2024/04/19

 

RINKIMŲ NAKTIES ĮSPŪDŽIAI

Jurgos Banionienės nuotrauka

Sekmadienį po 20 valandos, kai užsivėrė rinkimų apylinkių durys, prasidėjo neramus savivaldos rinkimų rezultatų laukimo metas. Kas taps rajono meru, kokios partijos pateks į rajono Tarybą, rūpėjo ne tik politikams, bet ir visiems rinkėjams.

Tradiciškai rinkimų naktį aplankėme Kupiškio rajone rinkimuose dalyvavusias partijas jų susibūrimo vietose ir pasidomėjome, kokios politikų nuotaikos, rinkimų prognozės.

Jurga BANIONIENĖ, Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Bus kaip bus

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai buvo susirinkę pačiame miesto centre, kavinėje „Kavinukas“. Pirmieji rezultatai dar nebuvo atėję, vyravo pakili nuotaika. Tą patvirtino ir valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į rajono merus Vidmantas Paliulis.

„Bus kaip bus, čia – suaugusių žmonių žaidimas. Ne pasaulio pabaiga. Laimėsime – tai laimėsime, pralaimėsime, tai pralaimėsime. Rinkėjas yra didžiausias teisėjas ir pasirinks, kas jam labiau prie širdies“, – kalbėjo jis.

Gerai nusiteikusi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos komanda rinkimų rezultatų laukė susibūrę miesto centre, „Kavinuke“.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Anot V. Paliulio, rinkimų prognozės – kaip būrimas iš kavos tirščių, bet visos politinės jėgos tikisi gerų rezultatų.

„Visi galvoja, kas bus pirmi, mes irgi. Pagal žmonių nuotaikas, pagal centrinę politiką, žinome, kad žmonės nusivylę viskuo, ir kalbos išdarkymu, ir šeimos instituto nuvertinimu, požiūriu į jaunimą. Mes – už teisingą politiką“, – teigė pašnekovas. 

Vis tik, jo manymu, antras rinkimų turas bus. Nėra Kupiškyje buvę savivaldos rinkimų, kad be jo apsieitų.

Gerai nusiteikusi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos komanda rinkimų rezultatų laukė susibūrę miesto centre, „Kavinuke“.
Jurgos Banionienės nuotrauka

V. Paliulis svarstė, kad mažiausiai turėtų gauti tiek mandatų, kiek yra dabar – septynis.

„Septyni būtų labai gerai, galvojame ir tikimės, kad gali būti 9 ar 10, o gal ir 11“, – teigė jis.

Su kuo eitų į koaliciją, anot pašnekovo, negalvojama. Pirma reikia sulaukti rinkimų rezultatų.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į rajono merus Vidmantas Paliulis sakė, kad dėl rinkimų rezultatų nesijaudina. Kaip bus – taip, ne pasaulio pabaiga.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Paklaustas, ar nesigali dalyvavęs rinkimuose, V. Paliulis tikino, jog tikrai ne. Tai yra išbandymas, tam tikra intriga, politinis, sportinis interesas.

„Kita vertus, mes į valdžią neiname dėl valdžios. Einame dėl savo idėjų, įgyvendinti tai, ko iki šiol nelabai kas nori padaryti, ką užmiršta“, – sakė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkas.

Palankių rinkimų rezultatų vylėsi ir jo pavaduotojas Virginijus Umbra.

„Didžiausiais savo priešininkais laikytume konservatorių partiją, jų sąrašas stiprus. Antras turas, galvoju, bus. Kiek teko agituoti, kalbėti su žmonėmis, palaikymas ir vienai, ir kitai pusei yra. Mano prognozė – kad pusė rinkėjų bus konservatorių, pusė mūsų pusėje. Norėtume gauti 11 mandatų, bet realiai, jei išlaikytume tiek, kiek dabar, būtų labai gerai. Mes iš tiesų įdėjome labai daug darbo, važinėjome po rajoną, ėjome pas žmones, kalbėjome, bendravome, kas įsileido, klausėme, kokios problemos.  Rezultatai parodys, ką jie nori matyti valdžioje. Matėsi, kad visos trys pagrindinės partijos aktyviai dirbo – ir socialdemokratai, ir konservatoriai, gal kiti mažiau“, – kalbėjo jis.

