2024/05/01

TEATRO ŠVIESA SKAPIŠKYJE

Kovo 27-ąją teatriniame Skapiškio miestelyje buvo triguba šventė – Tarptautinė teatro diena, kurią švenčia viso pasaulio teatralai, Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinio vaikų ir jaunimo teatro studijos „Ku-kū“ 30-asis gimtadienis ir pačių mažiausių kukučių spektakliuko „O, kalnas!“ premjera.

Gustė MOLYTĖ

Kovas – teatro mėnuo. Šiais metais Skapiškio teatralams jis jubiliejinis. Vaikų ir jaunimo teatro studijai „Ku-kū“ – 30 metų! 1992 m. kovo 27 d., Tarptautinę teatro dieną, Skapiškio suaugusiųjų teatras iš 15 atskirų produktų (norinčių vaidinti vaikų) – miltų, cukraus, razinų, mielių, druskos užmaišė tešlą ir iškepė pyragą, kurį pavadino Skapiškio vaikų teatru. Per tuos 30 metų šiame teatre jau užaugo 4 kartos, teatro šviesoje šildėsi, kūrė, tobulėjo daugiau nei pusantro šimto vaikų. Šiandien auga penkta mažųjų kukučių karta. Šventinio renginio vedėjos Gintarė Butkevičienė ir Orinta Aleknaitė pasidžiaugė, kad jos taip pat yra šios teatro studijos augintinės. Gintarė – iš pirmos kukučių kartos, vaikų teatrą pradėjo lankyti 6 metų, nuo pat jo susikūrimo. Vaikų teatro veikloje dalyvavo dvylika metų, iki kol baigė Skapiškio vidurinę mokyklą. Dabar teatre vaidina abi Gintarės dukrytės, pati Gintarė dalyvauja Skapiškio padalinio mėgėjų teatro „Stebulė“ kūrybinėje veikloje. O Orinta – iš ketvirtos, jau taip pat gerokai paaugusios, kukučių kartos, teatrą lanko devynerius metus, džiaugiasi betarpišku bendravimu teatre, galimybėmis save realizuoti, daug pamatyti ir sužinoti, kurti ir pažinti pasaulį.

Apžvelgdamos 30 metų teatro studijos „Ku-kū“ kūrybinę veiklą, vedėjos susirinkusiems teatralams visiems kartu su žiūrovais pasiūlė vaidinti kino teatrą, drauge pažiūrėti ir prisiminti geriausių teatriuko spektaklių ištraukas. Buvo išdalyti simboliniai piltuvėliai su spragėsiais, pamokyta valgyti kultūringai ir labai tyliai, o suvalgius pakuočių paprašyta nesulamdyti ir neišmesti, nes ant pakuočių atspausdintas dainos tekstas per šventę bus dainuojamas kartu.

Žiūrėdami teatro studijos „Ku-kū“ kūrybos kroniką – vaidintų spektaklių ištraukas, daugelis atpažino save vaikystėje, savo draugus, giminaičius, kaimynus.

Filmuke pavyko pamatyti tik dalelę aktyvios tris dešimtmečius trukusios teatro studijos veiklos: sukurta ir suvaidinta arti trisdešimties spektaklių, poetinių-literatūrinių kompozicijų. Kiekvienas spektaklis suvaidintas 20 ir net daugiau nei 30 kartų. Dalyvauta daugelyje teatrinių švenčių, festivalių Lietuvoje ir užsienyje. Kukučiai taip pat vaidina jungtiniuose spektakliuose drauge su mėgėjų teatru „Stebulė“. Dalyvauta Europos Sąjungos programose „Jaunimas“ ir „Veiklus jaunimas“. Vykdyti tarptautiniai jaunimo mainų projektai, kurių metu kuriami spektakliai. Spektakliai vaidinti Skapiškyje ir projekto partnerių šalyse – Lenkijoje, Slovakijoje, Rumunijoje ir daugelį kartų Prancūzijoje.

Teatro studija – nuo 2003 metų iki dabar – Lietuvos dainų švenčių dalyvė. Nuo 1997 metų aktoriukai dalyvauja ir savanoriauja organizuojant kasmetinius tarptautinius teatrų festivalius Skapiškio padalinyje, o dar ir įvairiausios kūrybinės stovyklos, žygiai ir kiti pasibuvimai kartu. Teatras net penkis kartus tapo respublikinės vaikų ir jaunimo teatrų apžiūros „Šimtakojis“ laureatu. Už aukštą meninį lygį, aktyvią kūrybinę veiklą teatras pelnė geriausio Lietuvos vaikų teatro nominaciją, režisierė Vita Vadoklytė – pripažinta geriausia Lietuvos vaikų teatro režisiere. Teatrui įteiktas aukščiausias respublikos mėgėjų kolektyvo apdovanojimas „Aukso paukštė“.

