2024/04/24

 

EGLĖ ĮSITIKINUSI: JAUNIMO BALSAS TURI BŪTI IŠGIRSTAS

Aktyvi gimnazistė Eglė Gurklytė.

Vasara – metas, kai jaunimas atostogauja. Daugiau laisvo laiko, daugiau progų pasikalbėti.

Šį kartą pasikvietėme pasikalbėti Eglę Gurklytę. Ji – Kupiškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos, Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokinių parlamento narė. Aktyviai merginai rūpi jaunimo problemos, įvairūs būdai, padėsiantys jas spręsti. Be to, Eglė yra susidomėjusi programavimu, ekologija, klimato kaita.

Jurga BANIONIENĖ

Pasigenda aktyvumo

Eglė, sužinojusi apie Kupiškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybą, iškart susidomėjo jos veikla. Norėjo pamėginti įsilieti į jaunuolių, atstovaujančių savo miesto jaunimo interesams, gretas, ši mintis pasirodė labai priimtina. „Pamaniau, kad man tikrai patiktų, būtų įdomu, nes visada svarsčiau, kad jei būtų galima kažką keisti, padaryti dėl jaunimo, kad jų gyvenimas Kupiškyje būtų geresnis, linksmesnis, norėčiau tuo užsiimti. Tikrai nesigailiu, man ši veikla patinka, joje dalyvauju daugiau nei metus“, – sakė E. Gurklytė.

Kupiškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų taryba.

Pašnekovė apgailestavo, kad sudėtinga pritraukti jaunimą į visuomenines patariamąsias institucijas. Sunku pasakyti, kodėl jaunuoliai pasyvūs, gal tiesiog tingi tokiais dalykais užsiimti ir galvoja, kad kažkas kitas nueis ir viską padarys. Tai – blogai. Reikia nebijoti išsakyti savo nuomonę, kelti problemas.

„Atlikome vieną projektą apie jaunimo problemų tyrimą, reikėjo surinkti tam tikrą skaičių žmonių, buvo nelengva, nors jie turėjo tik užpildyti anketą. Dauguma aiškino, kad neturi problemų, nežino, ko jiems trūksta, nenori ir pan. Mane stebina, juk galime tiek pakeisti, gal kiti galvoja, kad išsakius problemas, pokyčių vis tiek nebus“, – samprotavo Jaunimo reikalų tarybos narė.

Jaunimo reikalų tarybos narės (iš kairės): Adelė Baronaitė, Fausta Balčiūnaitė ir Eglė Gurklytė.

Pašnekovės manymu, jaunimo balsas turi būti išgirstas. Jauni žmonės turi nemažai jiems rūpimų dalykų, tik gal ne visi žino, kur kreiptis, kam jas galima išsakyti. Juk be Jaunimo reikalų tarybos narių, kuriems visada galima išdėstyti savo nuomonę, pageidavimus, yra ir gimnazijos mokinių parlamentas.

Aktualiausios problemos

E. Gurklytė atskleidė problemas, kurios Kupiškio jaunimui yra aktualiausios. Viena jų – mokinių pavėžėjimas. Anot pašnekovės, kaimo vietovėse gyvenantiems ir miesto mokyklas lankantiems mokiniams išties sudėtinga lankyti įvairius būrelius po pamokų, nes joms pasibaigus reikia vykti namo. Autobusai važiuoja retai, gerai, jei vežioja tėvai, jei ne, užklasinė veikla nebegalima.

Kita bėda – karjeros pamokų trūkumas.

Eglė įvardijo ir dar vieną problemą dėl jaunimo įsidarbinimo galimybių vasarą. Dirbti jaunuoliai nori, bet nežino, kur kreiptis šiais klausimais, tad Jaunimo reikalų taryba ėmėsi iniciatyvos, sudarė specialią anketą ieškantiems darbo. Eglės žiniomis, nemažai jos draugų, kurie norėjo įsidarbinti, rado, kur tai padaryti.  

„Dabar daug kalbama apie ekstremalaus sporto parką, norima jį kurti, nes yra daug jaunimo, kurie Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos aikštėje važinėja riedlentėmis, dviračiais. Norisi tikėti, kad šis parkas atsiras, kiek teko kalbėtis su kitais, tikrai čia leistų laiką“, – kalbėjo gimnazistė.