Gerai nusiteikusi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos komanda rinkimų rezultatų laukė susibūrę miesto centre, „Kavinuke“.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Prognozavo antrą turą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų komanda gausiai susirinko į traktierių „Dyvai“. Pirmi preliminarūs rinkimų rezultatai iš rinkimų apylinkių kandidatui į rajono merus, dabartiniam jo vadovui Dainiui Bardauskui buvo palankūs.

Bene gausiausiai rinkimų naktį į „Dyvus“ susirinko konservatoriai.
Jurgos Banionienės nuotrauka

„Esame kol kas patenkinti, aš asmeniškai – irgi. Šiai minutei manau, kad antras turas bus. Yra žmonių, kurie lažinosi, kad jo nebus, viskas baigsis pirmame. Bet manau kitaip. Yra šeši kandidatai, pakankamai žinomi rajone, yra ir naujų, įšokusių į politinę rajono orbitą, tad tą kisielių atskies“, – kalbėjo D. Bardauskas.

Jis sakė manąs, kad antrame turas dalyvaus pats, o kas bus antrasis kandidatas, yra dvejonių.

„Manyčiau, kad tai turėtų būti V. Paliulis, nes valstiečių įdirbis yra, jie ilgą laiką valdė rajoną, turi savo žmonių, gręžiasi į šeimos politiką, perima krikščionių demokratų vertybes, sampratą“, – teigė pašnekovas.  

Meras Dainius Bardauskas buvo optimistiškai nusiteikęs ir prognozavo, kad į antrą turą pateks. Jo spėjimu, kovo 19-ąją teks stoti į dvikovą su Vidmantu Paliuliu.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Pasak D. Bardausko, krikščionys demokratai 10 mandatų tikrai negaus. Jo prognozė – šeši ar septyni mandatai Taryboje. Pesimistiškiausias variantas – penki. Šnekėti apie koaliciją, anot pašnekovo, dar per anksti, tačiau galbūt pirmiausia būtų gręžiamasi į giminingas dešiniąsias jėgas. Bet kaip korta kris, neaišku.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Kupiškio skyriaus pirmininkė Neringa Klimavičienė kalbėjo, kad rezultatai iš pirmųjų apylinkių jiems yra palankūs ir džiugina. Tačiau svarstė, kad antrojo turo prireiks. Kiek mandatų pavyks gauti, spėti skyriaus pirmininkė nesiryžo.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Kupiškio skyriaus pirmininkės Neringos Klimavičienės nuotaika išdavė, kad pirmieji rinkimų rezultatai nenuvylė.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Apie norus ir viltis

Socialdemokratai rinkimų rezultatų laukė kavinėje „Pasimatymas“. Jų iškeltas kandidatas į merus Algirdas Raslanas teigė, jog kalbėti apie tai, kokie bus rezultatai – tuščias reikalas, bet jie parodys, kokia yra situacija.

„Tikrai turėjome vilčių, kad norime padidinti tarybos narių skaičių, didžiausias noras – patekti į antrąjį turą. Tokios yra viltys. Jei sveriame politinę sanklodą rajone, matome, kad konservatoriai turi labai stiprų įdirbį. Valstiečiai jį turėjo. Socialdemokratai turėjo menkiausią. Todėl mes savo rinkiminėje programoje ieškojome būdų ir svertų, kaip galėtume pagerinti rezultatą. Sunku pasakyti, ar mus rinkėjas išgirdo, ar ne. Vertinant pačią padėtį rajone, manau, kad pokyčių reikia labai stiprių, o gal net ir kardinalių. Žmonės nusprendžia patys ir tada matysime, turbūt, mes būsime trejetuke“, – kalbėjo kandidatas į mero postą.

