2024/04/20

 

PRASIDĖJO UKRAINOS PALAIKYMO AKCIJA (papildyta)

Prasidėjus Rusijos kariniams veiksmams Ukrainoje, visoje Lietuvoje vasario 24 dieną surengta vienybės ir solidarumo su Ukraina akcija „Laisvė šviečia“.

Prie jos prisijungė ir Kupiškio rajono savivaldybė. Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje ryte iškelta Ukrainos vėliava, o pavakare, solidarizuojantis su Ukrainos žmonėmis, giedotas Lietuvos ir Ukrainos himnas, uždegtos žvakelės. Ne kartą nuskambėjo šūkis „Slava Ukraine“.

Jurga BANIONIENĖ

Į centrinę miesto aikštę besirenkantiems kupiškėnams dalytos Ukrainos ir Lietuvos vėliavėlės, dalis žmonių atėjo nešini žvakutėmis.

Pasak akcijos vedėjos, Kupiškio etnografijos muziejaus direktorės Jūros Sigutės Jurėnienės, ši diena – pati juodžiausia nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Rusija pradėjo didelę karinę agresiją prieš Ukrainą. „Nesuvokiamo žiaurumo ir klastos agresorius kėsinasi į Ukrainos egzistenciją, nekaltų žmonių gyvybes. Todėl mes palaikome Ukrainą, visi smerkiame monstrą, kuris paskelbė karą humaniškumui ir demokratijai“, – kalbėjo ji.

Rajono meras Dainius Bardauskas dėkojo į palaikymo akciją susirinkusiems kupiškėnams. Jis priminė, kad Kupiškio rajonas draugauja su trimis Ukrainos rajonais – Manevyčių, Slobožansko ir Umanės. Anot mero, pirmas solidarumo ženklas buvo iškelta Ukrainos vėliava, taip pat išsiųsti palaikymo raštai rajono partneriams Ukrainoje. Kai kurių atsakymai jau gauti, jie dėkoja už palaikymą, supratingumą.

Meras išreiškė padėką atėjusiems jaunuoliams, laikantiems savo rankose vėliavas. Visiems, kurie susirinko, kurie negalėjo to padaryti, tačiau širdyse yra su mūsų draugais Ukrainoje. Jaunimui, gimusiam jau nepriklausomybės metais ir nežinančiam ankstesnio režimo ypatumų, D. Bardauskas linkėjo vieno: kad netektų rinktis – ar eiti ginti tėvynės, to, kas yra šventa pareiga ir ką daro daugelis jaunų karių Ukrainoje, ar nusilenkti agresoriaus valiai.

Mero pavaduotojas Augenijus Cesevičius kalbėjo, kad lietuviai tikrai žino nepriklausomybės ir demokratijos kainą, tad esame su Ukraina, didžiuojamės jų ryžtu, prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuris pasiryžęs kovoti. Pasak A. Cesevičiaus, Savivaldybės administracijos vadovai jau svarsto, kokią pagalbą suteikti ukrainiečiams.

Istorikė Aldona Vasiliauskienė, turinti daug artimų bičiulių Ukrainoje, pirmiausia į visus prabilo ukrainietiškai. Ji palygino Kupiškio ir Ukrainos vėliavas, kurios – tų pačių spalvų. Pasak jos, vien tai liudija stiprų Kupiškio palaikymą Ukrainai. Ji visiems linkėjo ir vienybėje, ir maldoje būti su ukrainiečiais.

Vėliau žuvusių ukrainiečių atminimas pagerbtas tylos minute, uždegtos žvakelės.

 

 

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video