. Taip pat ir individualus bendravimas su rinkėjais, įstaigomis, paklausimų ir problemų sprendimas ir kt. RINKĖJAMS – tai patys ir išrinkote tarybos narius.(rinktis tikrai buvo iš ko). Dar nepamirškite, kad Eglė yra Seimo nario J.Jaručio patarėja. Tai ji kaip patarėja dažniausiai dalyvauja renginiuiose ir perduoda Seimo nario sveikinimus rinkėjams. O dėl rinkimų į Merus – tai Jūsų, gerbiami rinkėjai, apsisprendimas. Tikrai bus kandidatų ir ne vienas. Tik vėl mąstykite ir neapsirikite…. Gražios vasaros ir Kupiškiui lietaus.

  • Jūs dabar norite prakišti savo kandidatą per Eglutės neteisingus apkakojimus? Jums nepasiseks!Dievas nepadės!

  • Ir šitoj vietoje kalta Blaževičienė? Kad kandidatuos rudenį rinkimuose? Žmonės, kokie jūs. Nesvarbu, kad koks 10tukas tarybos narių skyriasi tik 50-70eurų. Tarp jų ir ponas vicemeras Cesevičius, kuris naudojosi ir tarnybiniu automobiliu ir dovanėles į renginius vežė iš savivaldybės paėmęs. Šiaip tai matosi kas lankomės renginiuose, kad Eglė visur dalyvauja ir ne tuščiom, o vat kiti tarybos nariai visai per 4 metus nematyti renginiuose, o kuro paimta 30eur mažiau. MANO NUOMONĖ, KAS DIRBA, TAS IR NAUDOJA (nors čia naudojo ir kas nedirbo).

    • Miela Onute aš kaip rinkėjas nepritariu ,nesąžiningu pinigų panaudojimas ir po to dovanos perkamos tai mažu mažiausia žemas lygis Tarybos nario, o ta jūsų Eglutė tik dabar pradėjo plaikstyti šviesius plaukus ir gal keliose renginiuose mačiau kai pasiskelbė kandidate į merus o taip jos niekas iki šiol ir nežinojo sėdėjo tyliai ir spaudė mygtukus nesuprasdama už kokį įstatymą balsuoja, o Cesevičius buvo vicemeras jam ir priklausė kaip savivaldybės atstovui savivaldybės dovanėlės tai gi geriau pasidomėki o tada šmeiški viešai

      • iš kokio urvo išlindot, kad tik dabar pamatėt? Viena aktyviausia tarybos narė, ne būtina rėkt, kaip kai kurie…užtenka tiesiog dirbti, ką ji ir daro.,,ką jūs rašot? O dėl Cesevičiaus, priklausyt priklausė, bet kuro įsipylė, kaip tarybos narys gal tik 50 Eur mažiau nei Blaževičienė. Skaitykit ne tarp eilučių.

      • Geriau šviesūs gražūs plaukai, nei pražilusi galva veržiasi į savivaldybę…

        • Čia ne grožio konkursas ,pražilusioj galvoj daugiau išmanymo ir patirties.

          • Daugiau? Ar tikrai?

  • Bet koks noras “suvalgyti” Blaževičienę visiems oponentams ir jų gerbėjams. Kas nedirba, tas ir nesinaudoja gal. Nors tokių matom nebuvo. Visi ėmė, nesvarbu ar meras ar vicemeras ar niekur nedalyvaujantis. Pažiūrėkit kiek ji kur važiuoja, visur jos pilna. Ir ne tuščiomis,. Kai kitų nesu renginy mačius apskritai per visą kadenciją. Į tarybos posėdžius kiti neateina. Algų negauna, toks jausmas susidaro, kad ir tų 200€ per mėnesį negalėjo naudot kurui ar kitom išlaidom. Išpūstas burbulas.
    Palaikom tave, Egle. Tikim pergale!!!

  • Eglutei dar per anksti mere būti. Šiam postui reikia didesnės brandos.

    • Aišku, trūksta brandos į save pirštus atsukti. To gal ir trūksta, bet mum nuo to tik geriau

  • Ar tik nepasirodys, kad Bardauskas vis tik sąžiningiausias iš Kupiškio politikų? O tie, kurie televizijas kvietė, šaršalą kėlė arba šiaip jau bandė ar bando grožiu rinkėją papirkti kažin nepaklius į tą patį teisiamųjų suolą kaip didžiausiu nusikaltėliu paverstas buvęs meras?