Socialdemokratai laukti rinkimų rezultatų susirinko ne itin gausiai. Pradėjus aiškėti pirmiesiems preliminariems rezultatams, apie juos iškart buvo pranešama.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Apie koaliciją svarstyti, anot A. Raslano nėra prasmės, nes dėlionių yra daug. „Realiai žiūrint, pasikeitus įstatymui, mero valdžia yra praktiškai absoliuti, tokiu atveju tik du, kurie pateks į antrą turą yra svarbūs, visi kiti – antroje pozicijoje, taryboje, bet tai nėra labai didelis minusas. Joje galima irgi daug pasiekti, dirbti politiškai, nes meras daugiau dirba ūkiškai“, – sakė pašnekovas.

Socialdemokratai laukti rinkimų rezultatų susirinko ne itin gausiai. Pradėjus aiškėti pirmiesiems preliminariems rezultatams, apie juos iškart buvo pranešama.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Paklaustas kaip vertina šią rinkimų kampaniją, jis teigė, jog ji buvo korektiška. Labai gerai, kad žmonės kandidatus sutiko pagarbiai. Vaikščiojimas po namus ir agitavimas nėra lengvas dalykas, bet kandidatai buvo priimti geranoriškai. Tai ir nustebino, ir pradžiugino. Bet buvo, ir kas nuliūdino – labai daug tuščių sodybų kaimiškose vietovėse. Kol kas nė iš vieno kandidato negirdėjo, kokių priemonių bus imtasi šiai situacijai spręsti. Žmonėms tai rūpi.

Socialdemokratų iškeltas kandidatas į merus Algirdas Raslanas ir Lietuvos socialdemokratų partijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Augenijus Cesevičius teigė, kad pagrindinis siekis – padidinti vietų skaičių taryboje.

Į klausimą, ar nesigaili dalyvavęs rinkimuose, A. Raslanas atsakė, jog gailėtis būtų galima, jei neturėtų ką veikti. Taip nėra. „Norėjosi įnešti šiek tiek gaivesnio oro, sukauptas žinių bagažas, situacijos analizė rodo, kad galima daug ką padaryti, reikia tik gebėjimo ir komandos. Tikrai nesigailiu, manau, kad tai yra gera patirtis, jei pavyks šiek tiek padidinti vietų skaičių taryboje, sakysime, kad pasirodėme sėkmingai“, – teigė socialdemokratų kandidatas į mero postą.

Lietuvos socialdemokratų partijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Augenijus Cesevičius pabrėžė, jog socialdemokratai į rinkimus ėjo su aiškia programa.

„Mes pasiūlėme labai rimtą kandidatą ir tikimės gerų rezultatų. Praeituose rinkimuose savivaldybės taryboje turėjome tris tarybos narius, tikimės po šių rinkimų turėti daugiau, penki būtų gerai. Šiuo metu jau tiek ir yra, bet dar nėra didžiųjų rinkimų apylinkių rezultatų, tikimės daugiau paramos iš jų, iš miesto, matysime, kaip viskas susidėlios.

Paskutiniai rinkimai į Europarlamentą parodė, kad socialdemokratai daugiausia balsų gavo mieste. Manau, kad antras turas turėtų būti, ar mūsų kandidatas, kuris dabar yra trečioje vietoje, galės pakilti iki antros, dabar sunku pasakyti. Dėl koalicijos turime aiškią poziciją – kol nėra išrinktas meras, diskutuoti apie tai yra neetiška, nėra pagrindo. Reikia sulaukti, kas juo bus, tada kalbėtis apie galimas koalicijas“, – tvirtino pašnekovas.

Tikėjosi staigmenų

Toliausiai, Pasuosių kaimo sodyboje rinkimų rezultatų laukė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kupiškio skyriaus atstovai. Vyravo draugiška atmosfera. Viena iš šios partijos lyderių Juratė Dovydėnienė sakė, kad jų nuotaika gera.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kupiškio skyriaus atstovai rinkimų rezultatų laukė Pasuosio kaimo sodyboje.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

„Mūsų partijoje nėra perbėgėlių iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos. Didžiuma mūsų partijos skyriaus narių yra politikos naujokai. Mes galvoja, kad vien tai, kad mes sugebėjome susiburti bendram tikslui, tai jau yra labai daug. Tikimės geriausio rezultato – bent vieno rajono Tarybos mandato. Didžiausia laimė būtų, jei mūsų partijos kandidatas į merus patektų į antrą rinkimų turą.

