2024/04/20

 

IŠ ANKSTO BALSUOJA IR KUPIŠKĖNAI

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Šiandien, vasario 28 dieną, Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldos rinkimuose.

Prieš vidurdienį buvo nutįsusi nemaža atėjusių balsuoti kupiškėnų eilė ir rajono Savivaldybės pastate prie išankstinio balsavimo kabinų.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žmonės mažai žvalgėsi į koridoriuje iškabintus rinkimuose dalyvaujančių partijų ir merų sąrašus. Užkalbinti teigė, kad yra tvirtai apsisprendę, ką rinks.

Pasidomėjus, ar žinoma išankstinio balsavimo tvarka, viena moteris atsakė, kad pasiklaus rinkimų komisijos atstovų, jei bus kas neaišku. Kita nusišypsojo ir pakėlusi kumštį pasakė: „Laikykimės!“

Kupiškėnai, laukdami eilės balsuoti, aiškino, kad iš anksto balsuoja dėl to, kad seniai buvo suplanavę ateinantį savaitgalį ir dėl to negalės ateiti į balsavimo apylinkę. Vienas vyras prisistatė, kad yra kariškis, ir jam ši diena patogiausia balsuoti. Kitas vyras teigė, kad ateinantį sekmadienį dirbs ir dėl to negalės ateiti į balsavimo apylinkę.

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis sakė, kad rinkėjai pirmą išankstinio balsavimo dieną aktyvūs. Maždaug iki 13 val. jau balsavo 153 žmonės. Kiek jų ateis balsuoti per visas tris išankstinio balsavimo dienas, bus aišku ketvirtadienio vakare.

VRK primena

Prasidėjus balsavimui iš anksto savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prašo rinkėjų nefotografuoti balsavimo biuletenių ir nepublikuoti nuotraukų socialiniuose tinkluose.

Rinkimų kodeksas draudžia fotografuoti ar filmuoti balsavimo kabinose. VRK primena, kad šis draudimas atsirado siekiant pažaboti balsų pirkėjus, kurie mainais už piniginį ar kitokį atlygį prašydavo parodyti pardavusio savo balsą rinkėjo pažymėto biuletenio nuotrauką.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato teisinę atsakomybę už rinkėjų balsavimo slaptumo ir balsavimo tvarkos pažeidimus, tačiau VRK yra labiau linkusi apeliuoti į pačių rinkėjų sąmoningumą.

Rekomenduojama stengtis išlaikyti balsavimo paslaptį, kadangi pažymėto arba sugadinto balsavimo biuletenio nuotraukos skelbimas socialiniame tinkle gali daryti įtaką kitų rinkėjų apsisprendimui.

Taip pat VRK ragina rinkėjus, turinčius informacijos apie galimus papirkimus ar kitus įstatymų pažeidimus, susijusius su rinkimais, pranešti turimą informaciją.

Informuoti apie galimus pažeidimus galima ir trumpuoju VRK informacijos apie rinkimus teikimo numeriu 1855. Taip pat – per Lietuvos policijos elektroninių paslaugų portalą www.epolicija.lt arba skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.

Primename, kad rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių negalės kovo 5 d. atvykti į savo rinkimų apylinkes, ne tik antradienį, bet ir kovo 1, kovo 2 dienomis nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro gali balsuoti iš anksto. Balsuoti iš anksto rinkėjai gali bet kurioje šalies savivaldybėje.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, per pirmas tris išankstinio balsavimo savivaldybių merų ir tarybų rinkimuose valandas savo pilietine teise pasinaudojo maždaug 4 tūkst. piliečių.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose teisę balsuoti turės 2 milijonai 385 tūkst. 262 rinkėjai.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video