2024/04/25

 

RENKAME VIETOS VALDŽIĄ: NUOTAIKOS IR LŪKESČIAI

Jurgos Banionienės nuotrauka

Šiandien visoje Lietuvoje vyksta savivaldos rinkimų pirmasis turas. Kupiškio rajone rinkėjai savo pilietinę valią gali išreikšti 24 rinkimų apylinkėse. Apsilankę jose rinkimų dieną domėjomės, kokiomis nuotaikomis žmonės atėjo balsuoti, ko tikisi iš arčiausiai žmonių esančios vietos valdžios, ar lengva buvo apsispręsti, kam atiduoti savo balsą.

Jurga BANIONIENĖ

Kur balsuoti, žinojo ne visi

Apie devintą valandą ryto Kupiškio miesto Kupos rinkimų apylinkėje, įsikūrusioje Kupiškio kultūros centro vitražų salėje, žmonių buvo dar labai nedaug. Paprastai didžiausio jų antplūdžio sulaukiama po šv. Mišių, kai grįždami iš jų žmonės užsuka į savo rinkimų apylinkes atiduoti balsą už tuos, kurie, jų manymu, pateisins pasitikėjimą.

Kupos rinkimų apylinkė (Nr. 8) įsikūrusi Kupiškio kultūros centre.

Kupos rinkimų apylinkės pirmininkė Vitalija Šabrinskienė informavo, kad 9.20 val. čia savo valią buvo išreiškę 42 rinkėjai.

Kupos rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Vitalija Šabrinskienė.

„Iš mūsų apylinkės nemažai balsavo iš anksto, daugiau nei 200 rinkėjų. Viskas kol kas vyksta sklandžiai, tvarkingai. Tik ateina pasiklydę rinkėjai, ne į savo apylinkę, ypač vyresni žmonės, gal nepasidomi, sako, einu, kur man arčiau“, – kalbėjo rinkimų apylinkės pirmininkė.

Kupos rinkimų apylinkės komisija.

Kupiškėnė Žydra Sunkurienė su mama Vale Bruneikiene buvo kiek pasimetusios, nes sakė nežinančios, kokioje rinkimų apylinkėje joms reikia atiduoti savo balsą. Vėliau išsiaiškino, kur tai turi padaryti. Atlikti savo pilietinę pareigą moterys suskubo nuo pat ryto.

Žydra Sunkurienė ir jos mama Valė Bruneikienė teigė, kad iš naujosios valdžios tikisi geriausio.

„Aš visada galvoju, kad viskas bus gerai, taip mąstydama ir į rinkimus atėjau. Visas valdžias mes peikiame, vieni kažką pridaro, kiti atėję per trumpą laiką to nesutvarkys. Išrinksime ir tikėsimės geriausio“, – mintimis dalinosi Ž. Sunkurienė.

V. Bruneikienė džiaugėsi, kad Kupiškis gražėja, gatvės asfaltuojamos, vylėsi, kad taip bus ir toliau. To tikisi iš naujosios valdžios.

Abi pašnekovės teigė, kad balsuoti eina visada. Kam atiduoti savo balsą šį kartą apsisprendė lengvai.

Ko tikisi

Balsuoti atėjęs Julius Skrandauskas sakė, kad nuotaikos rinkimų dieną – puikios.

Julius Skrandauskas vylėsi, kad išrinkus naują valdžią gyvensime geriau.

„Rinkimuose visada dalyvauju, bandžiau šį kartą balsuoti iš anksto, bet ten buvo labai daug žmonių, eilės, nelabai rinkimams pasiruošta“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas, ko tikisi ir šių rinkimų, jis tvirtino, kad lūkesčiai paprasti – kad visi geriau gyventume, nors ir dabar neblogai viskas, kad kainos parduotuvėse nebekiltų.

Bronislava Dambrauskienė neslėpė, kad po šių rinkimų tikisi permainų. Pasak jos, svarbu gerą merą išsirinkti, patikimą. „Tikiuosi sąžiningo, doro darbo, tik tiek“, – nedaugžodžiavo kupiškėnė.

Regina ir Balys Jakšiai rinkimų dieną buvo gerai nusiteikę. Sakė, kad savo pilietinę valią išreikšti ateina visada. Tai – pareiga, nėra praleidę nė vienų rinkimų.

„Nieko nesitikime iš rinkimų, kaip buvo, taip ir dabar bus, mes tiesiog ateiname balsuoti“, – teigė B. Jakšys.

Regina ir Balys Jakšiai atėjo atlikti savo pilietinės pareigos

Jo žmona Regina irgi tikino mananti, kad niekas nepasikeis.

Pašnekintas jaunimo atstovas Sigitas Augustinas sakė, jog teko pasvarstyti, kam atiduoti savo balsą, stebėjo kandidatų į merus debatus, susidėliojo bendrą vaizdą.

Sigitas Augustinas atidžiai svarstė ką rinkti.

