2024/03/28

 

GRĖSMINGAI IŠAUGUSIOS KOMPENSACIJŲ SUMOS VERČIA SKOLINTIS

Išaugus kompensacijoms už būsto išlaikymą, didėjant socialinėms išmokoms Savivaldybė yra priversta kreiptis į Finansų ministeriją dėl papildomo lėšų skolinimosi. Unsplash nuotrauka

Per praėjusį rajono Tarybos posėdį kovo 30 dieną nuspręsta Savivaldybės biudžetą papildyti milijoninėmis skolintomis lėšomis.
Taip, anot mero, verčia elgtis gyvenimo realybė.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Pirmiausia buvo pritarta, kad būtų kreipiamasi į Finansų ministeriją dėl trumpalaikės 1 mln. eurų paskolos Savivaldybės biudžeto laikinam pajamų trūkumui padengti.

Pasak Redos Totorienės, Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos, šios trumpalaikės paskolos lėšos bus naudojamos darbo užmokesčio, socialinių draudimo įmokų, socialinių išmokų (pašalpų) išlaidoms.

Toks sprendimas atsirado atsižvelgiant į tai, kad šių metų pirmą ketvirtį labai išaugo mokėjimai pašalpoms ir būsto išlaikymo kompensacijoms. Atsirado rizika, kad gali būti pristigta apyvartinių lėšų biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokesčiui laiku sumokėti.

„Kad palygintume, pateiksiu tokius duomenis – per 2022 metus toms išlaidoms iš viso skirta 1 mln. 75 tūkst. eurų, o vien šių metų pirmą ketvirtį tokios pat išlaidos sudarė 1 mln. 10 tūkst. eurų.

Daug didesnės yra ir būsto išlaikymo kompensacijos. Antai kieto kuro kompensacijoms per visus 2022 metus reikėjo 193 tūkst. eurų, o per pirmą šių metų ketvirtį tos kompensacijos sudarė 490 tūkst. eurų.

Centrinio šildymo kompensacijoms per 2022 metus išleistas tik 51 tūkst. eurų, o per šių metų pirmą ketvirtį toms reikmėms panaudota 179 tūkst. eurų.

Todėl prašoma leisti kreiptis į Finansų ministeriją dėl trumpalaikės paskolos“, – per Tarybos posėdį kalbėjo R. Totorienė.

Tarybos narys Žilvinas Aukštikalnis priminė, kad iš praėjusių metų rajono biudžete buvo lyg 1,5 mln. eurų viršpelnio, sutaupytų lėšų.

R. Totorienė patvirtino, kad tokių lėšų Savivaldybės biudžete buvo 1,8 mln. eurų. Iš tų lėšų 314 tūkst. eurų panaudota socialinėms išmokoms.

Per tą patį Tarybos posėdį nuspręsta imti ir 850 tūkst. eurų ilgalaikę paskolą iš banko dešimties metų laikotarpiui investicijų projektams finansuoti.

Gavus šią paskolą bus finansuojama „Sveikatingumo ir sporto komplekso Kupiškyje, K. Šimonio g. 1A, statyba“; „Bendruomeninių vaikų globos namų ir vaikų dienos centrų tinklo plėtra“, „Šmidto malūno su technologine įranga S. Dariaus ir S. Girėno g. 12, Kupiškyje, tyrimų atlikimo, tvarkybos ir pritaikymo viešoms kultūros bei turizmo reikmėms“, „Lauko teniso aikštelės statyba Marių g. 9, Aukštupėnų k.“.

R. Totorienė sakė, kad šių metų rajono biudžete tiems objektams buvo numatyta 773 tūkst. eurų. Gavus paskolą bus keičiamas jų finansavimo šaltinis, o anksčiau jiems skirtus biudžeto asignavimus bus galima panaudoti socialinėms pašalpoms ir išmokoms mokėti, biudžetinių įstaigų komunalinėms išlaidoms padengti.

Rajono meras Dainius Bardauskas pakomentavo, kad gyvenimas taip verčia elgtis. Kompensacijos ir socialinės išmokos tiek didėja, kad nėra kitos išeities.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video