Tačiau iki įvertinimų – ilgas kelias. Režisierė Vita sako, kad ugdo vaikų sampratą, kad spektaklis – kūrinys, o jo kūrimas ilgas ir sudėtingas procesas, tai režisieriaus ir aktorių darbas, reikalaujantis kūrybiškumo, kantrybės, susiklausymo ir profesinių žinių. Kūrybos procese puoselėjamas vaikų laisvumas, gyvybingumas, teatras ir kūryba padeda pažinti save ir pasaulį, moko vertinti save ir kitus, ugdo vaikų elgesio kultūrą jų aplinkoje – namuose, mokykloje, gatvėje, taip pat scenoje, teatre.

Apie pirmus žingsnius ir nelengvą kelią į didžiąsias teatro paslaptis visi šventės dalyviai dar labiau suprato pasižiūrėję augančios penktos aktoriukų kartos pirmą spektaklį „O, kalnas“, sukurtą pagal knygą „Kupiškio krašto archeologinės ir mitologinės vertybės“. Vaikai nuoširdžiai ir atsakingai žaidė teatrą. Spektaklio pabaigoje į teatrinį pasakojimą apie Kupiškio rajono Ožiokalnį, Gaidžiokalnį, Žirgokalnį ir Dijokalnį įsijungė Skapiškio padalinio mėgėjų teatro „Stebulė“ aktoriai su Maironio balade apie nuskendusį Skapiškio varpą.

Pasibaigus spektakliui, visi žiūrovai paprašyti drauge su aktoriais padainuoti „Giedu dainelę“ (žodžiai Antano Baranausko). Žiūrovai dainavo atsistoję. „Stebulės“ aktoriai pasveikino kukučius, dovanojo simbolinius varpelius ir linkėjo, kad varpeliai ne tik padėtų skleisti garsą apie Skapiškio teatrinę veiklą, bet ir režisierei Vitai būtų lengviau išgirsti vaikus.

O sveikinimų ir dovanų sulaukta daug – aktorių tėvelių vardu nuoširdžius sveikinimo žodžius išsakė Dovilė Kaušakytė, kuri taip pat užaugo šiame teatre. Tėvai vaikams padovanojo teatro „Ku-kū“ vėliavą atspindinčius saldžius namelius – kukučius su kiekvieno vaiko vardu. Kupiškio rajono savivaldybės vyresnioji mero padėjėja Lina Matekonienė įteikė rajono mero Dainiaus Bardausko padėkos raštą ir du tortus – vieną mažiesiems aktoriukams, o antrą suaugusiųjų teatrui „Stebulė“, kuris gruodžio 26 dieną taip pat minėjo savo kūrybinės veiklos 30-ąjį jubiliejų. Kupiškio kultūros centro direktorė Jolita Janušonienė ir struktūrinių padalinių seniūnijose vedėja Inga Dovydėnienė linkėjo pasitikėjimo gyvenimo magija, neblėstančio kūrybiškumo, unikalių idėjų ir dar ilgų gyvavimo metų. Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinio kultūrinės veiklos vadybininkė Skaistė Bakanienė kukučius palyginusi su boružiukais, kurie eidami į teatrą atsiveda vieni kitus, įteikė kiekvienam po saldumyną – boružę. Lietuvos Respublikos Seimo narys, Seimo Pirmininkės pavaduotojas Jonas Jarutis, prieš įteikdamas padėkos raštą, prisiminė šio teatro susikūrimo pradžią, pasidžiaugė matydamas ypatingą teatrinės veiklos prasmę daugeliui skapiškėnų, tarp jų ir jo vaikams Andrei ir Justinui, vaikystėje lankiusiems šį teatrą. Skapiškio klebonas Albertas Kasperavičius sveikindamas aktorius su premjera „O, kalnas“ išsakė pamąstymus apie kalno reikšmę Biblijoje ir taip pat pasidžiaugė plačiai sklindančiu garsu apie Skapiškio teatrinį gyvenimą. Sveikino Skapiškio miestelio bendruomenė, buvę aktoriai, jų šeimų nariai. Daug sveikinimų-laiškų Tarptautinės teatro dienos proga atsiuntė Skapiškio teatralų draugai iš visos Lietuvos ir užsienio.

Skaistės Bakanienės nuotraukos ir iš Skapiškio teatro archyvų

Režisierė V. Vadoklytė atsidėkodama visiems už sveikinimus, už buvimą kartu kūryboje ir šventėje, dabartiniams ir buvusiems aktoriams, svečiams, tėvams – visiems, einantiems drauge teatriniu keliu, įteikė ženkliukus su vaikų ir jaunimo teatro studijos „Ku-kū“ vėliavos nuotrauka. Režisierė linkėjo, kad teatras būtų kiekvieno širdyje. Taip pat visiems drauge su Ukraina išgyvenantiems šių dienų nerimą Vita linkėjo taikos ir ramybės. Ji sakė, kad ją giliai sujaudino ukrainiečio kario išsakyta svajonė: svajoju rankose laikyti ne ginklą, o dukrelę. Tokia yra ir teatro prasmė – stiprinti dvasią ir matyti laimingas vaikų akis. Aukime ir stiprėkime teatro šviesoje.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video