„Žiūriu į ateitį, norisi, kad būtų geriau, svarbiausia – kad tik ne blogiau. Kad darbo vietų daugiau atsirastų, nors nieko daug negali tikėtis, mūsų kraštas nėra didelis“, – mintimis dalinosi pašnekovas.

Be trikdžių

Užsukome ir į Račiupėnų rinkimų apylinkę, kuri įsikūrusi Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje. Apie dešimtą valandą ryto čia jau buvo nusidriekusi ilga rinkėjų, atvykusių atlikti savo pilietinės pareigos, eilė. Tokiu metu jau buvo balsavę beveik 8 proc. turinčių balsavimo teisę asmenų. Pašnekintas šios rinkimų apylinkės pirmininkas Vytautas Knizikevičius sakė, kad pirmasis rinkėjas balsuoti atėjo tik atsidarius rinkimų apylinkei.

Į Račiupėnų rinkimų apylinkę apie 10 valandą ryto žmonės rinkosi aktyviai, nusidriekė netrumpa eilė.

„Toks aktyvumas nėra didelis, bet tikimės, kad iki vakaro žmonės balsuos vis aktyviau. Aktyvumas būna didžiausias apie 10 valandą, paskui – apie 12 val., po šv. Mišių. Dar nemažas judėjimas būna ir apie 17 valandą, gal žmonės grįžta iš kažkur. Mes savo sąrašuose turime 2183 rinkėjų. Kol kas nesklandumų nėra, žmonės įpratę balsuoti, iš karto atėję pateikia asmens dokumentą“, – kalbėjo V. Knizikevičius.

Račiupėnų rinkimų apylinkės komisijos pirmininkas Vytautas Knizikevičius.

Kad tik ne blogiau

Užkalbinti Zita ir Valentas Mankūnai sakė, kad atlikti savo pilietinės pareigos atskubėjo iš pat ryto, tvirtai apsisprendę. Balsuoja visada. Anot jų, Kupiškis – gražus miestelis, gal dar labiau pagražės. Ir baseinas baigiamas pastatyti. Svarbu, kad nebūtų blogiau. V. Mankūnas prognozavo, kad laukia antrasis rinkimų turas.

Rasa Stankevičienė į rinkimus ėjo dvejodama – apsispręsti, kam atiduoti savo balsą buvo labai sudėtinga.

Rasa Stankevičienė teigė, kad į savo rinkimų apylinkę atėjo abejodama, kam skirs savo balsą.

„Išsirinkti buvo labai sunku. Aš tikiuosi, kad bus atkreiptas dėmesys į medikus, gydytojus, slaugytojas, nes daug metų tik kalbama, gal kas ir daroma, bet mes nejaučiame pagerėjimo. Auga vaikai, norisi, ir kad jaunimui būtų ką veikti, kad mūsų miestelis būtų kurortinis, žmonės važiuotų, o daugiau kažkokių stebuklų ir nereikia“, – kalbėjo rinkėja.

Romualdas Dobrickas sakė, kad nuotaika rinkimų dieną – pakili. Pareigą atlikti svarbu. Apsisprendė lengvai.

Anot Romualdo Dobricko, pokyčių jam nereikia – gerai, kaip yra.

Virginija Petronienė iš šių rinkimų tikisi pasikeitimų.

„Norisi permainų. Aišku, čia tik savivaldos rinkimai, bet gal kažkas iš rajono valdžios tartų žodį aukštesnėse institucijose, Vilniuje, ir dėl elektros kainų, ir dėl šildymo, aš su ta intencija balsuoju. Juk iš valdžios to ir tikimės, bet vis negauname. Matome atliktus darbus, bet reikia jau atliktų tęstinumo. Yra daug prastų šaligatvių, ypač nuo autobusų stoties iki poliklinikos, būtina juos tvarkyti“, – akcentavo pašnekovė.

Virginija Petronienė į rinkimus atėjo vildamasi permainų.

Pirmą kartą balsuoti atėjusi Akvilė Mažutytė sakė, kad jai ši diena svarbi, svarstė, kam atiduos savo balsą. Mergina iš naujos vietos valdžios tikisi, kad Kupiškis bus gražus ir patiems kupiškėnams, ir aplinkiniams, saugus gyventi, kad jaunimas turės kuo užsiimti.

Aktyvumas

Sekmadienį vykstančiuose savivaldos ir merų rinkimuose iki 13.00 val., Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, balsavo 38,59 proc. Kupiškio rajono savivaldybės rinkėjų. Aktyviausiai balsavo Naivių (46,59 proc.), Juodpėnų (43,54 proc.), Kupos (43,13 proc.), Senamiesčio (41,62 proc.), Migonių (41,61 proc.) apylinkių rinkėjai.

Pirmą kartą balsuoti atėjusiai Akvilei Mažutytei buvo įteikta Lietuvos Respublikos Konstitucija.
Ryte prie Kupos rinkimų apylinkės sutiktas Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis sakė atėjęs pasižiūrėti, ar sklandžiai vyksta darbas.
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video