Jei žmonės nori permainų, tai jie mus pastebėjo. Jei jie nori dar truputį palaukti, suprasti, ką ši nauja politinė jėga gali, dėl ko susikūrė, tai jų valia. Vadinasi lauksime kitų rinkimų“, – savo požiūrį išdėstė pašnekovė. Ji dar pridūrė, kad šie rinkimai gana sunkiai prognozuojami. Gali pateikti visokių staigmenų. Norėtųsi, kad tos staigmenos jiems būtų palankios.

Šiek tiek lukterėjus į sodybą atvyko ir šios partijos kandidatas į merus Modestas Puišė su žmona Ligita.

„Mes tikime pergale. Tikime, kad rajono žmonės nori permainų ir tikime, kad jų bus. Manau, kad bus antrasis merų rinkimų turas. Dabar sunku daugiau kažką prognozuoti. Reikia sulaukti rinkimų rezultatų. Tuomet ir galvosime, kaip toliau veikti“, – kalbėjo M. Puišė.

Platesnė koalicija būtų geriau

Darbo partijos rajono skyriaus atstovai laukti rinkimų rezultatų buvo susirinkę Šepetos bendruomenės patalpose. Girdėjosi linksmas klegesys ir muzikos garsai. Jų lyderis ir kandidatas į merus Albertas Audickas sakė, kad visi jaučiasi puikiai. Komanda dalyvavo rinkimuose siekdama permainų Kupiškyje.

Darbo partijos Kupiškio skyriaus atstovai buvo susibūrę Šepetos bendruomenės namuose.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

„Nepaisant to, kokie bus rajone rinkimų rezultatai, mes buvome to politinio proceso dalyviai ir tuo labai džiaugiamės. Viskas priklauso nuo rinkėjų. Mūsų partija neseniai vėl atsikūrė. Dėl to stebuklų nesitikime. Mus tenkintų 1 ar 2 rajono Tarybos mandatai. Manau, kad Taryboje turėtų būti platesnė politinių jėgų koalicija. Nuo to tik geriau rajonui būtų.

Tikiu, kad ir merų rinkimų antras turas bus. Kas jame dalyvaus, nenoriu prognozuoti. Mero galios bus didžiulės. Jis taps vykdomąja valdžia. Neatsitiktinai daug kas nori tų permainų. Visgi sunkiau bus dirbti merui, jei jis neturės Tarybos palaikymo. Nuo to kentės žmonės.

Šiaip jau kupiškėnai yra nenuspėjami. Bet kokius rinkimų rezultatus gerbsime. Kupiškėnai bus verti to, ką išsirinks. Čia žmonių pasirinkimas, ne politikų“, – kalbėjo rinkimų rezultatų belaukiant A. Audickas.

Tikisi, kad išjudino jaunimą

Rinkimų naktį Liberalų sąjūdžio Kupiškio rajono skyrius spietėsi restorane „Provinsalis“. Šio skyriaus pirmininkas Klaidas Miciūnas sakė, kad visi gerai nusiteikę, tikisi gerų rinkimų rezultatų, nors 1 vietos Taryboje, bet svarbiausia, kad jie kartu yra gera komanda.

„Tai nevienadienis, tik rinkimams sukurtas mūsų projektas. Veikla bus toliau plėtojama, jei ir nelaimėsime nė vieno mandato. Svarbiausia, kad atkūrėme Liberalų sąjūdžio skyrių rajone, kuris praleidęs vienus savivaldos rinkimus, vėl juose dalyvauja. Mūsų sąraše 90 proc. naujų narių. Subūrėme jauną, gana skaitlingą komandą. Būsime, ko gero, vieninteliai, atvedę daugiau jaunų žmonių, kurie nė karto gyvenime nebalsavo, prie balsavimo urnų“, – teigė K. Miciūnas.

Restorane „Provinsalis“ rinkimų naktį vakarojo Liberalų sąjūdžio Kupiškio skyriaus atstovai.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Paklaustas, kodėl jie šiuose savivaldos rinkimuose nekėlė savo kandidato į merus, jis atsakė, kad nusprendę labiau subręsti, paaugti kaip politinė jėga, pasimokyti ir kituose savivaldos rinkimuose startuoti ir su mero kandidatūra. K. Miciūnas taip pat prognozavo, kad bus antrasis merų rinkimo turas.