    • Jaunyste tai privalumas

    • Bardauskui kupiškėnai yra dėkingi, žmonių pagarbą jis turi ir turės, jis visiems gali atvirai į akis žiūrėti, nes tikrai ne toks jis yra, kaip priešininkai piešia. Tiesa vistiek kažkada bus atstatyta. O kaip galima pasitikėti rajono tarybos “pirmūne “ lėšų įsisavinime ???

      • Ji gali tiesiai į akis žiūrėti ! Bet labai stipri Eglė,kad tiek skalambintojų dėl niekų.Tik noras savo prastumt.Užtenka mus valdyti vagiant.Iš kur noras toks atvykėliui?Mes tikim Egle ir visi UŽ.
        O dėl lėšų,tai jos kiek skaičiau nėra nusižengimų.Dirbo ir naudojo.Lai visi tiek dirba .Bus gera Merė.

    • Jūs dabar norite prakišti savo kandidatą per Eglutės neteisingus apkakojimus? Jums nepasiseks!Dievas nepadės!

      • Neminėkit dievo vardo be reikalo,o kad Eglutei tapti mere reikia dar daug batų sunešioti…

    • O Jūs suprantat, kad gerb. ex-merui yra įsiteisėjęs apeliacinės instancijos teismo nuosprendis, kuriame juodu ant balto yra įrodyta jo kaltė atliekant korupcinio pobūdžio nusikaltimus?
      O gal Jums žodis „otkatas“ yra parama?

  • Kažkokiame komentare buvo parašyta jauna tai nevoks tikrai labai gera kandidatė į merus ,o ką mes matom ,kad pagal išlaidas visur pačios didžiausios už visus tarybos narius pirmauja matosi sąžiningumas ir taip valstiečiai visi daugiausiai išnaudojo mokesčių mokėtojų pinigų tik Aukštikalnis padoriausias, na o toliau vieną tarybos narė tikriausiai filmus rodė rinkėjams ,kad prireikė televizijos paslaugos apmokėti privatiems klientams dar tai pačiai tarybos narei ir dviejų telefonų prireikė ir su mokėjo iš mokesčių mokėtojų pinigų ir kortelių po 9 ar 6 vienu žodžių rojus . Kurui kiek sunaudota pinigų tik neaišku pas kokius rinkėjus važiavo pandėmijos metu kuras įvairus .Tai čia gal tik daigeliai pažiūrėjus dar gyliau gal dar pamatytume dar ne to matosi kai kurių Tarybos narių sąžiningumas. Bus naujas įstatymas vadinamas Tarybos nario atlyginimas ,bet kyla klausimas už tokį darbą ar ne per didelis reikia gerai pasvarstyti kitas dirbdamas visą darbo dieną už minimalų atlyginimą į rankas net negauna o turia ir šeimas išlaikyti o č jiems bus kaip ir antras atlyginimas nes gaus ir iš darbo kur dirba, o mes rinkėjai pradėsim labiau domėtis jų darbu ką nuveikė

  • Pasirodo jaunoji Eglutė pretindent į rajono merus visur pirmauja ir cekuciu įsisavinimą yra pirmoji tarp tarybos narių pagal islaidas/tarybos nariu/

    • Ji naudojosi pagal visus reikalavimus.Nebuvo valdančiojoj,kur galėjo naudotis savivaldydės lėšomis.Ši moteris geriau duos,bet ne ims,ne vogs.Ji mums kiek yra padėjusi,labdaros atvežusi.Patylėk geriau!

    • Kas dirba tas ir išleidžia. Kas čia keisto? Dar jei ne pačiam Kupišky gyvena. Oru nevažiuosi. Kiek iš savo kišenės dar jie išleidžia, tuščiomis niekad nemačiau. Keista tik kiek išleido tie kur renginiuose nesam matę, ir labai nustebino Cesevicius su Bardausku. Ir dovanytės visos iš savivaldybės ir tarnybiniu automobiliu kiek važiavo, algos gi geros, o ne kažką atsiliko nuo opozicijos tarybos narių kuro paėmime; kurie visur aktyviai dalyvavo,

Rekomenduojami video