2024/04/25

 

ŠIANDIEN RENKAME VIETOS VALDŽIĄ

ELTOS nuotrauka

Šiandien Lietuvos gyventojai rinks merus ir savivaldybių tarybas. Jau nuo 7 val. ryto jie gali išreikšti savo pilietinę valią rinkimų apylinkėse. Balsavimas pasibaigs 20 val. vakaro.

Savivaldybių tarybų nariai ir merai renkami ketveriems metams.

VRK duomenimis, Kupiškio rajone balsavimo teisę turi 14300 gyventojų. Rinkimai vyksta 24 rinkimų apylinkėse. Daugiausia rinkėjų – 2179 – apima Račiupėnų rinkimų apylinkė. Išankstiniame balsavime, spec.punktuose ir balsuodami namuose savo balsą iki rinkimų dienos jau atidavė 2337 (16,34 proc.) Kupiškio rajono savivaldybės rinkėjų.

Kupiškio rajone politikai iš septynių partijų varžosi dėl 21 Tarybos nario mandato. Kandidatų sąraše 185 žmonės.

Trečiąkart šalyje vyksta ir tiesioginiai merų rinkimai.

Į mero postą Kupiškio rajone pretenduoja 6 kandidatai.

Sekmadienį balsuoti atvykęs rinkėjas turės pateikti galiojantį pasą arba asmens tapatybės kortelę. Taip pat tinka ir kiti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, pensininko pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan. 

Rinkimų biuletenis turi būti užpildytas slapto balsavimo kabinoje. Viešinti užpildytą rinkimų biuletenį draudžiama.

Savivaldybių tarybų rinkimai daugiamandatėje rinkimų apygardoje laikomi įvykusiais, nepaisant juose dalyvavusių rinkėjų skaičiaus.

Kaip numatyta Rinkimų kodekse, išrinktu meru laikomas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų.

Jei to neįvyks, kovo 19 d. bus skelbiami pakartotiniai rinkimai. Juose susirungs du didžiausio palaikymo sulaukę kandidatai į merus.

Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių. Jeigu abu kandidatai yra gavę vienodą balsų skaičių, išrinktu laikomas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant bus gavęs daugiau balsų.

Parengė Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video