Draugėn nesibūrė

Lietuvos regionų partijos Kupiškio skyriaus pirmininkė Deimantė Vitienė informavo, kur rinktis ir laukti rinkimų rezultatų su komanda neplanuoja. „Nusprendėme, kad susitiksime kovo 19-ąją, po antro turo“, teigė ji.

Paklausta apie rinkimų prognozes, D. Vitienė nedaugžodžiavo: „Mes imsimės analizuoti faktinę informaciją. Spėlioti nesiimame, nes neįmanoma nuspėti, kokia kiekvieno kupiškėno nuomonė.“ Nesulaukėme ir atsakymo į klausimą, kiek ši partija tikisi gauti mandatų bei su kuo galėtų eiti į koaliciją. „Kai paaiškės rinkimų rezultatai, tada ir diskutuosime apie koalicijas“, teigė Lietuvos regionų partijos Kupiškio skyriaus pirmininkė.

Telefonu pašnekinta šios partijos kandidatė į merus Daiva Dūdienė teigė, jog prognozių, kokie bus rinkimų rezultatai, neturi.

„Kalbant konkrečiai apie mano kandidatūros iškėlimą, tai aš politikoje nedalyvavusi. Tikiu sveiku protu, žmonių pasirinkimu ir nešališkumu. Prognozių jokių tikrai neduodu. Ramiai, be streso į viską žiūriu, manau, kad per didelė reklama ir lindimas rinkėjams į akis mažina savivertę. Galvoju, kad žmonės turi savo matymą, mąstymą, pasaulėžiūrą ir nuspręs teisingai“, kalbėjo D. Dūdienė.

Pasak jos, būtinas pokyčių metas, o jei niekas nesikeis, vadinasi, rinkėjai taip nusprendė. Vis tik antras rinkimų turas turėtų būti.

Kiek gaus mandatų, anot pašnekovės, neprognozuos. „Aš niekada nefantazuoju ir nesvajoju, kai matysime rinkimų rezultatus, tada ir diskutuosime“, teigė ji. Su kuo jų partija eitų į koaliciją, D. Dūdienė taip pat nekalbėjo.

Paklausta, koks jos svarbiausias tikslas buvo einant į šiuos rinkimus, kandidatė užimti mero postą teigė, jog mūsų rajonui reikia pokyčių, kitokio, inovatyvaus matymo, kad Kupiškį pastebėtų ir matytų bent jau Lietuvoje, o to šiuo metu nėra.

„Man, kaip gyvenančiai Kupiškyje, tikrai atsibodo režimas, kada niekas neskaidru, visi konkursų laimėtojai būna nuspręsti iš anksto, savų protegavimas, nebėra nešališkos konkurencijos, pasigendu profesionalumo. Norisi naujovių, sąžiningo darbo. Nesmagu, kad Kupiškis linksniuojamas dėl šiuo metu esamo mero nuolatinių teisinių nesusipratimų, tai nepuošia rajono. Reikia dalykų, kurie pritrauktų jauną žmogų, kad jam norėtųsi dirbti, būti mūsų mieste“, kalbėjo pašnekovė.

Į klausimą, ar nesigaili dalyvausi mero rinkimuose, D. Dūdienės teigė negalinti konkrečiai atsakyti. Pamačiusi tikrus kai kurių žmonių veidus. Gavo labai daug purvo.

„Visi vis tiek vaikštome ta pačia gatve. Kita vertus, gal tos partijos nebeduoda didelės reikšmės, mes visi esame tiktai kupiškėnai ir žmonės. Geriau vardan bendro tikslo vienytis ir dirbti, kelti Kupiškio prestižą, nei šitaip dergtis. Buvo tikrai negražių dalykų. Man atrodo, kuo daugiau kandidatų kelia savo kandidatūrą, eina į rinkimus, vadinasi, ne vis vien, norisi kažką keisti, aš visada už tai, kad tie dalykai būtų skatinami“, svarstė pašnekovė. 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video