Eglė sakė, kad svarstomos kelios vietos, kur jis galėtų būti, tinkamiausia miesto centre, prie Jaunimo centro.

Paklausta, ko pati labiausiai pasigenda, E. Gurklytė teigė, kad jai, irgi gyvenančiai kaime, labai aktualu, kad namus galėtų pasiekti autobusu vakarais. Trūksta ir jaunimo aktyvumo, kad jie daugiau reikštų savo nuomonę.

Matematika – Eglės polinkis

E. Gurklytė – būsima gimnazijos vienuoliktokė. Puikiai besimokanti mergina yra įvairių olimpiadų dalyvė. Geriausiai jai mokykloje sekasi matematika, nors turi puikius ir kitų mokomųjų dalykų įvertinimus. Aukščiausias jos pasiekimas – septintoje klasėje laimėta antra vieta Panevėžio apskrities matematikų olimpiadoje.

„Žinau, kad mokykloje tėčiui labai sekėsi matematika, mama irgi dirba su skaičiais, tad gal šis polinkis atėjo iš šeimos. Dvejus metus mokėmės programavimo, man jis irgi labai patiko, galvoju, kad visai norėčiau rinktis šią profesiją. Žinoma, dar matysiu, kaip seksis vienuoliktoje, dvyliktoje klasėje. Antras variantas – chemija, nes šis mokslas taip pat patinka ir gerai sekasi. Kol kas tokie mano pasirinkimai“, – kalbėjo mergina.

Eglė nuo pradinių klasių rimtai žiūri į mokslus. Prie to daug prisidėjo mama, ragino gerai mokytis. Anot Eglės, kiekvienas turi suprasti, kad mokosi ne dėl kitų, bet dėl savęs. Labai svarbu ir atrasti, kas patinka, tada daug lengviau rinktis profesiją. Paauglystėje tai gana sudėtinga, jai pasisekė. Pastebi, kad daugeliui bendraamžių tai sunkiai sekasi, todėl labai reikalingas mokykloje karjeros mokymas, daugiau dėmesio tam reikia skirti.

Laisvu laiku – ekologija ir kompiuterija

Kai prakalbome apie laisvalaikį ir pomėgius, pašnekovė prisipažino, jog labai domisi kompiuteriais, įvairiomis kompiuterijos naujovėmis. „Taip pat mėgstu daug laiko praleisti lauke, domėtis aplinkosauga, ekologija, klimato kaita. Gyvendama kaime, matau skirtumus tarp miesto ir kaimo, pripratau, kad čia daug švarios aplinkos, medžių. Mieste kitaip, norisi tai pakeisti. Ir Kupiškyje man trūksta žalumos. Labai krinta į akis šiukšlės, žmonės dar neišmoko nešiukšlinti, rūšiuoti atliekas. Rūšiuojant sumažėtų vartojimas“, – mintis dėstė Eglė.

Jei tik galėtų, Kupiškyje ji įveistų daugiau parkų, ypač centre, netoli gimnazijos. Uošvės Liežuvis, anot jos, toli, o ir jaunimo jis mažai lankomas.

Eglė džiaugėsi, kad atostogos bėga gana turiningai. Pusė rugpjūčio bus skirta kelionei su šeima, ketina važiuoti link Albanijos. Mėgsta visi drauge pakeliauti.

Daug laiko leidžia ir su kaime vasarojančia drauge, važinėja dviračiais. Šią transporto priemonę labai mėgsta. Be to, tėtis bitininkauja, bitininkystė domina ir Eglę. Dažnai jam padeda prie bičių. Tenka mamai patalkėti ir darže, prižiūrint namų aplinką. Bet tai – malonumas. Anot jos, kaime ryte atsikėlus nereikia galvoti, ką veikti. Žinoma, kartais pamąsto, kad smagu būtų gyventi mieste, kur galėtų dažniau susitikti su draugais, dalyvauti įvairioje užklasinėje veikloje.

Vienas iš Eglės pomėgių – bitininkavimas. Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video