2024/04/24

 

APIE IŠANKSTINĮ BALSAVIMĄ

VRK nuotrauka

Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių negalės atvykti balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose kovo 5 d., kviečiami pasinaudoti galimybe balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose iki rinkimų dienos. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia vietų, kuriose bus galima balsuoti iš anksto, sąrašą.

Išankstinio balsavimo tvarka

Balsavimas iki rinkimų dienos bus organizuojamas vasario 28, kovo 1 ir kovo 2 dienomis nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro. Visas balsavimo iš anksto vietų sąrašas skelbiamas VRK svetainėje.

Tie rinkėjai, kurie kovo 5 d. negalės atvykti balsuoti į savo rinkimų apylinkę, galės tai padaryti balsavimo iš anksto dienomis bet kurioje savivaldybėje visoje Lietuvoje.

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis primena, kad kupiškėnai ir rajone esantys kitų šalies savivaldybių gyventojai iš anksto galės balsuoti rajono Savivaldybėje, Vytauto g. 2.

Atkreiptinas dėmesys, kad šį kartą išankstinis balsavimas vyks viena valanda anksčiau, nuo 7 val. Tai naujovė.

Rinkimų dieną – kovo 5-ąją – balsuoti bet kurioje Lietuvos savivaldybėje jau nebebus galima, rinkėjai turės atvykti į tos savivaldybės, kurioje yra deklaravę gyvenamąją vietą iki 2023 m. sausio 4 d., rinkimų apylinkes 7–20 valandomis.

Rinkėjams, patenkantiems į rizikos grupes, rekomenduojama ateiti rytinėmis balsavimo valandomis, t. y. nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiau žmonių.

Balsavimas ne rinkimų apylinkėse

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams numatytas balsavimas specialiuosiuose punktuose.

Kovo 1–3 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose, bausmių atlikimo vietose.
Pasak R. Aukštikalnio, Kupiškio rajone specialieji balsavimo punktai numatyti Kupiškio socialinės globos namuose Šepetoje, Subačiaus senelių globos namuose, Kupiškio ligoninėje, Socialinių paslaugų centre ir Krizių centre Virbališkiuose.

Kovo 3–4 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose.

Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės, taip pat – rinkėjai, esantys saviizoliacijoje dėl COVID-19 ligos. Kaip ir anksčiau, taip ir per šiuos rinkimus, namuose galės balsuoti rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Pagrindinę rinkimų dieną – kovo 5-ąją – rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.

Balsavimas užsienyje savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose neorganizuojamas.

Būtina turėti asmens dokumentą

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens dokumentas: Lietuvos Respublikos pasas, asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, pensininko pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Teisė balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose turintys Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai kartu su savo asmens dokumentu turėtų atsinešti ir laikiną leidimą gyventi Lietuvoje. Kitų (ne Europos Sąjungos) valstybių piliečiams kartu su savo asmens dokumentu reikės pateikti dokumentą, patvirtinantį teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje.

Apie reitingavimą ir balsavimą vokais

Rinkėjams, balsuojantiems iš anksto, kiekvienoje savivaldybėje bus išduodami skirtingi balsavimo biuleteniai. Atvykęs rinkėjas gaus tik tos savivaldybės, kurioje yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą, balsavimo biuletenius ir galės balsuoti tik už savo savivaldybėje išsikėlusius kandidatus.

Pirmo rinkimų turo metu visi rinkėjai gaus po du biuletenius.

Vienas biuletenis skirtas balsuoti už kandidatus į merus. Jame – bus įrašyti kandidatai į merus toje konkrečioje savivaldybėje, kurioje rinkėjas gyvena, pagal kandidatų pavardes abėcėlės tvarka. Šiame biuletenyje prie kiekvieno kandidato bus nurodytas jį iškėlusios politinės organizacijos pavadinimas arba pažymėta, kad jis išsikėlė pats.

Rinkdami savo savivaldybės merą, rinkėjai biuletenyje turi pažymėti vieną kandidatą. Jei pažymima daugiau kandidatų arba nepažymimas nė vienas, biuletenis laikomas negaliojančiu.

Antrame biuletenyje rinkėjas ras kandidatų sąrašų, keliančių kandidatus į tos konkrečios savivaldybės tarybą, pavadinimus. Jie bus išdėstyti numerių didėjimo tvarka pagal rinkimų numerius, kuriuos politinės partijos ir politiniai komitetai ištraukė burtų keliu.

Biuletenyje rinkėjai turėtų pasirinkti vieną kandidatų sąrašą. To paties biuletenio apačioje bus penki langeliai. Juose rinkėjas turi teisę reitinguoti to kandidatų sąrašo, kurį jau pažymėjo, kandidatus.

Į penkis langelius rinkėjas gali įrašyti penkis skirtingus numerius tų kandidatų, kuriuos rinkėjas norėtų matyti dirbančius savo savivaldybės taryboje. Visų kandidatų sąrašus su kandidatų numeriais bus galima rasti kiekvienoje balsavimo kabinoje.

Reitinguodami kandidatus rinkėjai suteikia jiems didesnę galimybę būti išrinktiems į savivaldybės tarybos narius. Tačiau reitinguoti kandidatus neprivaloma. Jeigu kandidatų sąrašų biuletenyje pažymėtas vienas kandidatų sąrašas, bet reitingavimo langeliai palikti tušti, toks biuletenis bus laikomas galiojančiu.

Jei rinkėjas netyčia pastebi padaręs klaidą ir pageidauja ją ištaisyti, jis gali informuoti rinkimų komisijos narį, atiduoti jam sugadintą biuletenį ir gauti naują. Rinkimų komisijos narys sugadintą biuletenį įveda į atskirą apskaitą, o netyčia rinkėjo sugadintas biuletenis rinkimuose nieko nebelemia.

Balsuojant iš anksto, kai abu biuletenius rinkėjas užpildo taip, kaip norėjo, juos reikėtų perlenkti ir įdėti į mažąjį voką. Tada mažasis vokas užklijuojamas ir įdedamas į didįjį voką kartu pridedant ir rinkėjo informacinį lapelį, kurį atėjus balsuoti rinkėjui išdavė rinkimų komisijos narys.

Užklijuotą didįjį voką reikia paduoti rinkimų komisijos nariui, kuris užklijuoja ant voko specialų ženklą ir išduoda rinkėjui balsavimo voko priėmimo kvitą. Tik po to balsavimo voką rinkėjas gali įmesti į balsadėžę.

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos informaciją parengė Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video