2024/04/26

 

ADRIJA ŠOKIUS IŠMAINĖ Į BOKSĄ

Kupiškėnę Adriją Petkūnaitę galima vadinti kylančia boksininke. Neseniai ji grįžo iš Kaune vykusio Lietuvos jaunių bokso čempionato, kur svorio kategorijoje iki 46 kg merginų grupėje pelnė antrą vietą. Lietuvos rajonų jaunių bokso čempionate Pasvalyje tarp merginų ji buvo nepralenkiama ir pasidabino aukso medaliu.
Kuo smulkutę Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos aštuntokę sužavėjo ši sporto šaka?

Jurga BANIONIENĖ

Įrodyti, kad gali

Adrija bokso treniruotes lanko dar tik du mėnesius. Sportuoti mėgo visada, ypač jai patinka bėgimas, gerai šokinėdavo į tolį. Ilgą laiką buvo atsidavusi šokiams, beveik porą metų lankė pramoginius šokius.

„Pradėjau internete stebėti bokso varžybas ir man tai labai patiko. Mama sužinojo, kad galimybės užsiimti boksu yra ir Kupiškyje, mečiau šokius ir nuėjau į boksą“, – pasakojo ji.
Pirma treniruotė Adrijai patiko. Nors nerimo netrūko – sporto salėje ji buvo vienintelė mergaitė, nieko nepažinojo. „Pradžioje tikrai buvo nejauku, bet paskui treneris pamokė judesių, dar labiau užsidegiau“, – kalbėjo pašnekovė.

Jaunoji boksininkė Adrija Petkūnaitė.
Autorės nuotraukos

A. Petkūnaitė sakė, kad ji nori įrodyti, kad bokso ringe puikių laimėjimų gali pasiekti ne tik berniukai, bet ir mergaitės. Jos manymu, svarbiausia bokse yra ištvermė.

„Reikia išmokti nepasiduoti, labai pasitikėti savimi. Bokse svarbu greitis ir gera reakcija – greitai pasilenkti, kad negautum smūgio, staigiai smūgiuoti. Taip pat labai svarbu išmokti gintis. Būtina ir tinkamai kvėpuoti, kad nedustum, nes kartais su dantų kapomis oro trūksta, sunku kvėpuoti, kaupiasi seilės. Labai pavargsta ir kojos, nes visada turi judėti, svarbu treniruoti kojų raumenis“, – aiškino A. Petkūnaitė.

Sau kelia aukštus tikslus

Adrijos tėvai pradžioje kiek nerimavo dėl jos pasirinkimo, baiminosi traumų, jaudulį kelia dalyvavimas varžybose, bet po truputį tai priima. Rūpinasi, kad daugiau pasitreniruoti ji nuvyktų ir pas trenerį į Pasvalį.

Stebisi ir jaunosios boksininkės draugai, bendraklasiai. „Aš visada buvau rami mergaitė, dabar lankau boksą, draugai net netiki tuo“, – šypsojosi A. Petkūnaitė.
Paklausta apie traumas, ji sakė, kad iš Lietuvos jaunių bokso čempionato grįžo su mėlyne po akimi, daugiau jokių sveikatos problemų nepatyrė. „Kai eini į ringą, kovodamas nejauti skausmo, nes esi susikaupęs ir apie tai negalvoji“, – pabrėžė sportininkė.

Nors dalyvavo dar tik dvejose varžybose, abejos mergaitei buvo išties sėkmingos. „Pirmų varžybų labai bijojau, nieko nežinojau, kaip viskas vyks, jaudinausi. Pirmai kovai į ringą lipau tikrai drebėdama iš baimės, bet treneris palaikė, sakė, ką daryti, kaip pulti priešininkę. Galvojau, kad visų trijų raundų neiškentėsiu, bet galiausiai pavyko laimėti. Tai buvo tikrai gera patirtis“, – prisiminė pašnekovė.

Lietuvos jaunių bokso čempionato bokso ringe Adrija vėl kovojo su ta pačia priešininke. Šį kartą jai nusileido. A. Petkūnaitė varžybose dalyvavo ne su savo treneriu, gal tai ir pakišo koją.
Apie ją treniruojantį Stasį Balčiauską Adrija atsiliepė labai gerai. Džiaugėsi, kad gauna daug patarimų, yra skatinama stengtis, būti motyvuota.
Artimiausiu metu daugiau varžybų nenumatyta, vasarą Adrija ketina dalyvauti boksininkams skirtoje stovykloje Pasvalyje.

„Mano tikslas – nuvykti į Europą ir ten laimėti medalį, bet dar tikrai yra ką išmokti, reikia daug padirbėti“, – teigė jaunoji boksininkė.

Svarbiausia – nuoseklus darbas

Bokso treneris S. Balčiauskas pasakojo, kad kai pradėjo dirbti Kupiškyje, VšĮ „Atletikas“, į treniruotę atėjusi Adrija iš karto pasirodė gabi. „Mergaitė kairiarankė, tai bokse jau privalumas. Tomis dienomis, kai iš Pasvalio atvažiuoju treniruoti vaikų, nėra buvę, kad praleistų bent vieną treniruotę. Su tokiais atsakingais vaikais galima kažką pasiekti“, –gyrė Adriją treneris.
Pasak jo, sporte visada labai svarbu nuoseklus ir atkaklus darbas. O Adrijos niekuomet nereikia raginti dirbti, visada pati rodo iniciatyvą.

Treneris teigė, kad boksas tikrai nėra tik vaikinams, vyrams skirtas sportas. Mergaitės kone geriau boksuojasi nei berniukai. Tik Lietuvoje ši sporto šaka nėra tokia išpopuliarinta. Kitose sporto šakose, krepšinyje, bėgime, gimnastikoje, būna patiriama daug daugiau traumų nei bokse. „Pagal patiriamas traumas visose sporto šakose boksas yra tik vienuoliktoje vietoje“, – tikino bokso treneris.

Per treniruotę.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

Susidomėjusių boksu vaikų Kupiškyje, anot pašnekovo, yra ir daugiau. Vis dėlto norint pasiekti aukštų rezultatų, reikėtų kasdienių treniruočių. Pasvalyje gyvenantis ir vaikus treniruojantis S. Balčiauskas tvirtino, kad jaunųjų boksininkų bendruomenė čia išties gausi. Jis taip pat dirba su Lietuvos jaunių rinktine.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video