2024/04/19

 

SVEIKATOS REFORMA – TEBELAUKIA ATSAKYMŲ

Sveikatos apsaugos ministerija 2021 metų liepą pristatė ilgai rengtą sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reorganizavimo planą.
Teigiama, kad sveikatos sistemos reforma gali kainuoti apie 800 mln. eurų.

Projekte numatyta mažinti aktyvaus gydymo lovų skaičių, integruoti greitosios medicinos pagalbos sistemą.
Reformos gairės aptartos ir Kupiškio rajono savivaldybėje, ir valdžios atstovų susitikimuose su rajono medikų bendruomene.

Praėjusių metų gruodį šalies savivaldybės turėjo ministerijai pateikti atsakymą, kokį pirminės asmens sveikatos priežiūros modelį rinksis.
Koks kupiškėnų sprendimas?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Sveikatos priežiūros tinklo reorganizavimo plane siūloma pirminės asmens sveikatos priežiūros pertvarka, mažų ligoninių ir kitų savivaldybių įstaigų pagrindu kuriant bendruomenės sveikatos, ilgalaikės priežiūros paslaugų tinklus, taip pat struktūriškai arba funkciškai per bendradarbiavimo sutartis sujungti įstaigas.

Savivaldybės pačios spręstų, ar bendruomenėms sveikatos paslaugas teiks ligoninės, ar poliklinikos, ar atskiros įstaigos, turinčios bendradarbiavimo sutartis.

Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas sakė, kad atsakymą dėl sveikatos įstaigų reformos Sveikatos apsaugos ministerijai pateikė laiku, gruodžio mėnesį.

„Mes pareiškėme, kad norėtume, jog Kupiškio ligoninė taptų Respublikinės Panevėžio ligoninės filialu arba bendradarbiautų su kitomis įstaigomis dėl paslaugų teikimo sutarčių pagrindu.
Apskritai, kokį modelį bepasirinktum, yra sudėtinga dėl to, kad neišspręsta kadrų problema. Reforma daroma neturint kas dirbs.

Pagal naują sveikatos paslaugų teikimo tinklo pertvarkos modelį, atrodo, kad bus tarsi dubliuojamas socialinių paslaugų centro darbas, vadinamoji integrali pagalba, kai teikiant socialinės globos ir slaugos į namus paslaugą gyventojams, bendradarbiauja ir medikai, ir socialiniai darbuotojai, ir kiti sveikatos priežiūros specialistai. Ar tai logiška? Nebent dar norima tokią pagalbą sustiprinti.

Plačiau skaitykite vasario 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Reformos, reformos, reformos. Jau 30 metų jos vyksta, jų įgyvendinimui skiriamos lėšos. O kas vyksta iš tikrųjų taigi, kad niekas. Viskas vyksta, kaip vandens tekėjimas žemyn upe. O pinigai praplaunami ir ne tik medicinoje. Labai daug vagių LR priviso.

  • 800 milijonų reformai ? Geriau algas pakeltų .

Rekomenduojami video